El ple municipal aprova una modificació pressupostària en habitatge i urbanisme per 216.000 €
La partida anirà destinada l'adquisició d'un habitatge social, la reordenació de les avingudes Catalunya i Primavera, la millora de l'accessibilitat a La Farigola i el trassllat del ZEM Montflorit
El ple municipal del mes de setembre ha aprovat per majoria la modificació pressupostària en habitatge i urbanisme per un import de 216.756,86 €. Els 14 regidors del govern municipal més el regidor del grup municipal VOX han votat a favor de la modificació que ha estat presentada a última hora pel PSC. La resta de grups municipals s'han abstingut en la votació, en considerar que no es tracta d'una urgència i, per tant, no hauria d'haver entrat en la votació del ple d'aquest dijous 28 de setembre.
Habitatge
Una de les actuacions les quals anirà destinada aquesta modificació pressupostària és en l'habitatge. Segons va informar en el ple, el tercer Tinent d'Alcaldia, Javier Sánchez, l'Ajuntament ha procedit a l'adquisició d'un habitatge per un import de 74.921,26 euros per tal de donar-li un ús d'emergància social.
"Atesa la situació de l'habitatge, el qual constitueix una de les problemàtiques actuals, cal dotar a l'Ajuntament del màxim possible d'habitatge, que permeti donar sortida a aquelles persones que, per diversos motius poden perdre el seu habitatge", ha comentat Sánchez.
En aquest sentit, el portaveu de Guanyem Cerdanyola, Ivan González, ha preguntat per les mesures previstes en habitatge per aquest mandat. La quarta Tinenta d'Alcadia, Sonia Rodríguez, ha explicat que l'Ajuntament està treballant per a fer una realitat el projecte del Parc de l'Alba, ja que "és la millor opció per a tenir una bona oferta de lloguer social".
També ha comentat, que s'està esperant que es dugui a terme la declaració de Cerdanyola com a zona tensionada de lloguer i que s'està treballant per a fer un cens de pisos buits i d'aquesta manera, poder arribar a acords amb els grans tenidors per fer-ne un ús social d'aquests. Finalment, ha dit que s'intentarà fer una taula d'habitatge entre l'octubre i el novembre.
Urbanisme
Pel que fa a les actuacions en matèria d'urbanisme, el servei d'Urbanisme ha informat que els tres projectes presentats pel Govern sumen un total de 127.835,60 euros.
Segons va explicar el tercer Tinent d'Alcaldia, aquesta quantitat anirà destinada, en primer lloc, a la reordenació de les avingudes de Catalunya i de la Primavera en el tram comprès entre la carretera de Barcelona i la plaça de l'Estatut, amb l'objectiu d'impulsar el procés de transformació d'aquests eixos. Aquesta actuació tindrà un import total de 64.485,60 euros.
En segon lloc, la millora de l'accessibilitat als passos per a vianants sobre al ferrocarril al seu pas pel barri de La Farigola, a través de les noves rampes d'accés per a vianants a l'entorn dels ascensors existents, per un total de 30.000 euros. I en tercer lloc, el trasllat de la Zona Esportiva Municipal Montflorit al Centre Direccional per 33.350 euros.
Modificació de l'ordenança de terrasses
Un dels punts del ple municipal que més controvèrisia ha tingut entre els partits polítics va ser la modificació de la nova ordenança de les terrasses dels bars. L’ordenança reguladora de l’ocupació de la via pública amb terrasses, que ja es va aprovar en el ple del mes de febrer d'aquest any, s'ha vist que tenia mancances.
El regidor d'Espai Públic i Serveis Urbans, Óscar Pons, ha explicat que "Durant els primers mesos d’aplicació de l’ordenança el servei d’Espai Públic s'ha detectat la necessitat de modificar l’ordenança, ja que no estava previst l’espai que ocupen els elements accessoris i l’espai entre mòduls". És per això que el govern ha proposat la necessitat d’incrementar el màxim de metres quadrats que pot tenir una terrassa, que passa de 100 a 120.
En aquest sentit, el portaveu del grup municipal En comú Podem, Pedro Arco, li ha retret al regidor d'Espai Públic i Serveis Urbans que "no s'hagi tingut en compte la opinió de les Associacions de Veïns dels barris de la ciutat".
Per la seva banda, el portaveu de Guanyem, Ivan González, creu que "només s'ha tingut en compte el punt de vista del gremi d’hostalers" i ha comunicat al govern que els dos vots dels que disposa el seu grup municipal serien "en contra, perquè estem parlant d’un ús privatiu de l’espai public per el lucre personal".
En contra d'aquest punt també hi han votat el PP (2) i ECP (1) i s'han abstingut VOX (1) i ERC (4).Precisament el portaveu dels republicans, Íñigo Enterría, ha recordat que "ja ens vam queixar quan es va aprovar aquesta ordenança" i que aquesta modificació "tres mesos despres, ens dona la raó". Pons ha respòs que "es tracta d'una modificació tècnica" i en relació a l'ordenança, que no es canviava des de 1995, ha afegit " ens hem d'adaptar i anar modificant i consensuant amb la gent". La modificació ha sigut aprovada gràcies als vots del PSC (14) i Junts (1).
Mocions
A l'apartat de les mocions, es va aprovar la moció dels Grups Municipals d’ECP i PSC per garantir els drets de l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu i el reconeixement dels drets del personal auxiliar d’educació especial, amb els vots a favor de tots els partits, excepte ERC que es va abstenir "perquè no estem d'acord en què aquest fet no es veu reflectit en les polítiques del Govern de la Generalitat", va dir la regidora Gemma Estopà.
També es va aprovar amb 22 vots a favor la moció del Grup Municipal d’En Comú Podem de rebuig a les actituds sexistes i masclistes en l’àmbit esportiu. El PP (2) es va abstenir i VOX (1) va votar en contra i va demanar la derogació de la llei 'Només sí és sí', "perquè no està beneficiant a les dones".
En el debat d'aquesta moció, la regidora de Guanyem, Cristina Gallardo, va denunciar que el cas de violència masclista viscut per la futbolista Jenni Hermoso és "la punta de la pirámide de les violències" i que "ho patim continuament en tots els espais de socialització, no només en l'esport"; i la regidora d'ERC, Isabel Cruz, va instar a l'Ajuntament de Cerdanyola a "fomentar la participació visibilització i equitat de les nenes, noies i dones en l'esport municipal".
La regidora d'Igualtat, Andrea Borrego va puntualitzar que des de l'Ajuntament "treballem continuament en una sèrie de projectes que tenim actius per tal de erradicar aquestes violències masclistes i ho fem des de molts punts de vista i de manera transversal amb diferents projectes de concienciació".
Pel que fa a la moció del Grup Municipal d’Esquerra Republicana-AM per a habilitar vàters públics a diversos espais de la ciutat, va ser aprovada per unanimitat; i les dues mocions presentades pel Grup Municipal VOX, sobre les millores del Barri 2000 de Serraparera i sobre les millores en la seguretat, van ser rebutjades i només van tenir el suport del PP (2).
També va ser rebutjada la mosció dels Grups Municipals de Junts x Cerdanyola i ERC de suport a l’exconseller Miquel Buch i el sergent Lluís Escolà. El Grup Municipal Guanyem, "tot i donar suport a una persona que pateix repressió", es va abstenir en afirmar que "tant de bo el senyor Buch hagués tingut aquesta solidaritat quan estava ell al capdavant de la conselleria d'Interior".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.