25N: Cerdanyola s'alça en contra del sistema patriarcal
La ciutat ja ha commemorat els actes centrals del 25N en contra de les violències masclistes sensibilitzant als més petits amb tallers infantils, representacions teatrals i la lectura del manifest
Cerdanyola del Vallès s'ha afegit, un any més, en la commemoració del Dia Internacional contra les Violències Masclistes celebrant, el 23 de novembre, els actes centrals del programa d'activitats del 25-N. S'ha fet un taller infantil, diverses representacions teatrals i la lectura del manifest.
Cerdanyola feminista
La regidora de Feminisme i LGTBIQ+, Glòria Urbano, ha llegit un petit text condemnant les violències masclistes. "Davant d'una societat patriarcal que continua produint violències contra les dones, mostrem el nostre rebuig a aquest greu problema social". Urbano ha afirmat: "a Cerdanyola treballem cada dia en la convicció d'un ferm abordatge integral de les violències masclistes i, en diades com la del 25-N, manifestem que volem vides dignes i que, sobretot, ens volem vives".
Glòria Urbano explica que les dades "esgarrifen i són alarmants: durant aquest any 2019 han estat assassinades 90 dones en tot l'estat espanyol". Tal com manifesta la coneguda Marcela Lagarde, "cada dona té el dret autoproclamat a tenir drets, recursos i condicions per a desenvolupar-se en democràcia. Cada dona, té el dret a viure en llibertat i gaudir de la seva vida". Urbano afirma que "hem d'alçar la veu tot cridant amb la veu de la sororitat que totes som una".
Taller infantil
Durant el matí, els més petits també han tingut l'oportunitat de mostrar el seu rebuig a les violències masclistes i han participat en la creació d'un mural col·lectiu, a càrrec de Can Xic. 'Lliure de violències' resava el mural, fet amb llana i claus. La idea és "anar impregnant en els infants que hem de viure en societats sense violència".
"Cal sensibilitzar des de ben petits, amb valors de solidaritat, equitat i valors contra la violència masclista", ha afirmat Urbano. L'acte estava dirigit a tots els públics, perquè també cal "sensibilitzar a tota la població".
Representacions teatrals
L'aula de Teatre de l'Ateneu, mitjançant petites demostracions teatrals, ha traslladat al públic a les escenes quotidianes que poden patir les dones i de les diferents manifestacions de violència cap a elles. Amb frases com "ningú t'estimarà com jo", "aquesta nit no pots sortir amb les teves amigues" i amb actes com el de revisar el telèfon mòbil a la parella, l'aula de Teatre també ha volgut posar en consciència les formes de violència menys explícites i subtils, però existents.
Lectura del manifest
Finalment, els alumnes de l'aula de Teatre de l'Ateneu han llegit el manifest. "La violència masclista s'ha situat al centre de les notícies, les xarxes socials i a les festes majors dels nostres pobles i ciutats, però també la patim als llocs de feina i a casa".
"Aquesta violència ha sigut exposada públicament per les dones supervivents i que han denunciat un sistema patriarcal que ens oprimeix, ens silencia i ens mata. Ara, els moviments feministes han sortit al carrer i han fet saber que el consentiment és un element central a l'hora d'entendre la sexualitat. Només un sí és sí".
Des de la regidoria de feminisme i LGBTIQ+, han agraït la participació de les entitats i cerdanyolencs i han manifestat: "tant de bo que l'any que ve no col·laborem perquè ja no s'hagi de col·laborar".