I. García de Enterría: "Hi ha ha una manca de projecte, més enllà de la gestió entre festa i festa"
Entrevista al portaveu i regidor del grup municipal Esquerra Republicana de Catalunya, Íñigo García de Enterría
El grup municipal Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) és la principal força de l'oposició a l'Ajuntament de Cerdanyola. Aquesta legislatura, però, al contrari que en la passada, el govern del PSC té la majoria absoluta al consistori. El portaveu i regidor d'ERC, Íñigo García de Enterría, analitza les accions del govern en el que va de mandat i la postura del seu partit.
Què ha canviat per vostès que el PSC tingui la majoria absoluta a l'Ajuntament?
Per la nostra acció política no ha canviat res. Considerem que estem on estàvem. Tot i que hi hagi un govern de majoria absoluta, nosaltres continuem fent propostes, fiscalitzant l'acció de govern i intentant cercar algun punt en el qual el govern actual entengui que tot i tenir aquesta majoria absoluta, que hi ha una oposició i que ens tinguin en compte. Però, en realitat, ens trobem amb un PSC enrocat en la seva majoria absoluta, la qual cosa li hauria de fer reflexionar. Veiem que estan duent a terme una política de rodet i no hi ha una complicitat amb l'oposició. Està molt bé que ens informin de les seves accions abans del ple, però el que volem és participar d'aquestes.
"Ens trobem amb un PSC enrocat en la seva majoria absoluta, la qual cosa li hauria de fer reflexionar"
Una de les accions que més han criticat ha sigut la de l'augment d'un 11,6% de l'IBI.
Nosaltres com a partit d'esquerres no ens oposem a una pujada d'impostos si, realment, hi ha uns serveis públics de qualitat millor dels que hi havia. Però després de mirar els pressupostos pel 2024, creiem que no hi ha res que justifiqui aquesta pujada d'impostos. Per això considerem que són injustos.
I quina és la solució que proposen?
Que es duguin a terme les inversions. Al final, la taxa d'execució d'aquest govern és molt baixa, està per sota del 20%. Si veiéssim que es duen a terme aquestes inversions faraòniques que proposen, no tindríem res a dir. Però si no les executen, creiem que no li pots fer pagar més al ciutadà per acabar tenint més superàvit i més romanent a les arques de l'Ajuntament en acabar l'any.
L'altra gran acció de govern que ha sigut criticada és la Zona de Baixes Emissions. Per què van votar en contra en el ple municipal, tot i que estan a favor de la implantació d'aquesta?
Quan estàs davant d'una acció política polèmica, com ho és la implantació de la ZBE, has de ser conscient que allò que pretens canviar, ha de ser per tothom. La proposta que han fet, en la qual els carrers perimetrals de la ZBE estan exclosos de la mateixa, perjudica els veïns de Cerdanyola, ja que no pots entrar a la ciutat, però sí que pots passar per aquests carrers que, precisament, són els que tenen una major densitat de trànsit. Nosaltres volem l'aire net per a tothom, el que no pot ser és que hi hagi uns barris beneficiats i uns altres perjudicats. La base de tot plegat és la manca d'un pla de mobilitat. Durant aquests quatre anys i mig de govern socialista hi ha hagut una manca de projecte de ciutat concret, que no sigui la gestió del dia a dia entre la festa i la festa.
Parlant de la mobilitat, aquest ha de ser l'any del nou contracte de mobilitat. Com hauria de ser aquest?
Repeteixo. Cal un nou pla de mobilitat. El que no es pot fer és un nou contracte dels autobusos sense el pla de mobilitat urbana. Hem d'anar més enllà de la ZBE, del contracte dels autobusos... Hem de veure la mobilitat de la ciutat en global, que ens serveixi perquè tots els barris estiguin connectats per transport urbà, amb una freqüència determinada o amb el bus a demanda pels barris més allunyats del centre. D'altra banda, també maquen més carrils bici i s'han de vianalitzar carrers, que faci que no calgui agafar el vehicle privat per a moure's per la ciutat.
"Pel que fa a la mobilitat, hem d'anar més enllà de la ZBE i del contracte dels autobusos. Hem de veure la mobilitat de la ciutat en global"
Una altra de les problemàtiques de Cerdanyola des de fa anys és la manca d'habitatge. Què creuen que cal per solucionar-ho?
Des de l'inici de la construcció del Centre Direccional ens hi vam oposar. Lògicament, aquella oposició d'abans, no és la nostra postura actual. Nosaltres hem anat adaptant el nostre discurs. Una de les nostres reclamacions era que hi anés habitatge de protecció oficial i, sobretot, que no eren necessaris els més de 5.000 habitatges projectats. El problema és que el Centre Direccional s'ha plantejat com la solució a què els preus del lloguer baixin; però això serà el contrari, si no es fa bé. Cal que el creixement poblacional es faci de manera esglaonada.
Aquest canvi de rumb que han tingut amb el Centre Direccional, té a veure amb el fet que ara el partit que governa a la Generalitat és ERC?
No. És més aviat un bany de realitat. De veritat, que ningú ens creuria si ara sortim i diem que tancarem el Centre Direccional, perquè tots sabem el que ja està construït i el que ja no es pot aturar. El que sí que estem intentant fer és que les coses que s'estan fent, es facin bé.
A l'entrevista que li va fer el TOT a l'alcalde, Carlos Cordón, aquest va comentar que al 2024 hi havia dues grans prioritats: el contracte de mobilitat i el contracte de recollida de residus. Creuen que arriba tard, aquest últim?
Tenim un contracte de recollida de residus caducat, que està en pròrroga forçosa i que des de fa molts anys no augmenta el percentatge del 35% de recollida selectiva. El nou contracte, doncs, ha de ser un contracte de recollida selectiva de residus que ens posi al capdavant de tot. No podem ser la 'Ciutat del coneixement' si després no fem coses atrevides que ens posin al capdavant de les ciutats que reciclen amb coneixement.
"No podem ser la 'Ciutat del coneixement' si després no fem coses atrevides que ens posin al capdavant de les ciutats que reciclen amb coneixement"
A tot això, ja s'ha deixat caure que el nou contracte de recollida de residus anirà acompanyat d'un augment de l'impost de residus.
Això està clar. No ser prou valent i clar en dir que les normatives europees obliguen a què el ciutadà pagui gairebé el 100% del cost de la recollida de residus, és enganyar. Hem de ser clars i hem de dir-li això a la ciutadania. Aquest contracte té més de 10 anys, per tant, és evident que el nou contracte serà més car. Si expliques a la gent perquè l'impost de residus serà més car, ho entendran; però no dir-ho, és enganyar.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris