El Govern cedeix sòl públic a promotors privats per construir pisos de lloguer social abans de 2026
El Parc de l'Alba, a Cerdanyola del Vallès, serà un dels punts en què es construiran aquests pisos de lloguer social
El Govern cedirà diverses parcel·les de sòl públic a promotors privats per a què aquests construeixin un miler de pisos de lloguer social abans del 2026. Cerdanyola del Vallès serà, juntament amb Esplugues de Llobregat, Begues i a la Seu d’Urgell, seran els primers municipis on es duran a terme aquestes cessions.
L’acord público-privat establirà que els promotors disposaran del sòl durant 75 anys, període en què hauran de gestionar l’habitatge públic. Després els terrenys retornaran a l’Incasòl (Institut Català del Sòl). La consellera de Territori, Ester Capella, va ressaltar en un acte a Esplugues de Llobregat que els pisos “mantindran sempre una funció social” encara que els primers 75 anys siguin gestionats per promotors privats.
Capella també va voler destacat "el potencial de les col·laboracions público-privades per tirar endavant habitatge de protecció oficial, com una fórmula que era marca de país, que permet accelerar la construcció i que els últims anys s’havia deixat de fer”.
La consellera de Territori va situar la cessió de terrenys públics als promotors en el marc del programa del Govern per impulsar la construcció de 1.000 nous habitatges de lloguer social abans del 2026. A part del mètode presentat aquest dilluns, va recordar que la Generalitat també està comprant habitatges a la Sareb, està impulsant la contrucció directa o bé col·laborant en habitatges cooperatius.
Per la seva banda, la directora de l’Incasòl, Maria Sisternas, va apuntar que el concurs establirà que els pisos hauran d’estar ocupats en un termini màxim de 5 anys des que es signi la cessió del sòl. També ha precisat que el preu màxim de lloguer haurà de ser de 10 euros/m2, que és el que actualment estableix la llei que regula l’habitatge protegit.
Sisternas ha destacat que una de les innovacions de la cessió de terrenys rau en el cànon de dret de superfície que hauran de pagar els promotors, que serà “residual” els primers 30 anys, ja que s’ha establert en un 0,5% dels ingressos que generin els edificis, amb subvenció per part de la Generalitat. A partir de l’any 31 i fins arribar als 75 que durarà la cessió, el canon serà d’un 8%. Aquests diners, ha ressaltat, retornaran a l’Incasòl per impulsar més habitatge públic.
El Parc de l'Alba de Cerdanyola
A Cerdanyola, la construcció del nou barri del Parc de l'Alba ha sigut un dels temes amb més controvèrsia dels últims anys a la ciutat. A banda de l'impacte mediambiental, una altra de les grans preocupacions és la construcció de nous habitatges de protecció oficial. De fet, es preveu que ho siguin prop de la meitat dels 5.000 habitatges que es construiran.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.