Vista general de la ciutat de Cerdanyola. FOTO: Ajuntament de Cerdanyola

Política

El PSC és el partit més votat als barris de Cerdanyola amb renda més baixa

On millors resultats treuen els socialistes és a Les Fontetes i Banús, en canvi a Bellaterra, on la renda és més alta, és on menys suport tenen

A l'espera de possibles pactes que facin president de la generalitat a un o altre candidat, les eleccions al Parlament van deixar un clar guanyador a Catalunya, però sobretot a Cerdanyola. El Partit Socialista de Catalunya (PSC) es va imposar amb claredat a nivell municipal amb el 34,9% dels vots, per davant de Junts (14,13%), ERC (13,05%) i el PP (12,19%). Però no a tots els barris de la ciutat, els socialistes van tenir el mateix suport. Tot i que a només un col·legi electoral, dels 16 que hi havia a Cerdanyola, no va guanyar el PSC, a la resta també hi trobem diferències entre el suport que van rebre i, sobretot, en qui és la formació que ocupa la segona posició. La renda és un dels factors que determinen el vot a un partit o l'altre, però també n'hi ha d'altres.

Més info: Mira què han votat els teus veïns a les eleccions al Parlament a Cerdanyola

 

 

El PSC es guanya el suport de les rendes baixes

Els barris on més suport va tenir el PSC en aquestes pasades eleccions va ser, sobretot, a les seccions censals que corresponen a Les Fontetes i a Banús. Precisament, la secció censal amb la 'Renda mitjana per unitat de consum' més baixa és la número 017 (17.853 euros), que correspon al barri de Banús. Allà el PSC va aconseguir el 47,59% dels vots, sent la segona secció censal on més suport van treure. La primera secció censal pel PSC en vots va ser la número 033 (49,23% vots), també a Banús, i també amb una de les rendes més baixes (19.528 euros).

 

 

Les Fontetes va ser l'altre fortí inexpugnable dels socialistes. Allà, el PSC va superar el 40% del vot en les tres seccions censals que conformen el barri (004: 43,90%; 005: 43,65%; 031: 45,29%). Totes tres seccions estan entre les 10 amb la 'Renda mitjana per unitat de consum' més baixa de la ciutat. Només una d'aquestes supera els 20.000 euros.

Per contra, on menys suport van tenir els socialistes en les passades eleccions al Parlament va ser a Bellaterra, on va guanyar Junts amb el 41% dels vots. El PSC va recollir només el 15,5% del suport dels bellaterrencs i, fins i tot, a una de les dues seccions censals de Bellaterra els socialistes van ser superats pel Partit Popular (PP). Les dues seccions censals de Bellaterra són les que tenen una 'Renda mitjana per unitat de consum' més alta de Cerdanyola: 51.180 i 43.806, entre dues i tres vegades més que a Banús o a Les Fontetes. 

 

Junts es fa fort en els barris de rendes altes

Més enllà de Bellaterra, on Junts va aconseguir els millors resultats a la ciutat va ser a la secció número 028, compresa entre l'avinguda de Guiera, l'avinguda Primavera i el passeig d'Horta. És la tercera secció de la ciutat amb la renda més alta (32.712 euros) i allà, els de junts van arribar al 22,37% dels vots. Justament, també va ser la secció censal (a banda de Bellaterra) on menys suport va tenir el PSC (26%). 

 

 

Les dues cares del PP

Mereix especial atenció el cas del Partit Popular (PP), perquè treuen els seus millors resultats tant en barris de renda mitja-alta, com en algunes de les seccions censals amb renda més baixa. Per exemple, on van treure un percentatge de vots més alt va ser a la mateixa secció 028 (17,31%), on el PSC va estar a només 4 punts de perdre en favor de Junts. 

D'altra banda, dos de les seccions amb la renda més baixa, la 015 (Banús) i la 005 (Les Fontetes) entren dins de les cinc on més percentatge de vot aconsegueixen els populars: 15,4% i 15,2%, respectivament. A més a més, a tots dos barris aconsegueixen ser la segona força per darrera del PSC.

 

Quins factors li donen el vot a VOX?

El partit d'extrema dreta, VOX, treu els seus millors resultats a Cerdanyola en les seccions censals amb renda baixa i amb un percentatge de desocupats més elevada que la mitjana. Per exemple, les dues seccions on més suport tenen és a la 015 (12,3%) i a la 033 (11%), les dues corresponents al barri de Banús. Cap d'aquestes dues seccions, on VOX és la tercera força, superen els 20.000 eruos de 'Renda mitjana per unitat de consum' i totes dues tenen un percentatge de desocupats que se situa al voltant del 14%. El percentatge d'aturats a Cerdanyola el mes d'abril es va situar en el 7,6%. 

 

La CUP no agrada a les rendes altes (ni a les baixes)

El cas de la CUP és una mica a l'inrevés que el del PP. Els cupaires no arriben al 3% dels vots a Bellaterra, però tampoc en algunes de les seccions censals amb renda més baixa, com és el cas de Les Fontetes o el Pont Vell. Tot i això, en aquest últim cas caldria tenir en compte també altres factors com el nivell de suport en l'eix unionista/independentista que no recull l'estudi de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). 

En el cas de Bellaterra, en canvi, l'eix esquerra/dreta sí que sembla ser determinant perquè la CUP no hi assoleixi uns bons resultats, ja que allà mateix el partit d'extrema dreta independentista, Aliança Catalana (AC), és on millors resultats treu amb un 3,8%.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris