El nombre de naixements a la ciutat arriba a mínims històrics
Cerdanyola és una de les ciutats on menys fills es tenen
Cerdanyola de Vallès és la ciutat catalana amb un menor nombre de fills per dona. La mitjana de fills que tenen les cerdanyolenques està per sota de la mitjana estatal (1,19) sent de 0,99. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha fet pública aquestadada, que serveix per valorar la situació de la natalitat a les ciutats.
Segons aquestes dades de l'INE registrades l'any 2020, Cerdanyola és la desena ciutat de l'Estat amb menys fills per dona, i la primera de Catalunya. La ciutat amb la mitjana més baixa és San Cristóbal de La Laguna (Tenerife), amb 0,81 fills per dona, i la que té la mitjana més alta és Melilla, amb 1,77.
L'INE apunta que aquest indicador es definei com el nombre mitjà de fills que tindria una dona durant la seva vida fèrtil. Aquesta dada va en sintonia amb la baixada de naixements que es registra a Cerdanyola des dels últims anys.
De fet, l'any 2019 es va registrar el nombre de naixements més baix de la història a la ciutat amb 324 naixements. L'any 2020 la xifra va augmentar lleugerament fins als 344, però el 2021 va tornar a caure apropant-se a la dada del 2019.
El nombre de naixements va tocar sostre l'any 1997 amb el conegut com a 'baby boom' i després va caure en picat fins que entre els anys 90 i els 2000 es va estabilitzar per sobre dels 500 naixements anuals. La crisi econòmica que va esclatar l'any 2008 també va afectar la natalitat, que des d'aleshores no ha recuperat els nivells previs.
Les causes de la baixa natalitat global
La caiguda de la natalitat no només es viu a Cerdanyola. També a Catalunya i a tot l'Estat. El centre d'estudis TBS Education, ha publicat recentment un estudi que analitza el decreixement de la natalitat. L'Estat espanyol té la segona taxa de natalitat més baixa d'Europa i en els últims cinc anys, totes les comunitats autònoms han disminuit el nombre de naixements, excepte Murcia i les Illes Balears.
El professor de TBS Education, el Dr. Edgar Sánchez, indica que els factors que afecten aquest tipus d'evolució demogràfica són de tipus cultural, econòmic i social. Per exemple, apunta de fenòmens com l'augment del cost de la vida, la migració, l'envelliment de la població i el rol de la dona en la societat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris