Resum 2024: any de sequera, Zona de Baixes Emissions i el lloguer
Aquest 2024 també ha estat l'any on s'han aprovat diversos plans per a frenar el canvi climàtic i s'ha avançat amb la lluita contra l'incivisme
Aquest dimarts 31 de desembre tanca un any que va començar amb l'aprovació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) i que començarà a sancionar aquest 1 de gener del 2025. Entre mig, s'han aprovat diversos plans per a lluitar contra el canvi climàtic, l'Ajuntament s'ha compromès amb el col·lectiu LGTBIQ+, s'ha avançat amb el projecte de l'Hospital Ernest Lluch i amb la lluita contra l'incivisme i s'han conegut més detalls sobre la futura planta de fabricació de xips.
D'altra banda, Cerdanyola també ha viscut una fase d’emergència per sequera amb restriccions en el consum d’aigua i el lloguer i l’habitatge s’han convertit en la gran preocupació dels cerdanyolencs. Pendent queda el futur de Bellaterra a Cerdanyola i la implementació del nou contracte de neteja i residus.
Zona de Baixes Emissions
La Zona de Baixes Emissions ha començat a funcionar a partir de l’1 de juliol. Segons la regidora de Mobilitat, Conchi Martínez, explica que la finalitat de la implantació de la ZBE és “millorarla qualitat de l’aire i disminuir lacreació de gasos d’efecte hivernacle perquè tenim una demostrada contaminació atmosfèrica i aquesta té un greu impacte en la salut”.
L’àmbit territorial de la ZBE comprèn tot el nucli urbà del municipi. Però, cal destacar que hi haurà vies perimetrals per les quals es permetrà circular sense distinció d’etiqueta i horari. A partir de l’1 de gener es començarà a sancionar als vehicles sense distintiu ambiental. Tot i això, s’ha anunciat una moratòria de tres anys pels vehicles censats a Cerdanyola.
Sequera
La Comissió Interdepartamental de Sequera, convocada pel Govern de la Generalitat, va decretar l’1 de febrer l’emergència al sistema Ter-Llobregat, del qual forma part Cerdanyola del Vallès. Entre les restriccions d’aigua es va incloure la reducció de fins a 200 litres per habitant i dia, del 80% del reg agrícola i del 25% del consum industrial.
La fase d’emergència va estar vigent fins al 18 de juny, quan es va entrar en fase d’excepcionalitat. Tot i les darreres pluges, la preocupació per sequera segueix existint i ja s’han pres mesures, com la que permetrà portar aigua regenerada des de la depurada de Sabadell Riu Sec fins a Cerdanyola i Sant Cugat, a partir del 2029.
El Parc Natural de Collserola en estat d'exepcionalitat per sequera. FOTO: Bernat Millet
Lloguer
El lloguer s’ha convertit en una de les grans preocupacions entre els cerdanyolencs. El preu del lloguer ha pujat 300 euros en els darrers 10 anys. A partir del 15 de març, Cerdanyola va ser un dels municipis declarats zona de lloguer tensionat. Aquesta mesura, però, ha provocat que s’obrís una escletxa amb els lloguers de temporada i d’habitacions, del qual Cerdanyola n’és el tercer municipi amb un preu més elevat de tota Catalunya.
Plans per a lluitar contra el canvi climàtic
Durant aquest 2024 s’han aprovat diversesos plans per a fer front al canvi climàtic i assolir els objectius europeus en aquesta matèria, com l’Agenda Urbana 2030, que permetrà dissenyar un full de ruta estratègic amb l’horitzó 2030; i el Pla de Transició Energètica i el Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic, que contenen una sèrie d’actuacions en diversos àmbits per tal de fer front al canvi climàtic i adaptar-se a les situacions i riscos que aquest generi. També s’han impulsat noves electrolineres i s’han creat nous aparcaments de Bicibox, amb la voluntat de millorar en la mobilitat sostenible.
Compromís amb el col·lectiu LGTBIQ+
Un altre dels plans aprovats durant aquest any per part de l’Ajuntament és el nou Pla LGTBI, de manera independent al Pla Local Feminista. El Pla, que pretén ser transversal, té també el propòsit de concretar al màxim les actuacions en el període indicat.
Dia de l'Alliberament LGTBI a Cerdanyola. FOTO Arxiu
Les oficines tornen a l’avinguda Catalunya
Les obertures dels locals d’oficines i usos sanitaris ja no estaran prohibides a l’avinguda Catalunya, el carrer Santa Anna i el passeig Cordelles. El ple municipal va aprovar un canvi de l’ordenança, que limitava aquest tipus de negocis en aquests carrers des de 2008.
Limitacions a les bonificacions per a les plaques solars
Durant aquest 2024 s’ha aprovat una modificació de les bonificacions per la instal·lació de les plaques solars a les llars i les empreses cerdanyolenques. A partir del 2025 només es podran acollir a aquestes bonificacions les llars que els seus ingressos no superin el salari mínim interprofessional multiplicat per dos.
La quarta escola bressol
La quarta escola bressol municipal ha estat una de les demandes de les famílies en els darrers anys. L’1 de març l’Ajuntament anunciava que s’obriria la quarta escola bressol al carrer Ample, que s’espera que comenci a funcionar pròximament.
Rodalies en el punt de mira
Un any més, Rodalies ha estat en el punt de mira dels veïns de Cerdanyola. Els retards i les incidències continuen sent la tònica d’un servei que enguany ha començat el traspàs de les seves competències a la Generalitat. La R4 va estar durant un mes amb la freqüència de pas alterada degut a un robatori de coure el 12 de març a Montcada i Reixac. A l’agost Renfe va anunciar una inversió de 75 milions d’euros per a millorar les estacions catalanes.
Estació Rodalies de Cerdanyola. FOTO: Nora MO
Llum verda a l’Hospital Ernest Lluch
El 30 de gener es va aprovar la modificació inicial del Pla General Metropolità per a la construcció del futur Hospital Ernest Lluch i la transformació urbanística de la zona.
El futur de Bellaterra en joc
Enguany ha tornat a aflorar el debat d’una Bellaterra dins o fora de Cerdanyola. El juliol la Comissió ‘Bellaterra és Sant Cugat’ va demanar posar en marxa els tràmits per a iniciar el procés de segregació de Bellaterra, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya desestimés el recurs d’apel·lació de l’Ajuntament de Cerdanyola presentat contra l’entitat.
Lluita contra l’incivisme
A l’abril l’Ajuntament va presentar l’informe de seguretat i civisme en què s’indicava que les denuncies per incivisme havien crescut un 31% l’any 2023. Davant d’aquesta problemàtica, la Policia Local ha posat en marxa un pla d’actuació especial amb més patrulles de carrer i ha incrementat els efectius. També s'ha modificat l'ordenança i s'han actualitzat les sancions.
El reciclatge, l'assignatura pendent
A l’octubre l’Ajuntament va aprovar una pròrroga del contracte de neteja i recollida de residus. Es tracta del mateix que el 2019, però el govern ja ha anunciat que a mitjans del 2025 es licitarà el nou contracte, que establirà un nou model de reciclatge. En aquest àmbit, Cerdanyola està 17 punts per sota dels objectius que marca la UE de cara l’any que ve, un 55%.
El Parc de l’Alba
La urbanització del Parc de l’Alba continua endavant. Aquest 2024 s’ha anunciat la venda d’algunes parcel·les de l’Incasol per a fer-hi habitatges de protecció oficial i l’arribada d’algunes empreses, com Came Parkare o el futur Data Center. D'altra banda, continuen els esforços de l'adminitsració per a eliminar el rastre dels antics abocadors que existien a la zona.
El projecte del Parc de l'Alba preveu crear uns 5.000 nous habitatges. FOTO: Parc de l'Alba
Innofab, el futur centre de producció de xips
L’any passat es va anunciar que el 2026 entrarà en funcionament la planta de producció de semiconductors Innofab a Cerdanyola. Durant aquest 2024, la Generalitat ha creat un grup de treball per donar ales a aquest sector “estratègic” i el govern espanyol va anunciar una inversió de 392 milions d’euros.
L’estat de les escoles
La Plataforma d’Associacions de Famílies dels centres públics de Cerdanyola va denunciar la “manca de manteniment de les infraestructures escolars”. L’Ajuntament ha posat en marxa un pla de xoc amb la Brigada Municipal per a arreglar aquests desperfectes.
Els museus: una de freda i una de calenta
El maig es va aprovar el projecte de rehabilitació i adequació interior de Ca n’Ortadó per a fer-hi el futur Museu d’Història de Cerdanyola. A l’altra banda, recentment s’ha anunciat la marxa dels directors dels dos museus de la ciutat, Txema Romero del MAC i Joan Francès de Ca n’Oliver.
El futur local
Posant la mirada en l’any 2025, a Cerdanyola hi ha diversos fronts oberts en tots els àmbits. Urbanísticament, caldrà veure l’evolució del projecte del Parc de l’Alba, també el futur del pavelló projectat al ZEM Riu Sec i l’inici del règim sancionador de la ZBE. Culturalment, caldrà afrontar la marxa dels directors dels dos museus de Cerdanyola; i esportivament, els clubs de la ciutat esperen signar molts èxits per a consolidar-se com una ciutat d’esport.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.