El relleu a la Generalitat i la crisi de l'independentisme marquen la Diada a Cerdanyola
Les entitats i partits polítics van participar un any més a l'ofrena floral davant del monolit de les Quatre Barres i les víctimes de Palestina van tenir un gran protagonisme en els parlaments
El context polític català ha tornat a marcar l'11 de Setembre a Cerdanyola del Vallès. Aquest cop, però, l'accent de la Diada l'han posat el relleu a la Generalitat, amb el nou govern de Salvador Illa, i la crisi de l'independentisme. Tot i això, centenars de persones van omplir la plaça Onze de Setembre de Cerdanyola per a commemorar la fi de la Guerra de Successió del 1714.
Com cada any, no va faltar la cultura popular de la ciutat, que van donar el toc festiu a la Diada, i també hi va haver temps per a recordar les víctimes de Palestina i exigir l'alto al foc a l'Estat d'Israel.
Les entitats no fallen a l'ofrena floral
Un cop els Castellers de Cerdanyola van donar el tret de sortida amb un pilar de 4, en el que van desplegar una senyera, diverses entitats culturals, socials i esportives de la ciutat van desfilar davant el monolit de les Quatre Barres fent la tradicional ofrena floral.
Enguany, a més dels Castellers, també hi van participar el Cerdanyola Club de Futbol, la Casa de Andalucía, ASPADI, el Banc del Temps, l'Escol Escala Dei, Cerdanyola amb Palestina, la Comissio Festes Sant Martí, el Casal Popular La Flama, Plataforma per la Llengua, l'Associació AfroCatalana, CCOO, l'ANC, el Club Handbol Cerdanyola, la Penya Blaugrana Jove i l'Agrupació Cultural Sardanista.
Algunes d’elles van aprofitar l’ocasió per a fer reivindicacions. La Plataforma per la Llengua de Cerdanyola va apel·lar al nou govern de la Generalitat de Catalunya i a l'Ajuntament de Cerdanyola perquè "apliquin la normativa lingüística en tots els àmbits d'actuació i garanteixin els drets lingüístics, a través d'una nova normativa europea".
Des de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) van fer diverses reclamacions en mobilitat, habitatge i serveis públics i van demanar que "s'acabi amb l'espoli fiscal que aguditza el desequilibri territorial". En un context de desmobilització de l'independentisme, des de l'Assamblea també es va recordar que "sense independència no hi haurà mai justícia social a Catalunya".
El Casal Popular La Flama va celebrar el primer Onze de Setembre, després de la seva creació l'any passat, i van aprofitar per a presentar-se com "un nou espai comunitari dels veïns i veïnes de Cerdanyola que volen un món més just".
L'Agrupació Sardanista de Cerdanyola durant la Diada de 2024. FOTO: Arnau Padilla
El canvi de govern i la situació de l'independentisme marquen en les reivindicacions polítiques
Pel que fa als discursos dels grups municipals, com és habitual hi va haver una clara distinció entre partits independentistes i no independentistes. Junts per Cerdanyola va assegurar que no pararan "de reivindicar en cada Onze de Setembre fins a aconseguir la independència, tot i les traves que ens posa la justícia". Esquerra Republicana de Catalunya, en la mateixa línia va afegir que "el gran repte d'ara en endavant és l'exercici del dret a l'autodeterminació" i Guanyem Cerdanyola va expressar, en relació al relleu a la Generalitat, que "tot i el canvi d'etapa, no hem de oblidar quin és el nostre camí".
Els Comuns van aprofitar la Diada per a reclamar "una Catalunya on tothom sigui benvingut" i van demanar "uns serveis públics de qualitat". Des de Podem Cerdanyola van avisar de "la necessitat de dotar-nos d'un programa social, davant l'auge de l'extrema dreta i la inestabilitat dels governs actuals. Per la seva banda, el Partit Socialista de Catalunya va exclamar que el seu objectiu és "fer-nos útils per al conjunt de la societat catalana.
Després dels discursos dels partits, els representants de l'Ajuntament van realitzar una ofrena floral institucional i l'alcalde, Carlos Cordón, va reivindicar Catalunya "com una terra d'acollida plural i diversa i de gent treballadora" i va remarcar que "són els objectius que ens uniexen, els que ens fan treballar plegats per a un futur millor".
Palestina també va tenir lloc a la Diada
Enguany, el conflicte a Palestina va tenir un gran protagonisme entre les reclamacions d'algunes entitats i partits polítics, que van reclamar l'alto al foc de l'Estat isrealià. L'entitat Cerdanyola amb Palestina va abanderar la causa i va convocar a la ciutadania cada dijous a les 19h davant l'Ajuntament per a exigir la fi de la guerra.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.