Sergi Ferrer: “La possibilitat de fer una vaga de lloguers a Cerdanyola existeix”
El TOT entrevista a Sergi Ferrer, membre del Sindicat de Llogateres de Cerdanyola, per parlar sobre el problema de l'habitatge a la ciutat
Al tercer trimestre del 2024, Cerdanyola va tancar amb un lloguer mitjà de 871 euros mensuals. És una de les xifres més altes dels darrers anys, tot i l’aplicació de la Llei de regulació dels preus del lloguer, el març passat. L’augment dels preus, ha fet que el 23 de novembre, Barcelona visqués la seva manifestació més multitudinària pel que fa a l’habitatge. Una manifestació que va ser convocada pels diferents Sindicats de Llogateres de Catalunya. Sergi Ferrer és membre del Sindicat de Llogateres de Cerdanyola.
Com és que tot i l'aplicació de la Llei de regulació dels preus del lloguer, aquest continua estant pels núvols?
Hi ha diversos motius. En realitat són motius que nosaltres ja vam advertir que passaria quan s'estava conformant la llei. El primer d'ells és que simplement es posa un topall, per tant, no és que baixi el lloguer, si no simplement fa que no pugin més. El segon, és el que va tardar a arribar la llei i els propietaris van aprofitar per apujar els preus durant aquells mesos. El tercer element problemàtic és que en realitat no hi ha un règim sancionador clar que permeti aplicar sancions si els propietaris se salten la llei. I per últim, és que només s'ha regulat un tipus de contracte de lloguer i s'ha deixat fora de la regulació els lloguers de temporada i els lloguers d'habitacions.
De fet, Cerdanyola és la tercera ciutat de Catalunya amb el lloguer d'habitacions més car. Com es viu amb aquesta realitat i com es lluita contra aquest mercat?
Nosaltres a Cerdanyola estem patint molt de prop aquesta realitat pel fet de tenir la Universitat Autònoma de Barcelona. Però molts cops no és com es creu, que siguin estudiants que venen aquí a estudiar i estan un any o dos i marxen. Són famílies, gent que està empadronada aquí, que treballa a Cerdanyola o als voltants i que hi porta anys vivint. Això són contractes que són un frau. Hem de visibilitzar aquest problema i hem de detectar també immobiliàries que, de forma sistemàtica, estan animant els seus propietaris a fer aquest tipus de contracte, com és el cas d'algunes immobiliàries a Cerdanyola.
El problema aquí és que l'habitatge no és vist com un dret, sinó com un bé de mercat, llavors?
Clar, aquí el problema és que existeixen dos drets reconeguts que s'oposen entre si. D’una banda, el dret a la propietat privada i, d’altra banda, el dret a l'habitatge. Són dos drets que ara mateix estan enfrontats entre ells. Entrant en qüestions de perspectives polítiques, per a nosaltres ha de prevaldre el dret a l’habitatge universal i el que fem és lluitar per un habitatge que estigui fora de les lògiques de mercat.
"Els contractes han de ser indefinits, com són els de rendes antigues, o com s'està intentant fer a Regne Unit"
I per on passa la solució a tot això?
Una de les possibilitats és el lloguer de protecció oficial, però pensant bé quin model que volem. Ara mateix el lloguer de protecció oficial que estem oferint forma part de les lògiques de mercat dels fons voltor i bancs. Hem de repensar bé aquest model, però jo crec que la solució ha de passar per la protecció oficial, juntament amb una regulació forta dels preus del lloguer. Els contractes han de ser indefinits, com són els de rendes antigues, o com s'està intentant fer a Regne Unit.
Aquests contractes indefinits, la majoria dels propietaris no estarien disposats, ja que els perjudicaria, no?
Bé, al final hem de buscar solucions lògiques. Què vol dir perjudicar el propietari? Que no pot extreure totes les rendes per fer negoci i continuar especulant? Amb un contracte indefinit el propietari continua cobrant, no crec que surti perjudicat. Si l'habitatge ha de ser un bé desmercantilitzat fora del mercat, és a dir, un dret universal, doncs llavors han d'existir certes renúncies, si no continuarà sent un bé per a especular.
"Si no existeix una regulació, en el cas de l'habitatge, no té sentit construir, perquè el preu continuarà pujant"
El problema a Cerdanyola és la falta d'habitatge. Des de diversos sectors i també des de l'administració creuen que la solució és la construcció de més habitatge i a Cerdanyola es tenen totes les esperances posades al Parc de l'Alba, on s'espera que hi vagin els pròxims anys uns 5.000 habitatges nous. Creieu que és la solució al problema de l'habitatge a Cerdanyola?
Depèn. El tema de la construcció, apareix normalment quan es parla de la problemàtica de l'accés a l’habitatge i de l'augment de preus, com una les mesures estrella tant de socialdemocràcia com de la dreta. Parlen d’una lògica que com més oferta hi ha, el preu més baix serà. Nosaltres som bastant crítics amb això. Pensem que potser és més interessant saber quants pisos buits hi ha a Cerdanyola abans de construir més. A més, construint de manera massiva ja hem tingut experiències prèvies com als anys 2000, que van demostrar que si construeixes més pisos, però no hi ha una regulació, això no t'assegura que baixi el preu i al final s'acaba creant una bombolla immobiliària. Si no existeix una regulació, en el cas de l'habitatge, no té sentit construir, perquè el preu continuarà pujant.
Sergi Ferrer és membre del Sindicat de Llogateres de Cerdanyola. FOTO: Guillem Barrera
Tot i que Espanya històricament sempre ha sigut un país de propietaris, cada vegada hi ha un percentatge més elevat de gent que viu de lloguer i no amb propietat. Anem cap a aquesta tendència a viure a tots de lloguer?
Després de la crisi del 2008, el mercat d'habitatge a Catalunya i a l'estat espanyol, es reconfigura i es va desplaçant progressivament al mercat de lloguer. Bàsicament, la reflexió és que existeixen unes capes de la població que ja no tindran accés a la hipoteca, perquè estan en un procés de pauperització, que fa que s’hagin de desplaçar progressivament al mercat de lloguer. S'està conformant un procés de formació social i un canvi de paradigma que perjudica a les classes més baixes, les més empobrides.
"S'està conformant un procés de formació social i un canvi de paradigma que perjudica a les classes més baixes, les més empobrides"
Pots desenvolupar-ho més això?
Mira, hi ha un informe de l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA), que es diu ‘De propietaris a llogaters’, que explica com cada vegada els sectors socials que viuen de lloguer, els és més difícil passar a ser propietaris. Hi ha una diferència social entre els sectors llogaters i els sectors propietaris, on els llogaters tenen uns ingressos que són la meitat dels que tenen els propietaris. Aquest informe també demostra que en els últims deu anys, la meitat de les persones que han adquirit habitatge ho han fet pagant al comptat, i això ens dona una pista de quin perfil de persones i empreses estan adquirint habitatge i amb quina intenció ho fan.
Ja s'han vist les primeres vagues de lloguer a alguns municipis (El Vendrell, Salou i Sentmenat). Pot ser que arribi una vaga de lloguers a Cerdanyola?
Arran de la manifestació del 23N, vam posar sobre la taula una sèrie de demandes, entre elles la reducció del 50% dels lloguers, contractes indefinits, regulació dels lloguers de temporada... i vam dir que si el Govern no té en compte aquestes mesures, anirem cap a la vaga. Aquests municipis que comentes, són tots blocs de La Caixa i en els seus contractes existeixen algunes clàusules abusives, com per exemple l'impost de l’IBI a les llogateres.
Tot el bloc es posa d'acord, es deixa de pagar el lloguer i a partir d'aquí què passa?
Es deixa de pagar el lloguer, s'obre un procés de negociació amb la propietat i les veïnes generen caixes de resistència. Si es considera que s'arriba un acord positiu per les dues parts, després estem oberts a fer l’ingrés, ja sigui parcial o depèn de com s’hagi fet la negociació.
"A Nova York, per exemple, quan no hi ha reparacions al pis i no s'està complint amb les obligacions per part de la propietat, existeix el dret a fer autodescomptes"
Enteneu, però que hi hagi gent que no estigui disposada a això, per por de perdre la casa, per exemple?
Això són experiències bastant pioneres aquí, però no hauria de deixar de ser un dret a vaga. Igual que el dret a vaga laboral no era legal fins que es va exercir, nosaltres hem de fer el mateix. Tot i que ara no tenim reconegut el dret a vaga, hem de lluitar per aquest dret. Sabem que d'entrada potser sona una mica xocant, però a Nova York, per exemple, quan no hi ha reparacions al pis i no s'està complint amb les obligacions per part de la propietat, existeix aquest dret a fer autodescomptes o a endarrerir la renda.
Teniu coneixement que a Cerdanyola existeixin aquests blocs amb aquestes característiques?
Tenim constància de blocs de pisos d'un sol propietaris, on no s'estan atenent certes demandes bastant urgents de reparació. La possibilitat de fer una vaga en aquest sentit existeix, hem de valorar-ho amb aquestes llogateres.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.