Representants de Cerdanyola amb Palestina presents al ple municipal. FOTO: Cedida

Política

L'Ajuntament dona suport a la moció de Cerdanyola amb Palestina per exigir l'alto al foc

El debat sobre el conflicte a israelo-palestí va motivar una discussió acalorada entre alguns regidors del ple

La moció presentada per Cerdanyola amb Palestina i els grups municipals Guanyem Cerdanyola, En Comú Podem i Esquerra Republicana de Catalunya, juntament amb una quarantena d'entitats del municipi, va originar un debat intens al ple municipal abans de ser aprovada amb el vot favorable de tots els partits del consistori, excepte de PP (2) i VOX (1), que hi van votar en contra.

El regidor del Guanyem Cerdanyola, Ivan González, va ser l'encarregat de presentar el text, denunciant que "tots els atacs contra la població civil constitueixen crims de guerra i han de ser perseguits i jutjats pel Tribunal Penal Internacional" i recordava que "el poble palestí porta més de cinquanta anys sotmès a un règim asfixiant d'ocupació".

Davant d'aquesta situació, el document apunta que "el bloqueig, sumat a les detencions discriminatòries, els crims i la violència exercida contra la seva població civil, la deshumanització a la qual ha estat i és sotmesa qualsevol persona d'origen palestí i l'expulsió forçada, recurrent i sistemàtica de les seves terres, ha originat una situació insostenible i una profunda crisi de drets humans que cal abordar amb urgència".

Per això, els partits proposants de la moció van demanar que "l'equip de govern i tots els seus òrgans i entitats no realitzin cap manifestació o acte que contribueixi a justificar i/o perpetuar l'ocupació israeliana dels Territoris Palestins Ocupats" i que "s'adhereixi a la campanya civil internacional pel Boicot, les Desinversions i Sancions (BDS) contra Israel en els termes en què aquesta està plantejada".

Iván González (Guanyem): "Tot i que els partits del consistori tenim visions diferents sobre el conflicte, estic convençut que una majoria del plenari de Cerdanyola voldrà poder dir que en aquell moment eren en el costat bo de la història"

 

González va acabar la seva intervenció fent una crida a la "sensibilitat": "tot i que els partits del consistori tenim visions diferents sobre el conflicte, estic convençut que una majoria del plenari de Cerdanyola voldrà poder dir que en aquell moment eren en el costat bo de la història", va dir.

Una de les visions discordants de la moció va ser la del regidor de VOX, Óscar Conde, qui va afirmar que "no som la ONU i crec que no ens competeix a nosaltres aquestes qüestions" i va remarcar que "davant del terrorisme no es pot negociar", fent referència als atacs de Hamas.

El regidor de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez, en canvi, no va voler entrar en la discussió de quin bàndol té raó, però sí que va afegir-se a la moció per "la importància d'aturar les morts i la barbàrie" i va que condemnar "la violència contra la població civil, sigui la que sigui".

Álvaro Hernández (PP): "Aquestes 40 entitats s'haurien de preocupar més pels problemes que hi ha a Cerdanyola, quan la pobresa no ha parat de créixer"



El debat a la sala de plens va pujar de to quan el regidor del Partit Popular, Álvaro Hernández, va agafar la paraula. En la mateixa línia que el regidor de Vox, Hernández va assegurar que "des de Cerdanyola nosaltres no podem fer res per aturar aquesta guerra". El regidor del PP, però, va ser més contundent que el seu homònim de VOX, quan va criticar que "aquestes 40 entitats no es preocupin dels problemes que hi ha a Cerdanyola, quan la pobresa no ha parat de créixer".

Aquestes declaracions d'Hernández van encendre als partits proposants de la moció. Un d'ells, el regidor d'ERC, Albert Turon, qui va titllar el discurs del PP de "prepotent" i li va respondre que "aquestes 40 entitats es preocupen molt més que vostè per la ciutat".

Albert Turon: (ERC) "El que estem discutint no és el que podem fer des d'aquí o no. El que sí que podem fer és rebutjar la violència i posar-nos al costat de les víctimes"



"El que estem discutint no és el que podem fer des d'aquí o no. El que sí que podem fer és rebutjar la violència i posar-nos al costat de les víctimes, però sense amagar-nos en una falsa equidistància davant d'un estat genocidi com és Israel", va sentenciar Turon.

Les paraules d'Hernández també van encendre al regidor de Guanyem, qui va dir estar "sorprès davant el menyspreu per la sensibilitat d'altres persones cap a qüestions humanitàries" i li va recordar que ells també van portar al ple una moció sobre Ignacio Echeverría, el jove assassinat en un atac terrorista a Londres. "Han sotmès tota la seva opinió en política internacional en assenyalar qui són els enemics seculars de la tradició i llegat espanyol", va indicar González.

Antonio Otero (PSC): "Si hi ha entitats que es preocupen per qüestions socials, vol dir que tenim una ciutat viva i si nosaltres estem aquí, és per a representar-los"



Per acabar, el regidor de Cooperació, Antonio Otero, va comentar que "si hi ha entitats que es preocupen per qüestions socials, vol dir que tenim una ciutat viva i si nosaltres estem aquí és per a representar-los".
 

La moció sobre el Pla de Desplaçaments d'Empreses passa de puntetes
 

Després de l'intens debat sobre la qüestió Palestina, ERC va presentar una moció per a elaborar un Pla de Desplaçament d'Empreses. Segons va explicar Albert Turon, "la mobilitat vinculada al treball suposa prop del 35% del total de desplaçaments que es realitzen de forma quotidiana", i per això, "és necessari la realització i implantació d'un Pla de Desplaçaments d'Empresa (PDE), que podria representar una reducció de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle vinculades a la mobilitat per damunt del 20%".

Albert Turon (ERC): "És necessari la realització i implantació d'un Pla de Desplaçaments d'Empresa, que podria representar una reducció del 20% de les emissions de gasos vinculades a la mobilitat "



Álvaro Hernández, qui minuts abans havia demanat als partits proposants de la moció sobre Palestina, de treballar per qüestions de la ciutat, es va mostrar favorable a la proposta d'ERC, afirmant que "al PP sempre som partidaris de la col·laboració publicoprivada, i per això ens sembla una bona idea".

Per la seva banda, Ivan González, va mostrar el seu acord "amb l'esperit de la moció", però no en la seva aplicació: "la relació amb aquestes empreses no hauria de ser d'ajuts, sinó impositiva i de retirada de beneficis fiscals", que avui dia es reconeix en l'Impost sobre les Activitats Econòmiques (IAE).

En canvi, Óscar Conde, va criticar per complet la moció, ja que "l'únic que es pretenen és criminalitzar el vehicle privat i fer-li impossible la vida als nostres veïns", va dir.

La moció, tot i aprovar-se amb el vot en contra de VOX i l'abstenció de Guanyem i el PSC, va semblar no acabar d'anar a més, ja que la regidora de Promoció Empresarial, Cristina Padilla, va indicar que ja fa temps que es treballa en aquesta qüestió: "l'ordenança d'activitats econòmiques, modificada al mandat passat, es detalla que l'empresa que tingui aquest pla de desplaçament gaudirà d'un 20% de bonificació en l'IAE", va destacar.

Cristina Padilla: "L'ordenança d'activitats econòmiques ja detalla que l'empresa que tingui aquest pla de desplaçament gaudirà d'un 20% de bonificació en l'IAE"


Turon, per això, va anar més enllà i va demanar que es faci un estudi que justifiqui si aquesta mesura de la rebaixa fiscal del 20% és l'adequada. En aquest sentit, i una mica en línia del que havia dit el regidor de Guanyem, va posar sobre la taula la possibilitat de demanar que les empreses disposin d'aquest pla d'una manera més contundent.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris