S'arxiva la causa contra l'exalcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, pel referèndum de l'1-O
La fiscalia acusava l'exalcalde cerdanyolenc de prevaricació i malversació per la col·laboració amb el referèndum de l'1 d'octubre
L'exalcalde de Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà, pot tancar una carpeta judicial que encara es mantenia oberta. El Jutjat d'Instrucció número 6 de Cerdanyola ha arxivat la causa contra Escolà per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre. La fiscalia acusava l'exalcalde cerdanyolenc de prevaricació i malversació.
El jutjat considera que no resulta "degudament justificada la perpetració del delicte" pel qual el Ministeri Fiscal havia denunciat Escolà. Després de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre de 2017, la Fiscalia va anunciar que denunciaria els més de 700 alcaldes que formaven part de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) per la seva col·laboració en l'organització del referèndum. Finalment, va portar als tribunals a deu d'aquests alcaldes, entre els quals estava Carles Escolà, alcalde de Cerdanyola del Vallès amb Compromís per Cerdanyola.
Amb la causa arxivada, Escolà tira la vista enrere i recorda com Fiscalia va citar a declarar a tots els alcaldes i alcaldesses investigats per l'1-O: "Sota l'amenaça de detenció si no hi anàvem, vaig decidir no anar a declarar i no es va produir cap detenció". Escolà explica que des de la perspectiva jurídica, la seva causa ha passat per un procés estrany. En aquest sentit, l'exalcalde ha assenyalat que la Fiscalia "ha anat arxivant o elevant al jutjat els casos sense criteri judicial". A més, ha assegurat que la causa que el posava en el punt de mira, realment s'estava obrint contra "les 18.000 persones que vam fer possible aquell 1 d'octubre".
Sobre la decisió l'arxivament de la causa, Escolà considera que "la Fiscalia no vol seguir fent el ridícul ni malversant diners públic en una investigació que no té cap sentit" i que es tracta d'un "episodi més d'aquesta causa general que es va obrir contra càrrecs electes i que després s'ha obert contra tothom". Escolà ha definit de "fatídic" el mes de setembre de 2017, on assegura es va iniciar la "violència d'estat deslligat" per part de l'Estat espanyol.
Escolà ha denunciat la "repressió que ha vingut en forma d'empresonaments, muntatges policials, violència policial, etc". En aquest sentit, l'exalcalde ha assegurat que una mostra del "nivell de degradació" de l'Estat espanyol és el fet que el referèndum s'hagués d'organitzar de forma clandestina.
Carles Escolà ha anunciat l'arxivament de la causa acompanyat de representants de partits polítics de la ciutat com Guanyem Cerdanyola, Esquerra Republicana o Junts per Cerdanyola, a més de representants d'entitats cerdanyolenques. L'exalcalde ha agraït el suport i ha assegurat que ho tornaria a fer: "En un moment en què la injustícia és llei, la desobediència és un deure".