Amic, historiador i activista: l'homenatge a Albert Lázaro
El Teatre Ateneu ha acollit l'homenatge ciutadà del cerdanyolenc Albert Lázaro per agrair-li "tota una vida dedicada a millorar la ciutat"
Als seus 88 anys, Albert Lázaro ha deixat empremta en la memòria i en el cor de molts cerdanyolencs i cerdanyolenques després de dècades d'entrega absoluta per la ciutat. És per això que desenes de ciutadans, d'edats molt diverses, li han dedicat un homenatge aquest diumenge 14 de novembre al Teatre Ateneu. Mentre Lázaro escoltava des de primera fila de la grada al costat de la seva dona Dolfina, amics, companyes i familiars han pujat a l'escenari dividits en tres blocs: "L'Albert en la intimitat", "Un enamorat de Cerdanyola" i "L'activista incombustible".
Albert Lázaro rebent l'aplaudiment del públic en acabar el seu homenatge. FOTO, Nora Muñoz
L'emoció no ha faltat en cap de les veus que s'han sentit al Teatre, però tampoc les ganes de rememorar vells i alegres temps explicant anècdotes d'allò més divertides. Tot plegat amb la motivació d'agraïr en vida a Lázaro per la seva dedicació tots aquests anys. Com ha dit el seu amic Salvador Sagarra, "les flors en vida, no en mort".
Una vida entregada a Cerdanyola
En primer lloc, s'ha fet un repàs per la trajectòria de l'activista, que ha col·laborat i ajudat a fundar moltes entitats i partits polítics de la ciutat, sempre seguint tres línies ideològiques: d'esquerres, catalanistes i ecologistes. També va col·laborar activament amb els primers Ajuntaments democràtics formant part, entre d'altres projectes, de la Comissió que va dissenyar el nou escut i la bandera de la ciutat.
Pel que fa a la seva faceta d'historiador, Lázaro va invertir quatre dècades a recuperar la història de Cerdanyola i la memòria col·lectiva, col·laborant amb el Tot Cerdanyola i altres mitjans perquè sortís a la llum. En línia, és també autor de diversos llibres sobre Cerdanyola com la Biografia de l'escultor Josep Viladomat, Cerdanyola, el poble del vi, 57 cartells de Cerdanyola, entre d'altres.
La seva personalitat reivindicadora (que ha quedat retratada en les diferents intervencions), el va empènyer a ser un dels primers activistes contemporanis participant en moltes lluites veïnals, especialment ecologistes i en les diferents Plataformes Anti Abocadors. "Avui Cerdanyola li diu GRÀCIES per tota una vida dedicada a millorar la ciutat", ha estat l'enunciat introductori de l'acte.
L'Albert en la intimitat
La primera part de l'acte ha estat dedicada a l'Albert Lázaro més íntim, que ha estat retratat per les veus de les seves persones més properes: amics i amigues i familiars. Els dos primers amics que han intervingut han recalcat la seva figura "incansable": mentre construïa la seva casa, "entre totxana i totxana feia els mítings de la política local del poble i de més lluny".
La filla d'Albert Lázaro a l'ecenari. FOTO, Nora Muñoz
La filla de Lázaro ha ressaltat l'enorme mèrit del seu pare per haver escrit llibres havent tingut una formació autodidacta (va haver de sortir de l'escola als 8 anys). Al final de la seva intervenció, la veu se li ha trencat d'emoció i només ha estat capaç de pronunciar: "Papa... visca Catalunya i visca l'Albert!". A més, el músic i amic de Lázaro, Ramon Sauló, li ha dedicat una cançó que va cantar de jove en una festa de Sant Martí, i que ha projectat en vídeo perquè una lesió a la mà li ha impedit interpretar-la en directe.
Un enamorat de Cerdanyola
El segon bloc de l'acte ha estat dedicat a "un dels amors" de Lázaro segons la presentadora, que és Cerdanyola. "Possiblement és l'autor més important que hi ha hagut a la premsa local en l'últim mig segle", sent a més dels pioners en organitzar actes ecologistes, segons ha destacat el seu amic Juan Antonio. A més, els seus amics s'han referit a Lázaro com a "referent", "mentor" i "amic lleial".
De manera espontània, Albert Lázaro ha volgut intervenir en aquest bloc i un dels assistents ha llegit el seu discurs, on destacava que, més que ell mateix, eren els seus antecessors qui es mereixien l'homenatge. Tot seguit ha nomenat algunes persones que, formant part d'entitats, lluiten per millorar serveis com la cultura, l'ensenyament o la sanitat "amb la finalitat què gaudim d'un poble millor i més humà".
Antoni Morral intervenint. FOTO: Nora Muñoz Otero
Un dels interventors ha estat l'antic alcalde Antoni Morral, que ha explicat una anècdota per tal de demostrar la vertadera empenta que sempre ha tingut Lázaro: "Ets un home de combat, un home revel", li ha dit. Joan Sánchez ha parlat de l'època en què va ser director del Tot Cerdanyola: "Tots esperàvem per veure què ens portava de nou l'Albert: fotos mítiques dels abocadors, i escrits de lletra atapeïda però absolutament fabulosos".
L’activista incombustible
El tercer i últim bloc ha estat de caràcter més reivindicatiu, i s'ha centrat en la trajectòria de Lázaro per la lluita contra els abocadors. Han intervingut alguns dels membres de la Plataforma Cerdanyola sense Abocadors que han treballat amb Lázaro. Un dels interventors ha volgut afegir un to humorístic a l'acte: "A tu et passa com a mi, que tenim raó i per això tenim tantes lluites".
Però també ha sigut hi ha hagut moments emotius, com les paraules que li ha dedicat el seu amic Salvador Sagarra: "El teu segell és el respecte per l'ésser humà". A més, un noi i una noia joves que s'han referit a Lázaro com el seu "avi adoptiu", li han dedicat un poema: "Has estat capaç d’esculpir les pedres que la vida t’ha posat al camí".
La Mercè Cisneros, actual portaveu de la plataforma, li ha agraït per haver estat el seu mentor i li ha recordat que la lluita encara continua. Tot seguit, els interventors del seu voltant i alguns assistents del públic han mostrat cartells en protesta pels abocadors.
En acabar tots tres blocs, els seus col·legues activistes han entregat a Albert Lázaro una placa en reconeixement, amb una inscripció: "Home incombustible en la defensa dels seus principis, lliurat a la memòria i a la cultura de Cerdanyola, amb tota l'estima i admiració, dels teus companys i companyes".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris