Ple de gener del Consell Comarcal. FOTO: CCVO

Societat

El Consell Comarcal demana la no supressió dels jutjats de violència sobre la dona de Cerdanyola

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha proposat el tancament i trasllat dels jutjats locals de violència sobre la dona

El Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat una moció per demanar la no suspensió i trasllat del jutjat de violència sobre la dona dels Jutjats de Cerdanyola del Vallès i Rubí. L'1 d'octubre de 2019, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va proposar el trasllat d'aquests jutjats a altres partits judicials.

El CCVO ha aprovat per unanimitat la moció presentada pels grups del govern PSC, Junts per Catalunya i En Comú Guanyem i demanarà que no s'apliqui la proposta del TSJC al Ministeri de Justícia de l'Estat Espanyol i la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

Amb aquest acord, el Ple del CCVO considera que amb la modificació proposada pel TSJC s'allunyaria la justícia de les dones que es puguin veure afectades per un cas de violència masclista i que es faria més difícil que poguessin denunciar. Segons l'informe del Consell Comarcal presentat el passat mes de novembre, cada dia es presenten a la comarca 5 denúncies per violència envers les dones al Vallès Occidental. Des del CCVO també destaquen que, si bé l'any 2018 es van tramitar 442 ordres de protecció a víctimes de violència de gènere als jutjats i tribunals dels partits judicials del Vallès Occidental, un 60,4% van ser denegades.

L'any 2004 es van posar en funcionament els jutjats de violència sobre la dona. En la moció aprovada pel Ple del Consell, es remarca que aquest fet va suposar "un avenç legislatiu important en la lluita contra les violències masclistes, ja que va superar algunes deficiències del sistema judicial i va adoptar una normativa integral i multidisciplinari, en la protecció de les dones víctimes de violència, amb altres administracions implicades com educació, sanitat, serveis socials o els mateixos SIADS dels municipis on estan ubicats els jutjats". Per tot plegat, el CCVO s'oposa "a la proposta de comarcalització dels Jutjats de Violència sobre la Dona del Tribunal de Justícia de Catalunya a data de l'1 d'octubre del 2019, que al Vallès Occidental afecta especialment als municipis de Cerdanyola del Vallès i Rubí, on les dones que denunciïn violència del nostre municipi hauran de desplaçar-se a Sabadell i Terrassa, respectivament".

Des del Consell es considera que aquesta proposta obre "una situació de vulnerabilitat de les dones víctimes de violència" a les ciutats de la comarca "perquè no es té en compte les conseqüències tan negatives, que suposa per a les dones que decideixen fer el pas de denunciar, el fet que suposa desplaçar-se des del seu lloc de residència fins a una altra ciutat". "Un fet important, si es té en compte que moltes d'elles, inclòs amb mecanismes legals al seu abast, decideixen retirar la denuncia per por i terror al qual es veuen sotmeses diàriament pels seus agressors", assenyalen.

En els acords de la moció també es demana a la Generalitat i el Ministeri de Justícia la proposta d'afavorir i augmentar els recursos i mitjans per facilitar l'accés de les víctimes de la violència masclista a l'empara judicial, i que aquest extrem en el cas de l'àmbit judicial implica aproximar els òrgans judicials a les víctimes.

Veure Comentaris