Només el 35% de la població de l'àrea metropolitana de Barcelona parla català de forma habitual
Plataforma per la Llengua alerta d'una "emergència lingüística" quant al futur del català
Plataforma per la Llengua indica al seu InformeCAT 2020 que només el 35% de la població de l'àrea metropolitana de Barcelona parla català habitualment. Segons aquestes dades, Barcelona i l'àrea metropolitana, on s'inclou Cerdanyola del Vallès, és una de les zones on menys es parla el català.
De fet, l'informe de Plataforma per la Llengua apunta que les dades a l'àrea metropolitana de Barcelona són molt similars a les de València i la seva àrea metropolitana, on el 34,8% de la població parla català de forma habitual. Amb dades encara més baixes se situen Eivissa i Formentera (32,5%) i la regió d’Alacant (23,4%). En els dos darrers llocs hi hauria, segons dues enquestes de la Generalitat de Catalunya de l’any 2015, l’Alguer –la ciutat catalana de Sardenya– (18,4%), i la Catalunya del Nord (5,7%).
A l'altre extrem, el de les zones on més es parla el català, es troben les Terres de l'Ebre, on el 76,6% de la població parlà català habitualment, seguides de la Catalunya Central (66%), l’Alt Pirineu i l’Aran (65%) i les comarques de Ponent (64%) i Girona (61%). El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha assegurat que el darrer informe de l’organització “mostra dades preocupants per al futur del català” i reflecteixen, “una vegada més, l’emergència lingüística que tenim davant”.
Millora respecte a anys anteriors
A Catalunya, un 1,2% més de la població parla en català als fills el 2018 respecte del 2013. Així, l'ús del català amb els fills augmenta en 121.000 persones entre el 2013 i el 2018, segons les dades de la darrera enquesta d’usos lingüístics de la població de Catalunya del 2018. A més, un terç dels veïns de Barcelona volen aprendre el català o millorar-lo. Entre altres dades, el 7,5% dels residents de Catalunya que són nascuts fora de l’estat espanyol parlen català de manera habitual, segons l'enquesta d'usos lingüístics de la Generalitat de l’any 2018.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris