Moment de la sessió participativa

Societat

La jornada sobre el PDU metropolità supera expectatives de participació

Unes 70 persones han participat en les taules de debat sobre el futur urbanístic de l'Àrea Metropolitana

Preguntar a les persones com volen que sigui el futur de la seva ciutat. Aquest ha estat, a grans trets, un dels objectius de l'AMB en la jornada participativa sobre el PDU metropolità que ha tingut lloc a Cerdanyola del Valllès aquest 29 d'octubre. L'Àrea Metropolitana de Barcelona ha celebrat una sessió de consultes i debats sobre el Pla Director Urbanístic (PDU) que ha de definir el futur urbanístic dels municipis de l’AMB.

La sessió s'ha emmarcat en l’exposició ‘Metròpolis de ciutats’ que s'ha inaugurat aquest dimarts i que estarà a Cerdanyola fins al 9 de novembre. Aquesta és la tercera sessió participativa després d’haver passat per Sant Feliu de Llobregat i el Prat de Llobregat. Les pròximes tindran lloc a Badalona i se’n faran un parell a Barcelona ciutat a finals d’aquesta tardor

 

 

Alta participació

El període d’informació pública del PDU metropolità  - que afecta les ciutats de l’àmbit metropolità - finalitzarà el 13 de desembre del 2019. Dins aquest procés d’informació a la ciutadania, l’AMB ha organitzat diferents actes i debats sobre el futur d’aquest pla director urbanístic. La sessió que s'ha fet a Cerdanyola s'ha centrat en l’àmbit del Vallès Occidental: Badia, Barberà, Cerdanyola, Montcada i Reixac, Ripollet i Sant Cugat.

Quan s’acabi el període d’informació pública del Pla, està prevista una sessió de retorn, en què es recolliran els resultats del procés de participació que han aportat cadascun dels agents. 

Plànols del PDU. | FOTO: AMB

 

En la sessió celebrada a Ca n'Altimira, els organitzadors han assegurat que no esperàven una participació tant alta. Alguns dels assistents s'havien inscrit prèviament per formar part del debat, però altres veïns i veïnes s'hi han sumat en el mateix moment de l'acte. En total, unes 70 persones han participat en la sessió de debat.

En primer lloc, l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, el director d'Urbanisme de l'AMB, Josep Maria Carreras, i el vicepresident d'Urbanisme de l'AMB, Jordi Sánchez, han inaugurat l'exposició sobre el PDU metropolità. Cordón ha posat en valor la participació ciutadana i ha assegurat que es tracta d'un "projecte que cerca una altra forma de fe run planejament urbanístic en funció de la ciutat ja construida, la diversitat dels espais, els requeriments mediambientals i les necessitat socials".

Per la seva banda, el vicepresident d'Urbanisme de l'AMB i regidor a l'Ajuntament de Montcada i Reixac, Jordi Sánchez, ha repassat els reptes als quals s'enfronta el PDU. Entre aquesta reptes, Sánchez ha destacat la necessitat d'una "mobilitat activa i sostenible, fer front al canvi climàtic, tenir uns teixits industrials competitius que permetin que la gent pugui treballar amb igualtat d'oportunitats i evitar la segregació social". Jordi Sánchez també va assenyalar la necessitat de trobar el consens en diferents àmbits - polític, institucional i social - per triar endavant el projecte urbanístic de futur de l'Àrea Metropolitana. El director d'Urbanisme de l'AMB, Josep Maria Carreras, també va incidir en la importància d'obrir els projectes d'aquest tipus a la ciutadania.

A l'acte també hi han assistit representants de municipis veïns com l'alcalde de Barberà, Xavier Garcés, i el Tinent d'alcalde de Desenvolupament Urbà i Habitatge a l'Ajuntament de Sant Cugat, Francesc Duch. 

Representants dels municipis vallesans i de l'AMB. | FOTO: AMB

Taules de debat

La sessió participativa ha constat de cinc taules de debat sobre temes concrets que vertebren el PDU metropolità. Els assistents s'han dividit entre aquestes taules per posar en comú idees i treue conclusions sobre l'àmbit de Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet i Sant Cugat del Vallès.

Els temes de debat han estat la mobilitat, la infraestructura verda, el desenvolupament socioeconòmic, la cohesió social i l'habitatge i els cicles de matèria i energia. A les taules s'hi han sumat veïns i veïnes de diferents edats, a més de membres de col·lectius locals com Fridays for Future, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Refem el Centre Direccional o Cerdanyola sense abocadors. 

Una de les taules de debat. | FOTO: Mónica García 

Propòsits del PDU

Les propostes que es presentaran el dia 29 sobre el projecte per les ciutats de l’AMB formen part de l’Avanç del PDU. Amb la qual cosa, el projecte encara haurà de passar diferents processos de redacció i aprovació.

Des de l'AMB, destaquen 10 objectius d'aquest PDU: Reforçar la solidaritat metropolitana; Potenciar la capitalitat metropolitana; Naturalitzar el territori potenciant els valors de la matriu biofísica; Millorar l'eficiència del metabolisme urbà i minimitzar els impactes ambientals; Articular el territori a partir d'una estructura policèntrica; Fomentar una mobilitat activa i sostenible repensant les infraestructures metropolitanes; Afavorir la cohesió social per mitjà de l'habitatge, l'espai públic, els equipaments i el transport públic; Rehabilitat i reciclar teixits urbans; Incrementar la complexitat i l'habilitat urbana i impulsar la competitivitat i la sostenibilitat de l'economia metropolitana.

Entre els propòsits que es marca el PDU està definir l’estructura metropolitana tenint en compte aspectes de medi ambient, l’ús que fan les persones de l’espai urbà i la mobilitat, entre altres. Per una altra banda, també es contemplen els espais agroforestals i els assentaments urbans, és a dir, com es mantenen i com creixen les zones residencials i d’activitats econòmiques. A més, l’Avanç del PDU planteja actuacions concretes en determinats projectes i el que defineix com a “àmbits d’oportunitat”.

L'actual procés d'informació pública permet que la ciutadania pugui fer suggeriments. A través d'aquest enllaç es poden enviar els suggeriments i opinions sobre el pla. 

Veure Comentaris