Joan Sánchez: “Les polítiques d’habitatge públic arriben vint anys tard”
Entrevista al portaveu i regidor de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez
El mandat passat la presència de Junts al consistori li va permetre arribar a alguns acords amb el govern del PSC. Ara, amb la majoria absoluta, dels socialistes les coses són molt diferents pel partit que lidera Joan Sánchez, portaveu i únic regidor de Junts per Cerdanyola. Aquesta entrevista s'emmarca dins la sèrie d'entrevistes als portaveus dels grups municipals al l'oposició de l'Ajuntament de Cerdanyola.
Com ha canviat per vostès el fet d’estar a l’oposició d’un govern de majoria absoluta?
S’ha notat molt. Des del punt de vista de l’acció política, han girat la truita completament. De la necessitat d’arribar a acords en el passat mandat, ha passat a ser un corró socialista en l’actualitat, tot i la voluntat que expressen de compartir-ho amb la resta de grups del consistori. Tot i que les formes són millors que en altres governs de majoria absoluta que havia tingut Cerdanyola en el passat, el fons és el mateix.
Què ha implicat això?
Això ens genera una gran insatisfacció, perquè, d’una banda, les polítiques amb les quals havíem quedat l’any passat han quedat adormides i, d’altra banda, no s’està fent les polítiques de ciutat que creiem que s’haurien d’estar fent. Tota la seva acció política va destinada a aconseguir fotografies.
"Tota l’acció política d’aquest govern va destinada a aconseguir sortir a la fotografia"
Quins són aquests acords que comenta que no s’estan duent a terme?
Principalment en són dos. Un era adquirir els terrenys de Can Canaletes i Can Codina per a fer-hi el Parc Arqueològic de Cerdanyola, però aquests terrenys tenen un valor que el govern ha decidit que no està disposat a pagar-ho. L’altra és l’Oficina de Promoció Empresarial, que sí que és veritat que s’ha creat, però també volíem que servís per atraure inversions i per aconseguir empreses estratègiques.
Tot i això, ja s’ha anunciat que vindran empreses de valor afegit, com Penguin Random House o Innofab.
Sí. Però totes aquestes empreses que estan per venir, ja haurien d’haver vingut fa 20 anys. Anem tard, de la mateixa manera que al Parc de l’Alba es faran 5.000 habitatges que hauran de resoldre, en certa manera, el problema de l’habitatge a Cerdanyola. Però hi ha dues generacions de cerdanyolencs que han hagut de fugir de la ciutat perquè no s’han fet polítiques d’habitatge públic en els últims 20 anys.
A banda de l’habitatge, un altre de les qüestions que estan sobre la taula en aquest mandat és la renovació del Pla de Mobilitat. També arriba tard?
El problema de Cerdanyola no és diferent del de la resta de municipis de l’Àrea Metropolitana, i és que no s’han estudiat les noves necessitats. En aquest sentit, hem sigut molt defensors sempre del Túnel del Vallès, un túnel via ferroviària que ajuntaria el Parc de l’Alba amb la Vall d’Hebron de Barcelona. Si estem parlant que calen eliminar els cotxes, doncs la millor manera de fer-ho és apostar pel transport públic i ferroviari.
"Sempre hem sigut molt defensors del túnel ferroviari del Vallès, que connecti el Parc de l’Alba amb Barcelona"
Fa dues setmanes que el ple va votar a favor de convertir Ca n’Ortadó en el futur Museu d’Història. És aquesta la línia a seguir pel que fa a nivell patrimonial?
Sí, i ens sembla molt bé, perquè hi ha un projecte darrere d’aquesta inversió. Ens ha sabut greu veure com s’havia anat degradant, però ara caldrà veure com serà. Cal tenir en compte moltes coses que generaran més despesa i no sé si són conscients de tot això o continuaran fent les coses a la manera de ‘qui dia passa any empeny’.
Què és el que heu trobat a faltar en altres compres?
Per exemple la Torre Llopis. El govern no sap què fer-ne més enllà de tirar les parets i que hi hagi uns jardins preciosos. Tindrem una casa noucentista sense idees i correm el perill que s’acabi degradant, com va passar amb la Torre Vermella.
El baix grau d’execució que sempre critiquen té a veure amb la manca de projectes que diu?
A totes les administracions passa que hi ha aquest baix grau d’execució. Cal invertir més i executar la inversió i aquest Ajuntament no té la capacitat de tramitar totes aquestes inversions que diuen, en el temps que està previst. Això contrasta amb l’aposta per l’oci i les festes, com una manera d’amagar la realitat i com si la felicitat dels ciutadans depengués de tenir les festes més grans del país.
" Aquest ajuntament no té la capacitat d’executar totes les inversions que diuen que faran"
Després d’aprovar-se la llei d’amnistia, suposo que van rebre la notícia amb alegria.
Sí, la vam rebre amb alegria. Però també és veritat que, al final, acabarà passant el que passa sempre. El govern ha retardat la seva publicació al BOE amb la idea que ni el president Puigdemont ni el conseller Puig, no hagin pogut venir al Ple de constitució del Parlament. D’altra banda, fa patir molt tota la judicatura que tenim, que ja està buscant la porta del darrere de la llei per tal d’endarrerir-ho tot més.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris