Imatge del Dia Internacional Contra les violències masclistes al 2017

Societat

Cerdanyola commemora el Dia Internacional contra les Violències Masclistes

El 25 de novembre la ciutat celebra, amb un acte institucional, la diada del 25N per tal de seguir treballant per a un bon abordatge de les violències masclistes

El dilluns 25 de novembre Cerdanyola se suma a la celebració del Dia Internacional contra les Violències Masclistes amb l’acte institucional contra les violències masclistes. A les 12 h, a la plaça de Francesc Layret, es farà la lectura del manifest institucional, una concentració i un minut de silenci en record dels feminicidis del 2019.

Manifestació unitària

A la tarda, l’organització anima a tothom a participar de la manifestació unitària contra les violències masclistes a Barcelona que començarà a les 18.30 h a Jardinets de Gràcies i acabarà a Plaça Catalunya. També es farà una Marxa feminista per Cerdanyola que començarà a les 19 h a la seu de La Figa Rebel (a l'avinguda de Roma, 54) i acabarà amb una concentració i cassolada fins a la plaça de Francesc Layret.

Activitats durant tota la setmana

Després de l’acte institucional les activitats seguiran en diferents espais de la ciutat. Dilluns 25 i dimecres 26, la Creu Roja local acollirà activitats de sensibilització per a infants (de 17 a 18.30h). El mateix dia 26, Dones per la Igualtat organitza al seu local la presentació del llibre Lucía, de J. Clara Fernández.

El dijous 28, l’Ajuntament ha organitzat una sessió formativa per a professionals i entitats sobre les LGTBIQ+fòbies. El mateix dia, però a les 18h, la Biblioteca Central oferirà una sessió de contacontes contra les Violències Masclistes a càrrec d’Itsasne Gaubeca.

El dimarts 3 de desembre a les 19.30 h, l’EMD de Bellaterra acollirà un taller-debat obert a la ciutadania sota el títol ‘Violències masclistes i vida quotidiana’. Un dia després, el dimecres 4, el Servei d’Immigració de l’Ajuntament oferirà una sessió d’assessorament jurídic grupal per a dones treballadores estrangeres al CIARD (carrer de les Belles Arts, 19). Per assistir-hi cal inscriure’s enviant un correu a immigracio@cerdanyola.cat. A més, fins a l’1 de desembre, el MAC ofereix l’exposició Dones al carrer, una mostra artística “per fer visible la manca de nomenclàtor en femení de la ciutat”. Des de la Creu Roja també oferiran activitats de sensibilització per la població del 21 al 25 de novembre.

90 feminicidis en tot l'estat espanyol al 2019

Durant el 2019 ja han estat 7 les víctimes mortals per violència de gènere a Catalunya, segons les estadístiques del departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya. Tan sols una menys que l’any 2018, que van ser 8. 

Són un total de 90 dones assassinades en tota Espanya. "Les dades esgarrifen i són alarmants", afirma Glòria Urbano, regidora de Feminisme i LGTBIQ+. Als 51 assassinats oficials, que només condemnen el cas quan hi ha hagut una relació sentimental, s'hi han d'afegir els assassinats restants comesos per homes a les dones pel simple fet de ser-ho. 

"Ens volem vives i dignes"

El dissabte 23 de novembre, a Cerdanyola ja es va commemorar aquest dia amb tallers infantils, petites representacions teatrals i la lectura del manifest. 

Més info: 25N: Cerdanyola s'alça en contra del sistema patriarcal

Durant el matí, els més petits van tenir l'oportunitat de mostrar el seu rebuig a les violències masclistes i van participar en la creació d'un mural col·lectiu. "Cal sensibilitzar des de ben petits, amb valors de solidaritat, equitat i valors contra la violència masclista", afirma Urbano. 

L'aula de Teatre de l'Ateneu, mitjançant petites demostracions teatrals, va traslladar al públic a les escenes de les diferents manifestacions de violència que poden patir les dones quotidianament. 

Finalment, els alumnes de l'aula de Teatre de l'Ateneu van llegir el manifest. "La violència ha sigut exposada públicament per les dones supervivents i que han denunciat un sistema patriarcal que ens oprimeix, ens silencia i ens mata". 

 

 

Veure Comentaris