Pintura de la Guerra de Successió de 1714. FOTO: Gencat

Actualitat

Què se celebra l'11 de setembre a Catalunya?

La Diada Nacional de Catalunya se celebra per commemorar la fi de la Guerra de Successió del 1714

La Diada Nacional de Catalunya s'ha celebrat al llarg de la història com a recordatori dels fets de l'11 de setembre de 1714, però no sempre de la mateixa manera. Què se celebra exactament? Quin significat té? T’expliquem què és la Diada i per què se celebra.

Més info: Cerdanyola celebra una Diada Nacional de Catalunya plena de cultura popular

 

Què es commemora?

La Diada Nacional de Catalunya se celebra per commemorar la fi de la Guerra de Successió del 1714. L’11 de setembre del 1714 es va produir la darrera defensa de Barcelona després de 14 mesos de setge davant el duc de Berwick. De fet, en la Diada es commemora una derrota en què es van perdre les llibertats del país.

 

Des de quan se celebra?

El primer acte de commemoració va ser una missa per recordar els difunts barcelonins morts contra les tropes borbòniques del 1714. L'acte, que llavors tenia més aviat un caire cultural o elegíac, va ser a l'església de Santa Maria del Mar l'11 de setembre de 1886.

 

L'11 de setembre, com a festivitat de Catalunya

Després de gairebé 40 anys sense poder commemorar oficialment la Diada de Catalunya, degut a la prohibició d'aquesta celebració per part del règim franquista, la primera celebració legal de la Diada va ser un acte massiu a Sant Boi de Llobregat l'11 de setembre de 1976 que va convocar l'Assemblea de Catalunya. 

La Diada es va proclamar oficialment com a festa nacional de Catalunya l'any 1980

 

Una diada amb caràcter polític

Des de llavors, la Diada es va convertir en una jornada de defensa dels drets i les llibertats i una reivindicació de la identitat pròpia de Catalunya. La festivitat va començar a agafar més força i més ressò a partir de les manifestacions multitudinàries dels darrers anys, sobretot a partir del 2010, quan més d'un milió de persones van sortir al carrer.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris