Una edició anterior del Cafè amb Lletres. FOTO: Arxiu

Actualitat

El nou curs del Cafè amb Lletres començarà després de l'estiu i de la Diada

La programació del nou cicle del Cafè amb Lletres a Cerdanyola comptarà amb grans protagonistes

Ja està llesta la programació del nou cicle del Cafè amb Lletres a Cerdanyola. Jordi Puntí amb "Confeti", el periodista Xavier Coral amb "Aprendre a esquivar les bales", Joan-Ramon Laporte amb "Crònica d’una societat intoxicada" i Ramon Gener amb "Història d'un piano" seran els grans protagonistes del nou literari Cafè amb Lletres que es durà a terme entre setembre i final d’any.

El curs literari 'Cafè amb Lletres' arrencarà el 19 de setembre amb Jordi Puntí 

L'escriptor Jordi Puntí serà l'amfitrió de donar el tret de sortida al nou curs literari presentant la seva última novel·la: Confeti, guanyadora del premi Sant Jordi. En aquesta novel·la, el protagonista és un periodista que segueix les passes de Xavier Cugat en el seu periple musical de Nova York a Hollywood i Las Vegas, de l’Havana a l’hotel Ritz de Barcelona.

Amb aquesta historia, Puntí ens fa viatjar per diverses ciutats: de Nova York a Hollywood, de l'Havana a l'hotel Ritz de Barcelona. Així, al llarg de tot un segle turbulent i fantasiós, on ens mostra dos homes que van ser amics potser per conveniència i que en un joc de miralls en què la imaginació conviu amb la voluntat de ser etern. L'escriptor també és autor de Maletes perdudes o Això no és Amèrica, 

El periodista Xavi Coral presentarà la seva primera novel·la "Aprendre a esquivar les bales" on els protagonistes són els seus avis

La segona sessió, que tindrà lloc el 24 d'octubre, comptarà amb el periodista i presentador dels Informatius de TV3, Xavier Coral. El periodista pesentarà la seva primera novel·la Aprendre a esquivar les bales, un dels llibres més venuts a l’últim Sant Jordi. 

Aquesta és la primera novel·la del periodista. En moltes entrevistes, el periodista de TV3 sempre comenta que “aquest llibre l’hem escrit a quatre mans amb el meu avi. L’hem fet entre tots dos, però no al mateix temps. Ell va començar-lo l’any 1936, quan va esclatar la Guerra Civil Espanyola, i jo l’he acabat el 2024, vint anys després de la seva mort”.

Per aquells que hem llegit el seu llibre, veiem que la novel·la ‘Aprendre a esquivar les bales’ és un relat íntim, emotiu i basat en fets molt reals que retrata els horrors de la guerra i les relacions d’amistat i d’amor que van quedar forjades durant aquella època tenyida de negre.

Una novel·la que com queda plasmada en el seu inici va dedicada a tothom que va viure la mateixa història que en Josep, l'avi d'en Xavi, però que no van poder explicar-la com ell.

Amb l'inici de la Guerra Civil, en Josep Trullàs decideix allistar-se voluntari a defensar la República, deixant a Terrassa la família i un futur prometedor. La seva es la historia de la derrota de l'exercit republicà, que viurà en primera persona a cada batalla, a cada front. Des de l'Aragó, passant per la batalla de l'Ebre, fins a les platges de Sant Cebrià, i una dura i llarga postguerra que es convertirà en un infern encara mes cruel que la pròpia guerra.

Vuitanta anys després, aquesta novel·la pretén "fer justícia a tots aquells que no van poder tornar de la guerra i fer sentir la seva veu", tal com explica el net del protagonista, el periodista Xavi Coral. En aquest llibre, el periodista no només parla del seu avi, també vol que una altra protagonista sigui la Maria, la seva avia. "Ella no va escriure escriure les seves memòries, però amb l'ajuda de la meva mare, la ,eva tieta i el meu tiet, he pogut reconstruir la seva vida durant els set anys que l'avi va ser lluny de Terrassa", comenta Coral en el Pròleg del llibre. 

El 21 de novembre serà el torn de la ciència amb la Crònica d’una societat intoxicada de Joan Ramon Laporte

A finals de novembre, el 21 de novembre, el protagonista serà el metge especialitzat en farmacologia Joan-Ramon Laporte. Laporte presentarà la Crònica d’una societat intoxicada, una crítica argumentada del consum abusiu de medicaments i de la indústria que controla la nostra sanitat pública i que neix de dades com que a Catalunya tres de cada deu persones prenen pastilles per dormir o per a la depressió; tres, omeprazol; i dos, per al colesterol.

Amb aquest llibre divulgatiu, Joan Ramon Laporte aprofundeix en la nostra relació amb els fàrmacs i que advoca per acabar amb el consum acrític que en fem. 

El curs literari tancarà el 19 de desembre parlant de música amb Ramon Gener 

El comunicador especialitzat en la divulgació de l’òpera i la música clàssica, el Ramon Gener, serà l'encarregat de tancar el curs presentant Història d’un piano, considerat premi Ramon Llull i la novel·la més venuda en el Sant Jordi 2024.

Gener ens mostra un relat captivador sobre la força d’un instrument que esdevé una metàfora del poder de redempció a través de l’amor, de l’amistat, de la bellesa i, per descomptat, de la música.

El protagonista de la novel·la troba el piano de so vellutat que sempre havia volgut en una petita botiga del barri de Gràcia. En Janusz Borowski, un home misteriós nascut en un bosc a l’est de Polònia, l’adverteix que es tracta d’un piano molt especial que ha de cuidar. El piano de cua, amb el número de sèrie 31887, és un Grotrian-Steinweg construït a Brunsvic (Alemanya) l’any 1915. La descoberta d’un secret ocult al seu interior el portarà a iniciar un llarg viatge en un relat que recorre la història d’Europa del segle xx.

Programa de les quatre sessions del Cafè amb Lletres que es faran a la Biblioteca Central

DIJOUS 19 DE SETEMBRE DE 2024

  • “Confeti”, Jordi Puntí - Premi Sant Jordi
  • Modera:  Anna Ballbona
  • A les 19h a la Biblioteca Central 

DIJOUS 24 D’OCTUBRE DE 2024

  • “Aprendre a esquivar les bales” de Xavi Coral 
  • Modera:  Gemma Ventura
  • A les 19h a la Biblioteca Central 

DIJOUS 21 DE NOVEMBRE DE 2024

  • “Crònica d’una societat intoxicada”, de Joan Ramon Laporte 
  • Modera:  Cristina Ribas
  • A les 19h a la Biblioteca Central 

DIJOUS 19 DE DESEMBRE DE 2024

  • “Història d’un piano”, de Ramon Gener- Premi Ramon Llull
  • Modera: Núria Juanico
  • A les 19h a la Biblioteca Central 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris