Roda de premsa dels secretariats territornials de Cerdanyola, Sabadell i Terrassa de l'ANC. FOTO: Cedida

Política

El secretariat de l'ANC de Cerdanyola s'oposa a la Llista Cívica per la seva "poca objectivitat"

El projecte impulsat per la direcció de l'ANC per a irrompre al Parlament ha provocat dimissions i diferents posicionaments

Els secretariats de les assemblees territorials de Cerdanyola, Terrassa i Sabadell de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) es va reunir el passat dijous 8 de febrer per expresar la seva postura contrària a la Llista Cívica. Tal i com van explicar els representants de les tres assemblees terrotorials, la web llistacivicaxlaindependencia.cat "no està dedicada a fomentar el vot sinó que és una campanya obertament a favor de la Llista Cívica, obviant l’opció del NO amb la pèrdua democràtica que això suposa".

La Llista Cívica és un projecte independentista impulsat per la presidenta de l'ANC, Maria Dolors Feliu. Es tracta d'una agrupació d'electors que vol irrompre al Parlament per activar la declaració d'independència. Però aquest projecte impulsat per la cúpula de l'ANC no ha agradat a tots els estaments de l'organització i ha fet aflorar novament tensions, amb manifestos, denúncies internes i fins i tot algunes dimissions. En aquest sentit, l'exvicepresident de l'assemblea, Jordi Pesarrodona, va expressar que “l’ANC ara sembla el comissariat d’un partit polític, de dalt cap a baix” i va denunciar, en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies, que "s’estan vulnerant tots els estatuts”. 

Les assemblees de les tres poblacions vallesanes que es van reunir, lamenten que "s’estigui dedicant una despesa rellevant dels diners dels associats exclusivament a crear una web, díptics, etc., de promoció de l’actual proposta de llista cívica abans de votar i que s’hagi pres cap decisió en ferm". 

 

Reactivar la independència

Durant la primera quinzena de març, l’ANC consultarà telemàticament a les seves bases sobre el projecte de llista cívica que impulsa l’actual direcció per a les pròximes eleccions al Parlament, en considerar que els partits independentistes amb representació institucional “han perdut la credibilitat”. El projecte passa per una agrupació d’electors i busca, segons la mateixa Feliu, reactivar la declaració unilateral d'independència (DUI) o, en cas que els altres grups parlamentaris s'hi oposin, "bloquejar" la legislatura. Abans de la votació han programat una vuitantena de xerrades "informatives" arreu de Catalunya per explicar en què consistiria.

 

La direcció defensa la seva neutralitat

En resposta a les crítiques, des de l’actual direcció, Josep Lluís Rodríguez afirma que “en moltes parts el manifest falta a la veritat”, sobretot pel que fa a la suposada vulneració dels estatuts. En declaracions a l’ACN, el coordinador de la Comissió d’Incidència Política de l’ANC nega que amb la llista cívica l’ANC vulguin “concórrer a unes eleccions”, sinó que “impulsa un projecte que tindrà vida pròpia”, que serà independent, i on l’entitat “tutelarà que els objectius es compleixin”.

 

Dimissions i posicionaments de territorials

Als manifestos i denúncies internes cal sumar-hi també dimissions. Segons informava aquesta setmana el diari Ara i ha confirmat l’ACN, dos dels cinc membres del comitè deontològic de l’entitat han dimitit en els últims mesos per discrepàncies amb la llista cívica, el mateix òrgan que ha de resoldre la denúncia plantejada pels crítics. Es tracta de Sebastià Sardiné i Xavier Rigau, que al·leguen posicions “no coincidents” amb la línia oficial de la direcció per apartar-se.

 

Pèrdua de transversalitat?

Un dels arguments adduïts pels crítics amb la llista cívic és la pèrdua de “transversalitat” de l’entitat. En aquest sentit, Jordi Pesarrodona “apel·la a aquella època en què diferents inquietuds teníem un objectiu comú, que era assolir la independència”. Assenyala que llavors “pressionaven” conjuntament, “sense pensar si aquell era més conservador o progressista”. En canvi, lamenta l’exvicepresident, “quan et converteixes en un dels protagonistes polítics, estàs perdent aquesta neutralitat dins la transversalitat que ha de tenir l’Assemblea”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris