CAP Fontetes, hospital i més recursos: les demandes a Cerdanyola en el Dia Mundial de la Salut
En el Dia Mundial de la Salut, veïnat i entitats de Cerdanyola reclamen millores en l'atenció sanitària a la ciutat
Les entitats Marea Pensionista de Cerdanyola i Marea Blanca, juntament amb de les associacions de veïns de Les Fontetes i Serraparera, van participar en la manifestació a Barcelona de diumenge 3 d'abril per reclamar a la Generalitat que destini més recursos a per a la sanitat pública. Tot plegat, en el marc del Dia Mundial de la Salut, que se celebra aquest 7 d'abril.
Les millores en l'atenció primària i que es vetlli per una sanitat pública i de qualitat són les demandes generals en el Dia Mundial de la Salut. Però en l'àmbit cerdanyolenc les reivindicacions tenen nom: Ambulatori Fontetes i Hospital Ernest Lluch.
Ambulatori Fontetes
Des del 23 de març, l'ambulatori de Les Fontetes ha reprès una part de les visites presencial per atendre uns setanta malalts crònics els dimecres de 9 a 13 h. La resta de dies continua funcionant com a centre de vacunació Covid. Aquesta situació no convenç a l'Associació de Veïns del barri, que està preparant accions al carrer i una carta per enviar al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que esperen consensuar i signar amb partits polítics i entitats de la ciutat.
"Salut està provocant la mort lenta de l'ambulatori", assegura el president de l'AV Fontetes, Antonio López, qui considera que si la situació no canvia, el Departament de Salut acabarà tancat el centre. En l'escrit demanen la "redistribució de targetes sanitàries i la potenciació del CAP Fontetes" per reduir les llistes d'espera. Com ja ha fet anteriorment en manifestacions i comunicats, l'Associació denuncia que l'atenció telefònica no és suficient i que traslladar el veïnat al CAP Canaletes o al CAP Farigola no resol les necessitats del barri.
Concentració davant el CAP Fontetes. FOTO: Mónica GM
En una roda de premsa, el 6 d'abril, Antonio López ha repassat la història de les reivindicacions per la millora de l'atenció al Centre d'Atenció Primària. L'any 1976, el veïnat ja demanava la construcció d'un hospital per donar resposta a l'augment de població. Des de l'any 2008, les reivindicacions constants s'han anat succeint: per poder escollir en quin CAP volen ser atesos els veïns de Fontetes, per demanar que no es reduís el nombre de metges i més recentment, perquè es reobri l'ambulatori després de tancar portes amb l'inici de la pandèmia. En resum de tot plegat, el president de l'AV Fontetes considera que "el problema no és l'ambulatori, sinó la sanitat a Cerdanyola".
Hospital Ernest Lluch
L'exigència de més recursos en l'atenció primària és primordial per als moviments socials cerdanyolencs, però també inclouen la construcció de l'hospital Ernest Lluch. "El problema bàsicament és que l'Hospital Taulí de Sabadell està totalment col·lapsat, i dona un mal servei a molts municipis. El nou hospital serviria per alliberar visites del Taulí, i derivar a l'Ernest Lluch els pacients del Vallès Occidental" concreta el portaveu de Marea Pensionista, Ignacio Laguna.
Ignacio Laguna (Marea Pensionista): "L'Hospital Taulí de Sabadell està totalment col·lapsat, i dona un mal servei a molts municipis. El nou hospital serviria per alliberar visites del Taulí, i derivar a l'Ernest Lluch els pacients del Vallès Occidental".
Les reclamacions de Marea Pensionista de Cerdanyola i de les associacions veïnals es dirigeixen essencialment a la Generalitat de Catalunya, que és qui té potestat en assumptes de sanitat. De fet, el Departament de Salut és qui va anunciar la construcció de l'Ernest Lluch amb la intenció d'atendre veïns de Cerdanyola, Ripollet Montcada i Badia. "Una promesa que mai arriba", apunta Ignacio Laguna.
Un 25% dels recursos en atenció primària
La mobilització de Barcelona va arreplegar dues columnes de manifestants, d'una banda els usuaris, capitanejats per la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya, i d'altra banda, el personal sanitari, representat pel moviment professional Marea Blanca. Totes dues entitats van llegir un manifest conjunt a què s'hi han adherit els representants cerdanyolencs i desenes de moviments socials.
Veïns i veïnes de Cerdanyola a la manifestació en defensa de la sanitat pública a Barcelona. FOTO: Cedida
El manifest destaca, sobretot, la falta de pressupost destinat a la sanitat pública, que ha derivat en l’esgotament del personal i, en conseqüència, un servei “precari” per a la ciutadania. Per revertir això, demanen el reforç de l’atenció primària, a partir del compormís de la Generalitat de dedicar-hi el 25% de pressupost sanitari.
Entitats i veïnat es van manifestar el 3 d'abril a Barcelona per demanar més recursos per a la sanitat pública.
Laguna creu que aquest 25% de pressupos és essencial per la sanitat cerdanyolenca, i afegeix més demandes: "Demanem més personal, i acabar amb la mala atenció en quant als dies d'espera per donar-te visita. Al CAP Canaletes, la visita es pot arribar a atrassar entre 15 a 30 dies".
El manifest afegeix que dedicant més recursos es garantiria l’accessibilitat de tothom a la sanitat, una relació més eficaç entre professional i pacient, una millor coordinació entre serveis i l’adequació dels espais dels centres. També reclamen la creació de consells de participació ciutadana perquè veïns i veïnes expressin les seves necessitats.
Rebuig a la sanitat privada i a la precarietat
El manifest de diverses entitats amb la Marea Blanca posa, per últim, sobre la taula, la privatització de la sanitat: “Posar la sanitat pública en mans d’empreses privades està generant uns serveis precaris i de mala qualitat”, afegint que suposa el “malbaratament” de milions d’euros públics. Per això, exigeixen que no es renovin les concessions que finalitzen el seu contracte i que els centres estiguin en mans de les administracions, per garantir la transparència del sistema de salut.
La Marea Blanca alerta d'una "privatització de la sanitat" i demana que s'acabi amb la precarietat laboral del personal sanitari.
Per tant, l'objectiu final és que s’acabi amb la precarietat laboral del personal sanitari, que està en situacions d’interinitat, de convenis desiguals o de contractes que tenen una eventualitat perpetuada en el temps. El manifest destaca que s’ha “normalitzat” aquesta precarietat, perjudicant el serveia que s’ofereix i la mateixa salut de les persones. Posen el focus en “l’esgotament crònic” de les plantilles, i en que la remuneració que reben “està molt per sota del raonable”.
A més, els moviments socials que signen el manifest i la resta que s'hi han adherit, estan recollint firmes per tramitar una Iniciativa Legislativa Popular contra la privatittzació de la sanitat. La intenció és arribar a les 500.000 a nivell estatal.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.