Reivindicació per la independència durant la mobilització de l'ANC per celebrar la Diada
200 persones han acudit a l'acte convocat per la secció cerdanyolenca de l'ANC per celebrar la Diada Nacional de Catalunya 2020
L'onze de setembre la secció cerdanyolenca de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) també ha celebrat la Diada Nacional de Catalunya del 2020 amb un acte al Parc del Turonet de Cerdanyola. Malgrat la situació sanitària per la Covid-19, l'Assemblea va decidir tirar endavant un esdeveniment limitat a 200 persones, amb un recinte delimitat, presa de temperatura i gel hidroalcohòlic.
La primera intervenció de la tarda l'ha dut a terme Montse Puigdemont, germana de l'expresident Carles Puigdemont, qui ha afirmat que malgrat ser un 11 de setembre estrany per la pandèmia s'està vivint, els familiars dels presos i exiliats polítics segueixen denunciant el retrocés democràtic de l'estat. "L'estat espanyol ha creuat tots els límits; considerem molt greu que vulgui desmobilitzar el procés independentista i segueixi castigant la dissidència a través de la por i l'escarment".
Montse Puigdemont ha encoratjat al públic: "El moment és greu. Demanem la permanent protesta i mobilització. Que cap circumstància, encara que sigui amb mascareta, ens faci callar".
Seguidament, Edu Garzón, cerdanyolenc detingut en l'operació Judes el setembre de 2019, ha explicat com va viure els 92 dies a la presó preventiva. "Avui som més de 2.850 persones represaliades al nostre país per compartir la nostra opinió", explica. "Jo hi vaig estar tres mesos a la presó, i no va ser fàcil però no he perdut la determinació".
A continuació, ha pres la paraula Eulàlia Subirà, qui va ser secretària de l'ANC, i ha compartit la història de l'ANC. "L'objectiu principal de l'ANC és la independència però sense oblidar tots els altres projectes locals". Subirà, així, ha aprofitat també per fer referència al maltractament que han patit les dones, sobretot darrerament amb la situació del confinament. "Aquesta no deixa de ser una lluita també social que l'Assemblea tirarà endavant com a col·lectiu amb altres entitats".
Per una altra banda, Concepció Miró, de la Intersindical Alternativa de Catalunya, ha volgut explicar l'ampli concepte dels drets: els drets laborals, els drets civils i socials i els drets democràtics i de país. "Els drets s'han d'exercir i no són un privilegi; hi ha molts drets que tenim avui en dia que s'han hagut de lluitar: el dret a vot de les dones, el dret de vaga, el dret de les vacances...". Per això, ha afirmat, "ens cal un marc de relacions laborals català i propi que ens permeti apropar les negociacions al conjunt de la gent".
Ha arribat el torn de Natàlia Domingo, de la Intersindical-CSC a la Vall d'Hebron, qui ha reivindicat el dret a una sanitat i educació pública i de qualitat. "La crisi sanitària de la Covid-19, ha demostrat que el desballestament dels serveis públics i la centralització espanyolista ens ha conduït a un desastre que ha costat milers de vides humanes".
"No es pot entendre el col·lapse del sistema sanitari sense tenir en compte les retallades constants i tampoc es pot entendre el desbordament del sistema educatiu sense tenir present el dèficit de recursos humans i materials que pateixen els centres", ha declarat. "I, malgrat tot, els treballadors i treballadores de la sanitat i de l'educació han estat al peu del canó durant els moments més difícils com tot el personal d'altres sectors considerats essencials", explicava Domingo, quan el públic ha esclatat en aplaudiments.
Finalment, Joaquim Arnau, d'Anem X Feina, ha centrat el seu parlament a les empreses i empresaris i ha explicat el mètode de treball que segueix l'associació. "Volem que el nostre teixit empresarial no depengui econòmicament de l'estat on estem forçadament lligats".
Per concloure l'acte, Gerard Sesé, qui ha estat l'encarregat de presentar l'esdeveniment, ha preparat "una sorpresa musical" tocant "Bella Ciao" i "Els Segadors" juntament amb el seu pare.
Manifest col·lectiu
Àngel Gaston, representant l'ANC local, ha llegit el manifest col·lectiu de l'Assamblea i ha agraït als voluntaris i voluntàries haver fet compatible el dret a manifestació amb el dret a la salut. "Volem mostrar que la nostra societat és responsable i solidària i volem tenir un record emocional per les persones que ens han deixat durant la pandèmia".
"És especialment important que siguem aquí defensant els nostres drets polítics quan ja ha començat una greu crisi econòmica i social que fa que la independència sigui més urgent que mai", declara el manifest. "Tenim els nostres representants civils i polítics a la presó i a l'exili, seguim veient a diari imputacions contra homes i dones per haver defensat els nostres drets".
"Sabem que tard o d'hora arribarà la confrontació final; els nostres partits han d'escollir: si només aspiren a fer de gestors espanyols per delegació, ja no ens són útils, si volen sumar-se a la coalició d'alliberament, sigueu benvinguts".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris