Què es juga Cerdanyola a les eleccions catalanes?
L'Hospital Ernest Lluch, el Centre Direccional, el túnel d'Horta o el problema de l'habitatge són algunes de les qüestions que poden afectar als cerdanyolens depenent del resultat aquestes eleccions
El 12 de maig se celebren les eleccions al Parlament de Catalunya. Més de de 43.000 cerdanyolencs estan cridats a les urnes per decidir el futur del país i, més enllà de qüestions nacionals que afecten tota la ciutadania, Cerdanyola hi té molt en joc. El TOT repassa alguns dels projectes que s'han de desenvolupar a la ciutat i que depenen de la Generalitat de Catalunya.
L'hospital Ernest Lluch, sempre a l'espera
L'Hospital Ernest Lluch ha estat una eterna promesa de diferents governs, però la realitat és que fa anys que els municipis de Cerdanyola, Montcada i Reixac, Ripollet, Badia del Vallès i Barberà esperen aquesta instal·lació. Unes 200.000 persones d'aquests municipis seran les que s'han de beneficiar del futur hospital i, d'aquesta manera, descongestionar l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, actualment desbordat.
El Consell Metropolità va aprovar el passat mes de gener la modificació inicial del Pla General Metropolità (PGM) per a la construcció del futur Hospital Ernest Lluch. Es tracta del primer pas per a la cessió dels terrenys del sector Redosa, a cavall de Cerdanyola, Ripollet i Montcada, i entre la C-58 i la N-150. Ara, doncs, amb la cessió dels terrenys pep part dels municipis, la Generalitat és qui ha de tirar endevant el projecte, ja que és qui tés les competències.
En aquest sentit, tots els partits estan d'acord en què cal cobrir aquesta necessitat històrica no només pels cerdanyolencs, sinó també pels ciutadans dels municipis esmentats. Tot i això, s'han observat algunes diferències en la manera en què cal gestionar el projecte d'urbanització del voltant de l'hospital.
El Centre Direccional, el projecte etern
El Centre Direccional és un altre projecte que ve d'anys enrere. Actualment, tot i que les entitats ecologistes i alguns partits del consistori estan a l'espera de la sentència judicial pel contenciós administratiu del Pla Director Urbanístic (PDU), sembla que la urbanització del Parc de l'Alba va endavant.
Aquesta urbanització ha d'anar de la mà de l'Institut Català del Sòl (Incasol), qui és propietària de les parceles on s'hi han d'ubicar els 5.000 habitatges previstos. És per això que en els Pressupostos Generals de la Generalitat del 2024, que no van ser aprovats, es preveia que es destinarien gairebé 19 milions d'euros en aquest projecte. De fet, aquest dimarts el Govern va anunciar que concediria una subvenció de 16,8 milions d'euros a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per al ressegellat de l'abocador de Can Planas.
És precisament aquí on venen les desavinències entre els partits que es presenten a les eleccions. Mentre uns defensen que no és viable construir habitatges prop d'una zona on antigament hi havia hagut abocadors, altres afirmen que aquests abocadors ja han passat inspeccions pericials que asseguren que sí que és viable la urbanització del Parc de l'Alba.
El túnel d'Horta
El túnel d'Horta semblava un projecte estancat, però aquest últim any s'ha reobert la possibilitat de tornar a estudiar la seva viabilitat. El passat mes de febrer, el Govern de la Generalitat va anunciar que analitzarà la connectivitat ferroviària entre el Vallès i l’àrea de Barcelona pel corredor d’Horta. Aquesta infraestructura connectaria Cerdanyola i Barcelona per via ferroviària, i no viària com antigament s'havia dit. Tot i això, no deixa de ser un estudi i, per tant, no hi ha encara cap projecte.
Habitatge
L'habitatge és una de les preocupacions més grans no només a Cerdanyola, sinó també a Catalunya. És per això que la Generalitat ha aplicat la nova llei de l'Index de Preus del Lloguer a 140 municipis del país, entre ells Cerdanyola, per intentar estabilitzar la pujada de preus en les zones de lloguer tensionat. Tot i ser aquesta una llei estatal, és decisió de cada autonomia aplicar-la o no. Per tant, serà decisió de qui governi a la Generalitat si es vol seguir amb l'aplicació d'aquesta llei.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.