Carme Mimó (Càritas): "La gent, a vegades, necessita més accions de solidaritat"
Entrevista a Carme Mimó, consellera de l'entitat solidària Càritas Sant Martí
La crisi social i econòmica derivada de la crisi sanitària per la Covid-19 ha fet que, durant aquests tres mesos, es dupliquessin en un 50% el nombre d'usuaris que arriba a Càritas Sant Martí de Cerdanyola a demanar ajuda. Així ho explica Carme Mimó, consellera de l'entitat solidària, que analitza la situació i explica quins serveis s'ofereixen actualment.
En quina situació es troba Càritas Sant Martí?
A Càritas vam tenir molt clar, quan va començar la crisi sanitària per la Covid-19, que no podíem tancar les portes. Durant els mesos d'abril i de maig va haver-hi un gran allau de famílies i això ens va preocupar perquè ens va augmentar de cop en un 50% la gent que arribava a l'entitat per buscar ajuda. Això també ens va fer demanar ajuda a la gent jove que sabíem que en aquell moment no estudiava o que treballava des de casa per substituir als voluntaris més majors que eren un col·lectiu de risc davant la malaltia.
Per exemple, aquest darrer mes de maig hem atès a 369 famílies i a 1.007 persones. Ara ja s'ha estabilitzat la situació i l'Ajuntament ens ha ajudat. S'han fet unes targetes moneder a aquelles famílies provisionals que han arribat a Càritas durant la crisi. Tampoc no ens ha mancat menjar però ara sí que busquem un usuari que pugui ser de llarga durada.
Com arriben aquests usuaris a Càritas?
Tenim dues derivacions: la de serveis socials de l'Ajuntament i la nostra assistenta social. Ho tenim molt controlat, no donem res a ningú que no estigui empadronat a Cerdanyola i que veiem que realment ho necessiti. Nosaltres sempre tenim les portes obertes, però aquell qui ve a demanar menjar un dia, després ja ha de seguir els passos dels serveis socials i complir els barems.
Quin és el perfil de les persones que han vingut, sobretot durant aquests darrers mesos, a demanar ajuda?
Sobretot, gent que tenia un ERTO que encara no havia cobrat i que arribava a final de mes sense poder donar menjar als seus fills. També ve molta gent gran que ha perdut la feina i que sap que no té cap possibilitat de trobar-ne perquè la cosa està malament.
A banda del servei de menjar, què fa ara Càritas?
La gent a vegades necessita més accions de solidaritat, no només el menjar. Tenim assistents socials que estan a l'oficina de treball i que ajuden a la gent a buscar una feina, i més que res, a donar-los confiança en ells mateixos.
També tenim dos programes de gent gran: els divendres fem com una espècie de casal on ve un metge de medicina familiar a revisar als avis i una vegada al mes fa una xerrada sobre alguna malaltia o problema. L'altre programa consisteix a fer que un grup de voluntàries es desplacin fins a cases d'avis o de persones que necessitin un acompanyament i els ajuden a comprar i a passejar, però aquesta és una activitat més personalitzada.
Ara també tenim uns contenidors de roba; Càritas ha muntat unes botigues de manera que la gent pugui anar-hi a agafar roba gratuïtament. A Cerdanyola encara no hi ha cap botiga, ara n'hi ha una a Mollet, a Sabadell i a Terrassa, però possiblement en posem alguna a la ciutat. Finalment, també fem reforç escolar pels nens de Cerdanyola que necessitin un acompanyament. Més que a fer deures, els ensenyem a estudiar.
Com s'aconsegueixen els aliments?
Nosaltres estem associats al Banc dels Aliments de Barcelona, que recull tots els aliments de les empreses de Catalunya i de la comunitat europea. Hi anem dues vegades al mes, una vegada per buscar els aliments bàsics i l'altra per buscar fruita. A banda d'això han col·laborat amb nosaltres molts magatzems, hi ha hagut moltes donacions de veïns i veïnes de la ciutat i, fins i tot, d'algun restaurant. També tenim la col·laboració d'alguns supermercats de la ciutat com els Caprabo i els Bonpreu, a banda del Corte Inglés de Sabadell. També mirem que a la gent no només s'emporti el que és imprescindible, sinó que la seva bossa sigui una mica alegre, amb galetes, xocolata o Cola Cao i gràcies a aquestes donacions és possible fer-ho.
I econòmicament amb quines ajudes compta Càritas?
A banda de la subvenció de l'Ajuntament, també tenim una petita subvenció de La Caixa. A més, Càritas és la mà social de l'església catòlica i, una vegada a l'any, la recaptació de Corpus es destina a l'entitat. Fins i tot, també tenim donatius de gent anònima que col·labora en solidaritat i que envia un sobre amb diners.
Ara que ja estem en la "nova normalitat", com veieu el futur?
Tant de bo pogués dir que podem tancar la paradeta perquè ens manca el treball, però malauradament Càritas sempre existirà. Ens venen temps dolents, però aquí sempre hi haurà gent bona disposada a ajudar als altres.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris