Representants d'ERC a Bellaterra. FOTO: Laia Tardós Roda

Política

ERC proposa presentar “un candidat de consens” a la presidència de l’EMD de Bellaterra

Esquerra Republicana fa una crida a l'unió de les candidatures per evitar un nou govern de Gent per Bellaterra

Que el pròxim president o presidenta de l’EMD de Bellaterra sigui un candidat “transversal” i “de consens“, que tingui el suport de diferents associacions de Bellaterra i de tots els partits polítics que s’hi vulguin implicar, per tal d’evitar, així, “que continuiï el mandat monolític i gairebé etern de Gent per Bellaterra, que hem tingut durant els últims 12 anys”. Aquesta és la proposta que van fer ERC Bellaterra per “mirar d’anar junts” entre tots els partits i evitar, d’aquesta manera, una nova majoria absoluta de l’actual partit a govern.

“Quan hi ha majories absolutes durant tant de temps i una oposició tan dispersa els mecanismes de control es debiliten i la qualitat democràtica de l’administració se’n ressenteix”. Eren paraules de Ramon Segura, vocal a l’EMD de Valldoreix, qui va acompanyar als vocals d’ERC a l’EMD de Bellaterra – Laura Batalla i Quim Oltra – durant la roda de premsa del passat 20 de març. “És una fórmula que nosaltres ja hem posat en pràctica a Valldoreix, per evitar que sempre estiguin els mateixos i tot el temps”, deia. “És per això que vàrem decidir agrupar-nos sota una única candidatura agrupant a totes les associacions i partits amb un candidat independent”. Una qüestió que considera “bàsica” per tal d’evitar la dicotomia de partits i la competició que suposa el fet de tenir dues urnes com passa a les EMD: una de la qual se’n desprèn el vot personal al president i, l’altre, l’urna de partits. En el cas de Valldoreix, 4 partits polítics i 5 associacions van donar suport a una candidatura sota el nom “Valldoreix Plural” i el candidat independent va ser i és l’historiador i veí Juanjo Cortés. Una majoria absoluta que van aconseguir trencar en les passades eleccions municipals.

Ramon Segura: “Quan hi ha majories absolutes durant tant de temps i una oposició tan dispersa els mecanismes de control es debiliten i la qualitat democràtica de l’administració se’n ressenteix”

D’aquesta manera, ERC Bellaterra fa un crit a la resta de partits perquè s’uneixin al projecte i a seguir la fórmula de l’EMD de Valldoreix, una EMD que, en paraules de la vocal bellaterrenca Laura Batalla, consideren “referent” per a ells, amb l’objectiu “d’anar per feina perquè hi ha molts temes bàsics a solucionar”. “Si volem que les coses siguin diferents, hem d’intentar fer-les de manera diferent”, deia el portaveu dels republicans Quim Oltra. “No pensar tant en el benefici propi, sinó en el bé comú de Bellaterra i que això es tradueixi en una cosa que ha mancat molt a Bellaterra durant els últims anys: transversalitattransparènciatreball en equip participació“. I és que creuen que, malgrat tenir opinions diferents “es podrien posar d’acord per solucionar coses i, en definitiva, millorar Bellaterra i la vida dels bellaterrencs que és del que estem parlant”, deia Oltra.

Preguntada sobre com hauria de ser aquest candidat a president, Batalla afirmava: “la presidència hauria de recaure en algú que pogués tenir els màxims suports, mentre tots els altres partits es poden presentar a la urna de partits, que és la que marcarà les vocalies a l’EMD i a l’Ajuntament”. “Hauríem de buscar una persona que ens defineixi com a poble i ens pogués representar a tots”, seguia. “En aquest sentit l’únic límit som nosaltres i el que ens creiem capaços de fer, ni els terminis ni les persones, perquè si alguna cosa tenim a Bellaterra és gent capacitada de sobres per liderar un projecte així”, reblava Oltra. Si que admeten que serà difícil, per contra, que l’actual president de l’EMD, Ramon Andreu, i el grup que li dona suport, Gent per Bellaterra, se sumi a aquest projecte “nosaltres no exclourem mai ningú, però sovint s’autoexclouen”. En síntesi, consideren que Andreu no ha estat aquesta figura d’unitat en els 12 anys que porta a la presidència de l’EMD.

És per aquest motiu que els vocals han convidat a tothom a assistir aquest dissabte 25 de març al matí a la plaça del Pi, on explicaran el projecte a les diferents forces polítiques i associacions “que vulguin escoltar-nos”, a més d’escoltar veïns i veïnes i intentar articular aquest projecte 2 mesos abans de les eleccions. “Animem a tothom a que s’ho pensi i s’hi embarqui perquè el que necessitem a Bellaterra no és una competència, sinó una suma i, si sumem, només podem guanyar”, deia Oltra. Finalment i en la línia de Valldoreix, Segura deia que “pel que sigui, com a país tendim a les majories absolutes”, però que per avançar de veritat calia “un president fort i amb molts suports, a més d’una oposició que no estigués esmicolada”. “Quan arriben les majories absolutes a qualsevol govern, el primer que fan és tallar d’arrel la participació ciutadana, l’oposició es debilita i s’entra en un clientelisme que no beneficia al poble”, deia. És per aquest motiu que apel·lava a recuperar la confiança, fer una agrupació d’electors i presentar, així, un candidat a president comú, mentre que a l’urna de partits es presenten les diferents formacions polítiques per separat.

Les dues urnes de les EMD

Les eleccions a les EMD tenen dues urnes. D’una banda, la que serveix per votar el presidenciable. La candidatura guanyadora s’emporta la presidència de l’EMD, l’únic càrrec electe que s’escull directament i suposa la constitució del govern al voltant d’aquesta figura. D’altra, l’urna de les eleccions municipals amb què s’escullen els regidors a l’Ajuntament i els vuit vocals de l’EMD. Es pot donar la circumstància que el candidat a la presidència que guanyi les eleccions no compti amb una majoria de vocals i, per tant, es vegi obligat a governar en minoria i a pactar i negociar. Actualment la correlació de forces a l’EMD de Bellaterra està dividida en 5 vocals de Gent per Bellaterra, 2 vocals d’ERC i 1 vocal de Convergents, i la presidència és per Ramon Andreu (GxB).

La història de l’EMD de Valldoreix

L’EMD de Valldoreix va néixer com una pedania encapçalada pel terratinents de la zona en ple franquisme, l’any 1962. Més endavant i acabat el franquisme es va constituïr com una EMD i després d’un període de govern de les associacions de veïns, van agafar el relleu les majories absolutes representades en aquest cas per governs de dretes. Actualment la presidència la té Junts per Valldoreix amb Josep Puig al capdavant, però hi ha 3 vocals de Junts2 d’Esquerra1 del la CUP1 PSC i 1 de Cs. Així, el pròxim mes de maig les formacions d’ERC, CUP i PSC concorreran juntes a les eleccions municipals amb el candidat Juanjo Cortés al capdavant. “Allà poques coses passen que no se’ns informi i tenim possibilitat d’aportar tots, ja no es tracta de criticar, sinó que tothom poguem aportar per millorar el nostre poble”. Tot i la possible semblança entre l’òrgan de govern, el sistema de partits i el perfil dels veïns, l’EMD de Valldoreix té actualment un pressupost de 10 milions d’euros i 50 treballadors. L’EMD de Bellaterra no arriba al milió de pressupost, no té grans competències com urbanisme i només 4 treballadors.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris