El Debat Constituent es presenta com una eina per definir la constitució de la república catalana
El 12 de maig s'ha presentat la iniciativa Debat Constituent a Cerdanyola amb la participació de Lluís Llach
La iniciativa Debat Constituent es va presentar, el dimecres 12 de maig, al Teatre Ateneu de Cerdanyola del Vallès. Es tracta d'un procés participatiu que té l'objectiu "d'establir les bases constitucionals per al futur polític de Catalunya".
La presentació va comptar amb el reconegut músic Lluís Llach, membre de la iniciativa, Albert Coll, coordinador tècnic, i Mercè Argemí, membre de la secció cerdanyolenca. El cerdanyolenc i coordinador local del Debat Constituent, Jordi Mena, va presentar l'acte. En l'inici de la presentació, Mena va assegurar que aquesta iniciativa és "una de les formes més clares d'empoderament ciutadà".
107 Enteses locals a tot Catalunya
Lluís Llach va explicar l'evolució i organització del Debat Constituent. La iniciativa s'estructura en 107 "enteses" repartides per diferents punts del territori amb l'objectiu d'aconseguir un impacte més proper amb la ciutadania de cada lloc.
El Debat Constituent funciona a partir de 143 preguntes que les persones majors de 16 anys poden contestar al web de la iniciativa. Les preguntes tracten sobre diferents temes que els impulsors del Debat consideren que han de marcar "la constitució del país", tal com va explicar Llach. "Hem de trobar els punts de consens i els punts de desacords", va destacar Lluís Llach, assenyalant que, un cop recollides les respostes de la ciutadania, les conclusions es presentaran al Parlament de Catalunya.
Així, el Debat Constituent es desenvolupa en tres fases. Primer, la recollida de respostes de la ciutadania. En segon lloc, els debats participatius. I finalment, el Fòrum Cívic i Social "sintetitzarà els resultats dels Debats participatius, aprovarà les propostes constituents sortints i decidirà el procediment per a presentar-les de manera pública i solemne al Parlament de Catalunya".
Sobre l'activitat de les enteses locals, Llach va destacar la importància de dirigir-se a associacions "que no formen part de l'àmbit polític, però que viuran les conseqüències d'aquesta constitució". D'aquesta manera, explicitava l'objectiu d'arribar a àmbits de la societat.
27 de maig, data de sortida
El coordinador tècnic del Debat Constituent, Albert Coll, va explicar que el 27 de maig es posarà en marxa l'App perquè els usuaris s'hi puguin registrar i començar a respondre les preguntes. La pàgina web i les preguntes es podran consultar en català, castellà i aranès.
Per la seva banda, Mercè Argemí va indicar que es tracta d'un moviment sense vinculació amb cap partit polític, i va anunciar les temàtiques dels primers debats a Cerdanyola: llengua i medi ambient.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.