Parcel·les en vanda al Parc de l'Alba per a la construcció d'habitatges. FOTO: Guillem Barrera

Actualitat

Nous habitatges: Cerdanyola torna als nivells precrisi

Els 226 habitatges nous que es van iniciar a Cerdanyola el 2023 és la xifra més alta des de 2007. Amb el Centre Direccional a l’horitzó, l’Habitatge de Protecció Oficial és l'objectiu del govern

La construcció d’habitatges a Cerdanyola va viure un repunt l’any 2023, segons les últimes dades de l’Institut Català d’Estadística (Idescat). Aquell any es van iniciar un total dels 226 habitatges nous, una xifra que no es veia des dels anys abans de la crisi econòmica del 2008. L’any 2007 es van començar 268 habitatges, però en els següents 15 anys, la construcció va caure en picat i la majoria d’anys no arribaven ni als 50 habitatges. 

Segons apunten alguns experts del sector immobiliari, justament la falta d'oferta d'habitatges és un dels motius que explica l'increment dels preus. Cal recordar que Cerdanyola és un dels municipis més cars de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i els augments dels darrers anys han estat molt importants, tant en el lloguer com en la compra. 

La regidora d’Habitatge, Sonia Rodríguez, creu que aquesta travessa pel desert d’habitatges nous “ens ha portat a un model que ja no és sostenible i que cal evolucionar”. 

 

 

Habitatge de Protecció Oficial: una solució encara llunyana

Davant la problemàtica de l’habitatge, sobretot a l’àmbit metropolità, l’administració està optant per la via dels Habitatges de Protecció Oficial (HPO). A Cerdanyola l’any 2023 es van iniciar 25 HPO, després de tretze anys sense construir-ne cap, des del 2010. Tot i això, els Habitatges de Protecció Oficial encara estan lluny dels objectius de l'administració: només l'11% dels habitatges iniciats el 2023 van ser de Protecció Oficial. A Catalunya, aquest percentatge augmenta fins al 24,2% dels habitatges iniciats totals; i a l'àmbit metropolità, és del 34,2%, tres vegades més que a Cerdanyola.

A Cerdanyola, des del 2010 fins al 2023 no es va construir cap Habitatge de Protecció Oficial

En aquests 13 anys, altres municipis de l'entorn de Cerdanyola sí han construït Habitatges de Protecció Oficial. Destaquen Sabadell (582), Sant Cugat (524) i Terrassa (546), que el 2023 va ser el segon municipi de Catalunya, només per darrera de Barcelona, en iniciar més HPO (348).

 

 

El govern actual de Cerdanyola opta per “la construcció d’aquest tipus d’habitatge per a destinar-la a lloguer accessible”, tal com explica la regidora d’Habitatge. El Centre Direccional és allà on l’administració i les constructores tenen la mirada posada. En els pròxims anys s’hi han de construir al voltant de 5.000 habitatges (un 32% de Protecció Oficial). Tot i això, segons Lluís Sisquella, tal com està plantejat l’HPO “no és rendible econòmicament per les empreses constructores” i planteja que “es faci una concessió del sòl per a aquest tipus d’habitatge destinat al lloguer”.

Tot i això, Rodríguez, recorda que les polítiques d’habitatge “no tenen un retorn a curt termini” i espera que aquest any es desencalli el procés judicial del Centre Direccional per a poder avançar en el projecte que ha de donar resposta a les demandes dels cerdanyolencs que es veuen obligats a marxar per culpa de la falta d’habitatge.

Més info: Entra en funcionament el nou índex per a calcular la pujada del lloguer

Més info: Sergi Ferrer: “La possibilitat de fer una vaga de lloguers a Cerdanyola existeix”

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris