L'empresa Uralita no funciona en l'actualitat

AMIANT

Es constitueix la Taula de l’Amiant de Cerdanyola per erradicar el fibrociment de la ciutat

L'objectiu de la taula és erradicar l'amiant de la ciutat i donar cobertura a les persones afectades

L'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha constituit, aquest 11 de març, la Taula de l'Amiant de la ciutat. "L’objectiu d’aquesta taula és la de sumar esforços per erradicar els materials contenidors d’amiant a la ciutat, així com donar cobertura a totes les persones afectades", expliquen des del consistori. 

La sessió de constitució de la taula va estar presidida per l’alcalde Carlos Cordón i amb la participació de l’expert en els efectes de l'amiant, el Dr. Josep Tarrès. També hi van participar membres del govern local, representants dels grups municipals del consistori, representants de les associacions de persones afectades AVAAC i AAACR, representants del CAP Serraperera, CAP Canaletes, CAP La Farigola, del CUAP Cerdanyola- Ripollet, i del Servei Atenció Primària Metro Nord, així com representants dels Serveis Municipals de Medi Ambient, Salut Pública i Alcaldia.

La Taula va acordar la constitució d’una Comissió Tècnica que es reunirà a l’abril. També s’ha habilitat l'adreça de correu electrònic taulaamiant@cerdanyola.cat a través de la qual qualsevol ciutadà o ciutadana pot fer arribar les seves propostes, així com manifestar el seu interès a participar de properes sessions.

L'amiant a Cerdanyola

A Cerdanyola es va instal·lar, l'any 1907, la primera i més gran fàbrica de fibrociment de tota Espanya, la qual va estar activa durant 90 anys. L’amiant a més de provocar diverses patologies, algunes d’elles molt greus com la fibrosi pleural o l’asbestosi, estudis científics han demostrat que es tracta d’un cancerigen de primer ordre que contamina per via inhalatòria, sent l´únic causant de la totalitat de mesoteliomes (un càncer específic, molt agressiu, originat a la pleura i a altres mesotelis), així com d’un 10-15% dels càncers de pulmó i d’alguns càncers de laringe i esòfag. A més s’estima que més del 70% de l’amiant instal·lat al país ha arribat al final de la seva vida útil (30-35 anys) incrementant la quantitat de fibres que s’alliberen al medi ambient.

En el marc de la sessió, també es van presentar les actuacions dutes a terme fins al moment des de l’Ajuntament. Les últimes actuacions consisteixen en la retirada del fibrociment d'edificis de la ciutat com el Centre Cívic de Serraparera, el pavelló de Can Xarau o a les escoles Carles Buigas i Bellaterra, entre molts altres espais. 

En aquets enllaç es pot consultar tota la llista d'accions fetes fins ara per l'Ajuntament. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris