L’habitatge i el turisme centren les mocions del ple municipal
La moció sobre l'habitatge insta a les administracions a desenvolupar una llei per als lloguers de temporada i a desenvolupar un pla local d'habitatge
El lloguer i l’habitatge estan cada vegada més a l’ordre del dia. Prova d’això és la manifestació del passat 23 de novembre a Barcelona convocada pel Sindicat de Llogateres i que 170.000 persones segons l’organització (22.000 segons la Guàrdia Urbana) van demanar que la reducció dels preus dels lloguers.
La problemàtica, que fa anys que viu Cerdanyola, també va arribar aquest dijous al ple municipal. En Comú Podem va presentar una moció, que va ser aprovada amb els vots favorables del mateix grup proposant, ERC, Guanyem i Junts, i l’abstenció del PSC. Així, es va demanar que “totes les administracions públiques adoptin mesures urgents i efectives per garantir el dret a un habitatge digne”.
Concretament, el regidor d’ECP, Pedro Arco, va enfocar les seves demandes en tres direccions: va instar al Govern de la Generalitat a desenvolupar una iniciativa legislativa específica per als lloguers de temporada; al govern municipal a desenvolupar un pla local d'habitatge “que abasti totes les dimensions del problema habitacional”; i al govern de l’Estat a restringir la compra d'immobles a inversors estrangers i fons d'inversió “que no compleixin un requisit mínim de residència de cinc anys”.
Tots els partits del ple coindidien en què l’habitatge és un dels problemes més greus per a la població, però des de diferents perspectives. El regidor de VOX, Óscar Conde, qui va votar en contra de la moció, assegurava que “això no deixa de ser un problema per culpa de la regulació de l’Estat, que ha fet que molts petits arrendadors treguin els seus habitatges del lloguer habitual”.
Per la seva banda, ERC, Guanyem i Junts donaven suport a la moció. Precisament, el regidor d’aquests últims, Joan Sánchez, creu que “és una moció que obre el focus i que té en compte l’harmonia entre llogaters i arrendadors". Junts per Catalunya ha arribat finalment a un acord a nivell nacional amb el Sindicat de Llogateres per a tirar endevant la Llei de regulació de lloguers temporals.
El turisme també a debat
Una altra de les qüestions de debat va ser el turisme. També En Comú Podem va ser l’encarregat de presentar la moció per a una reforma de l’impost turístic. Segons el regidor d’ECP, Pedro Arco, “la crisi econòmica ha mostrat les esquerdes d'un model turístic depredador del nostre patrimoni, ha erosionat la nostra identitat i ha perpetuat desigualtats laborals profundes”.
La moció, que va ser aprovada per amb els vots a favor d’ECP, ERC, Guanyem i Junts, i l’abstenció del PSC, va instar al govern de la Generalitat a impulsar una reforma legislativa que atorgui a tots els municipis la facultat d'establir, mitjançant ordenança municipal, un recàrrec sobre les taxes turístiques, equiparant-lo al model ja existent a Barcelona.
La moció va portar al debat entre partits sobre l’excés de turisme o la turismofòbia. El regidor d’ERC, Íñigo García de Enterría, assenyalava que “aquest impost serveix perquè no hi hagi tanta càrrega fiscal cap als veïns, ja que al final són persones que també utilitzen els serveis que paguem tots”.
El regidor de VOX, en canvi, deia que “només veiem que això sigui una finalitat amb afany recaudatori” i Álvaro Hernández, del PP, comentava que “no per posar una taxa aconseguiran que la gent no faci turisme als llocs”.
Altres mocions
També van ser aprovades les mocions presentades per ERC per a agilitzar el finançament de medicaments pel tractament de malalties greus, per l’assoliment d’un nou model just de finançament local, i una altra d’ECP per a reforçar l’autonomia local a través de la inversió sostenible.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris