Refem confia en guanyar a l'Administració a les portes de la sentència pel Centre Direccional
El col·lectiu va organitzar una xerrada per explicar els arguments i les incongruències que han trobat al planejament del PDU del Centre Direccional
A l'espera de la sentència judicial, la Plataforma pel contenciós administratiu del Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional -integrada per Refem el Direccional, Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura a Catalunya (ADENC), Cerdanyola sense abocadors, la Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola, i els grups municipals d'Esquerra Republicana de Catalunya, Guanyem Cerdanyola i En Comú Podem- confia en guanyar a institucions i immobiliàries i tombar el planejament urbanístic del Parc de l'Alba.
L’actual PDU del Centre Direccional es va aprovar definitivament al 2020, després que una sentència anul·lés el pla del 2014 per defectes en la planificació de la mobilitat. Davant d'això, a la tardor del 2021 la Plataforma va presentar un contenciós administratiu contra diversos aspectes en matèria de medi ambient, salut i habitatge d'aquest PDU i el juliol d'aquest any, els pèrits de REFEM i ADENC van ratificar a la Sala del Contenciós del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) els informes pericials presentats.
Així doncs, amb aquests arguments pericials, el passat dimecres 8 de novembre en una roda de premsa a la Biblioteca Central de Cerdanyola, els representants de REFEM es mostraven esperançats abans de la resolució de la sentència. Tot i això, són conscients que s'enfronten, no només a l'Ajuntament de Cerdanyola, la Generalitat de Catalunya i l'Institut Català del Sòl (Incasol), sinó també a quatre immobiliaries.
Per això, el col·lectiu ja avisa que "si la sentència finalment no tomba de nou el PDU, demanarem informes a cada llicència perquè es comprovi si l’activitat autoritzada és compatible amb el grau de contaminació d’on s’està implementant". Actualment la zona es va desenvolupant segons el PDU i malgrat que la sentència el tombés, les edificacions i carrers que ja estan fets, es considerarien preexistens de cara a un nou planejament.
Crítica al silenci de l'Ajuntament
Àngel Gastón (REFEM) va criticar la nul·la resposta municipal davant les reiterades peticions d'informació en relació a la situació del PDU del Centre Direccional, així com dels estudis mediambientals dels abocadors de la plana del Castell. En aquest sentit Gastón recordava que a l'abril van reclamar el manteniment de la moratòria en la concessió de Llicències d’Edificis d’habitatge al límit perimetral dels abocadors i en especial de l’abocador de Can Planas i de l'antiga pedrera Elena, "que a hores d’ara encara treuen lixiviats i gasos".
REFEM apunta a dos abocadors
D'una banda, consideren que l'abocador de Can Planas, situat just a sobre del Parc Tecnològic del Vallès, no ha estat mai ben clausurat. A més a més, afirmen que no haurien passat els 30 anys necessaris des de la clausura i que mai ha estat un dipòsit controlat. Tot i que la Plataforma mai ha aconseguit qye aquesta zona es consideri sòl contaminat, Mercè Cisneros (Cerdanyola sense Abocadors) apunta que és molt clar que és un sòl inestable, "perquè el planejament del PDU no preveu cap edificació amb sostre a sobre, sinó només equipaments sense sostre, com ho serien unes pistes esportives".
D'altra banda, Cisneros també afirma que "l'abocador de l'antiga pedrera Elena ha estat mal clausurat i que, amb més d’un 15% de matèria orgànica i font d’emissió de metà, incompleix el risc d’explosivitat". A més a més, sospita que " la zona d’equipaments que es projecta just al costat, pugui esdevenir una residència d’estudiants".
Confiats amb els arguments
Segons va explicar Miriam Robles (REFEM), "hem mostrat suficients punts amb incompliments com per ser positius”. Per exemple, Robles indica que a l'actual planejament en qüestions d'habitatge, ciutat saludable i gènere, no s’ha especificat cap previsió d’equipaments, ni d'absorció de més habitants. La consturcció del Centre Direccional faria créixer un 27% la població de Cerdanyola; per això, des de Refem també denuncien que es vulgui "desenvolupar tota la zona residencial en una sola etapa, sense un pla d'etapes definit correctament".
Pel que fa als habitatges de Protecció Oficial, Robles creu que el 31,9% (mínim exigit per l'Incasol) "és un percentatge insuficient tenint en compte l’emergència habitacional i més encara perquè actualment més de la meitat del sòl de l’àmbit és de titularitat pública".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.