Vista general de la ciutat de Cerdanyola. FOTO: Ajuntament de Cerdanyola

Política

Cerdanyola també és terra socialista a les eleccions europees

El PSC ha guanyat a Cerdanyola en set dels vuit comicis europeus que s'han celebrat a l'Estat espanyol

Cerdanyola viu aquest diumenge, 9 de juny, les eleccions al Parlament Europeu. Des de 1987, el primer any que va participar-hi l'Estat espanyol, el Partit Socialista de Catalunya (PSC) s'ha imposat al municipi en set dels vuit comicis europeus: les de 1987, 1989, 1994, 1999, 2004, 2009 i 2019. Les uniques eleccions europees que no han guanyat els socialistes van ser les de 2014, quan es va imposar Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per 100 vots més que el PSC. El següent gràfic mostra els partits que van obtenir representació en cada cita electoral.

 

 

Baixa participació

Els primers comicis (1987) i els darrers celebrats (2019) són els que més participació han tingut, amb un 60,6% i un 65,5% respectivament. Són dues cites electorals, però, que van coincidir amb la convocatòria d'unes eleccions municipals. És a dir, el mateix dia es va votar en ambdues eleccions, un fet que pot provocar que augmenti la participació. L'any que més abstenció va haver-hi va ser el 2004, amb només un 38,6% de participació. 

 

 

La incidència de la legislació europea

Al voltant del 70% de les lleis que s'aproven a l'Estat espanyols són directrius que venen directament d'Europa. En aquest sentit, tot i que a vegades pel ciutadà el Parlament Europeu pot resultar una institució llunyana, la seva legislació impacta en el dia a dia. 

Un exemple són els fons Next Generation, el pla de reconstrucció econòmica aprovat durant aquest mandat per fer front a la crisi provocada per la Covid-19. Cerdanyola, per exemple, és el segon municipi de Catalunya que més inversió dels fons Next Generation rep, només per darrera de Barcelona. 

Cerdanyola, doncs, ha rebut des del 2020 (any en què es van implementar aquestes subvencions) 89,9 milions d'euros. El motiu principal és la presència de la UAB a la ciutat i la gran quantitat de centres de recerca i laboratoris que es concentren al voltant de la universitat, que concentren més del 80% d'aquests fons. 

Tot i això, alguns projectes com el projecte de transformació digital de l'Ajuntament, que va tenir un cost 369.000 euros, va ser finançat al 58% pels fons europeus.

Més info: Els fons Next Generation financien el 58% del projecte de transformació digital de l'Ajuntament

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris