'OrientaCerdanyola' es reformula amb l'objectiu de reduir l'abandonament escolar
La Fira del projecte tindrà lloc entre el dimecres i dijous 14 i 15 de febrer i hi participaran uns 600 alumnes de Cerdanyola
Un any més arriba la Fira 'OrientaCerdanyola' amb la voluntat d'ajudar als nois i noies a orientar el seu futur acadèmic i laboral i amb l'objectiu de lluitar contra l'abandonament escolar. Per això, enguany el projecte s'ha reformulat i presenta algunes novetats respecta a les edicions anteriors.
Així ho han explicat aquest dimecres la regidora de Joventut, Andrea Borrego, la regidora d'Educació, Pilar Adell, i la tècnica d’Orientació i de l’Oficina Jove, Anna Martín, en la roda de premsa de presentació del projecte.
Precisament, una de les novetats que presenta aquesta edició és la separació entre els monogràfics adreçats a l’alumnat, que tindran lloc aquest dijous i divendres 1 i 2 de febrer, i la Fira propiament dita, que es realitzarà el dimecres i dijous 14 i 15 de febrer al Complex Esportiu Can Xarau. Aquest canvi s'ha donat perquè "els nois i noies puguin investigar les opcions que tenen abans d'anar a la fira, ja que els monogràfics donen una informació més general i després els professors han de treballar amb els alumnes al centre de manera individual", ha explicat la tècnica d’Orientació i de l’Oficina Jove, Anna Martín.
Martín també ha posat en valor la presència del Consell Comarcal del Vallès Occidental a la Fira: "hi ha una gran oferta a la comarca, però a vegades els nois i noies no saben que hi ha aquesta possibilitat i costa que surtin de Cerdanyola".
Un projecte consolidat
El projecte 'OrientaCerdanyola' forma part del Projecte Educatiu de la ciutat, i complementa el treball d’acompanyament a la transició entre l’educació obligatòria i la postobligatòria que es fa als centres educatius de la ciutat. Tal i com ha explicat la regidora d'Educació, Pilar Adell, aquest acompanyament té com a objectiu la lluita contra l’abandonament escolar prematur: "hem d’aconseguir reduïr el nombre de joves menors de 24 anys que abandonen els estudis sense haver aconseguit, com a mínim, una titulació postobligatòria".
Participen en el projecte OrientaCerdanyola gairebé tots els centres de secundària de la ciutat: els cinc instituts públics (Banús, Forat del Vent, Gorgs, Jaume Mimó i Pere Calders), els centres concertats FEDAC, Montserrat i Escaladei, el CEE-CFT Flor de Maig i la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC). Entre els mesos d’octubre i desembre s’han fet xerrades d’autoconeixement a tots els centres, una per grup classe, a càrrec d’una empresa especialitzada.
Després dels monogràfics i la Fira, la tercera fase són les xerrades específiques als instituts. Entre febrer i març, la directora de continguts d’UnPortal oferirà als centres xerrades sobre el funcionament del recurs per facilitar la recerca de l’oferta formativa. L’Ajuntament assumeix el cost de les llicències d’aquest portal per a tot l’alumnat que participa en l’OrientaCerdanyola.
L’abandonament escolar per sota la mitjana
En l’últim estudi sobre l’abandonament escolar que va realitzar l’Observatori del Consell Comarcal, Cerdanyola era un dels municipis més ben posicionats del Vallès Occidental, sent el quart amb un percentatge més baix d’alumnes de 17 anys que deixaven els estudis després de l’ESO, i només per sota de Palau-solità i Plegamans, Sant Quirze del Vallès i Castellar del Vallès. Tot i això, les representants de l'Ajuntament han assegurat que la intenció és baixar aquesta taxa per sota del 10%.
En el curs 2017-18 un 16,1% dels estudiants de 17 anys de Cerdanyola van abandonar els estudis, un percentatge inferior a la mitjana del Vallès Occidental (18,8%) i que la mitjana de Catalunya (17%) i el total de l’Estat espanyol (17,9%). Així doncs, Cerdanyola era, a més a més, la ciutat (+50.000 habitants) de la comarca amb el percentatge més baix d’abandonament escolar. Les altres quatre ciutats (Terrassa, Sabadell, Rubí i Sant Cugat) totes se situaven als voltants del 20%.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris