El CAP de Canaletes.

Actualitat

Metges de Catalunya denuncia el col·lapse als centres hospitalaris del Vallès Occidental

El col·lectiu considera que els tres hospitals públics de la comarca no són suficient

Metges de Catalunya (MC) considera que l’actual situació de col·lapse assistencial que viuen els serveis d’urgències hospitalàries i els centres d’atenció primària (CAP) a causa de l’epidèmia d’infeccions respiratòries pròpia del mesos d’hivern “no és inevitable”, ja que és “perfectament previsible” i les mesures a prendre són “conegudes”. En el mateix comunicat assenyalen que el Vallès Occidental, amb una població de més de 900.000 habitants, és un dels territoris que més està patint aquesta saturació.

Actualment, existeixen tres hospitals públics a la comarca (Parc Taulí de Sabadell, Hospital de Terrassa i Mútua de Terrassa) i tots tres tenen les urgències col·lapsades. “És evident que aquestes infraestructures s’han quedat petites i són insuficients davant el creixement i l’envelliment d’una població que demanda cada vegada més atenció”, afirma MC.

Tot i que el Departament de Salut ja ha planificat reformes i ha projectat la construcció de noves infraestructures sanitàries a les dues capitals vallesanes, MC fa una crida a “prioritzar i accelerar” aquestes inversions per descongestionar els centres i disminuir la sobrecàrrega dels professionals. 

 

El problema: "un dèficit de planificació"

En el comunicat que ha emès el sindicat, també assenyalen diverses actuacions, entre les quals destaquen la recuperació del mecanisme de sol·licitud de baixa laboral a través del certificat autoresponsable. Aquesta solució, recorda MC, "ja es va activar durant les diferents onades de la pandèmia i va demostrar la seva eficàcia a l’hora de reduir les visites als CAP".

Així mateix, l’organització apunta al “dèficit de planificació i la manca de personal” com a causes principals de la tensió que experimenten “des de fa molts anys” els dispositius sanitaris en aquestes mateixes dates. 

D’altra banda, MC insta l’Administració a incrementar les campanyes pedagògiques adreçades a la població per fer un “ús conscient i responsable” dels serveis de salut. I és que, segons les darreres dades de la Central de Resultats del Sistema de Salut de Catalunya, el 61% de les consultes d’urgències podrien haver estat ateses pels dispositius d’atenció primària.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris