Dos agents rurals vigilant amb prismàtics. FOTO: Xavier Pi (ACN)

Societat

Un agost marcat per les altes temperatures i el risc d'incendi

Des del TOT fem un repàs a com han sigut els dies més calorosos i com s'ha viscut el risc d'incendi a la ciutat

El canvi climàtic cada vegada està més present en el nostre dia a dia. Aquest agost els cerdanyolencs i cerdanyolenques han pogut viure a la seva pell les temperatures extremes, que han tingut lloc, sobretot, durant la quarta setmana del mes. Des del TOT fem un repàs a com han sigut els dies més calorosos i com s'ha viscut el risc d'incendi a la ciutat.  

Entre el 20 i el 25 d'agost tota Catalunya va viure una onada de calor amb temperatures extremes. A Cerdanyola, durant aquests sis dies, les temperatures màximes no van baixar dels 33 ºC, sent la temperatura més alta registrada la de 37,1 ºC el dimecres 23 a les 11.30 h.

 

Nits caloroses

No només les temperatures màximes han sigut altes, les mínimes també. I és que Cerdanyola va viure la nit més calorosa de l'any durant la matinada del 22 al 23 d'agost. Durant aquella nit, els termòmetres no van baixar dels 26 graus a la ciutat, sent de 26,9ºC la temperatura mínima resgistrada a l'Observatori Cerdanyola - Centre a les 6.40 h. 

A més a més, aquesta va ser la primera nit tòrrida de l'any a Cerdanyola, és a dir, que va superar els 25 graus. L'altra nit tòrrida va ser la del 23 al 24 d'agost, en què la temperatura mínima va ser de 25,7 ºC. A banda d'aquestes dues nits, Cerdanyola ha viscut 49 nits tropicals (per sobre dels 20 graus), entre juliol i agost. 

Més info: Cerdanyola viu la nit més calorosa de l'any amb temperatures que superen els 26ºC

 

S'activa la fase d'Alerta per risc d'incendi

El 20 d'agost, davant la calor extrema i la falta de pluges, Protecció Civil de la Generalitat va decidir activar la fase d’Alerta del Pla d’Emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) pel risc d’incendi forestal previst a partir d'aquell dia.

Un dia més tard, el Govern aprovava un seguit de mesures temporals extraordinàries. Des del 22 d’agost fins al 26 els municipis inclosos en el mapa de perill d’incendi forestal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que es trobaven en perill molt alt o extrem, així com els que tenien activat el nivell 3 del Pla Alfa dels Agents Rurals, se’ls hi van aplicar aquestes mesures. Entre aquests municipis, hi havia Cerdanyola.

Més info: Protecció Civil activa l'alerta del Pla INFOCAT per l'elevat risc d'incendi forestal

 

Collserola, un punt calent

Tenint en compte l’avís d’alt risc d’incendi forestal, el Parc Natural de Collserola va demanar extremar les precaucions en el medi natural i no accedir al Parc mentre durés aquest episodi d’alerta i d’altes temperatures. Collserola també va mantenir tancats els miradors del Parc Natural, així com els aparcaments no vinculats a la restauració. 

El Consorci va activar el Protocol d’actuació, conjuntament amb les policies locals, guàrdies urbanes i ADF dels municipis del Parc i va reforçar el dispositiu de vigilancia activa amb el personal vinculat a tasques de manteniment

Més info: Collserola recomana no accedir al Parc Natural per l'elevat risc d'incendi

 

En aquest sentit, el cap de l'Àrea Bàsica Vallès Occidental del cos d'Agents Rurals, David Gàmiz, va explicar, en declaracions al TOT, que els municipis de l’àmbit de Collserola estaven en risc molt alt o extrem d’incendis perquè “el Parc Natural està rodejat d’una important afluència de persones, que fa que haguem d’estar molt més atents”.

Segons va comentar Gàmiz, es va intensificar la vigilància als punts més calents del territori. Així doncs, "es va establir una sèrie de mesures, que els Agents Rurals vam intentar vigilar de manera exhaustiva". 

 

Detectats quatre abocaments il·legals

Durant la campanya de prevenció d'incendis d'aquest estiu, el Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona ha detectat 4 abocaments il·legals a Cerdanyola. D'aquests quatre, dos amb risc de combustió: el 9 de juliol al creuament dels carrers de Bonavista i Sentmenat de Montflorit i el 26 de juliol en una pista forestal propera a la Masia de Can Coll, a Collserola. També s’han detectat dos abocaments més, en aquest cas sense risc d’incendi: el 9 de juliol al carrer de Gavà de Montflorit i el 18 d’agost al Camí dels Monjos de Bellaterra

Imatge d'un dels abocaments amb risc d'incendi detectat al barri de Montflorit. FOTO: Diputació de Barcelona

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris