Al 2021 Cerdanyola comptava amb 23.858 habitatges. FOTO: Arxiu

Actualitat

Més de la meitat dels habitatges de Cerdanyola van ser construïts abans del 1981

La rehabilitació del parc d’habitatges i la promoció de l'eficiència energètica és un dels set pilars del Pacte Verd Europeu

Un 54,5% dels habitatges de Cerdanyola tenen més de 43 anys. Així ho indica l'Informe Anual de l'Habitatge del Vallès Occidental del 2022 (últim informe publicat). D'aquesta manera, Cerdanyola és el cinquè municipi de la comarca amb un major percentatge d'habitatges construïts abans del 1981. Només Montcada i Reixac (55,5%), Gallifa (56,5%), Sabadell (59%) i Badia del Vallès (98,7%) estan per davant. 

Aquesta dada indica l'envelliment actual dels edificis de la ciutat, que pot fer que alguns dels seus elements estiguin en mal estat. De fet, el Pla Local d'Habitatge del 2021 ja detectava que 200 immobles estarien en un estat dolent, molt dolent o ruïnós. Aquell mateix any, Cerdanyola comptava amb 23.858 habitatges segons dades de l’IDESCAT.

 

Immobles d’ús residencial construïts abans de 1981 sobre el total d’habitatges
Elaboració pròpia. FONT: Observatori del Vallès Occidental

 

Un bon indicador per conèixer l'estat dels immobles, sol ser el de la certificació energètica. Han de tenir aquest distintiu tots els edificis construïts des de l’1 de novembre de 2007; els edificis i habitatges existents que es lloguin o es venguin, des de l'1 de juny de 2013; i els edificis on s'hagin realitzat reformes o ampliacions a partir del 3 de juny de 2021. A Cerdanyola, només el 30,6% dels habitatges tenen la certificació energètica. La mitjana del Vallès Occidental es troba a 33,8%.

 

Millorar la qualitat de vida i minimitzar els riscos

De l'estudi s'extreu que la rehabilitació del parc d’habitatges és una política pública clau per a la millora les condicions d’habitabilitat, la promoció de l’eficiència energètica i l’impuls de les energies renovables. De fet, és un dels set pilars del Pacte Verd Europeu, que té com a missió assolir un continent climàticament neutre el 2050.

A banda d'això, els edificis d'habitatges plurifamiliars de més de 45 anys estan obligats a passar una Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) per tal de valorar l'estat dels elements comuns i així evitar situacions greus de despreniment, com les que s'han viscut darrerament a Badalona.

 

El ple aprova una moció per afavorir la rehabilitació 

El ple municipal del mes de març va aprovar una moció presentada per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). En la moció s'instava a l’Ajuntament a fer l’estudi de la creació d’un programa local d’ajuts per a la rehabilitació de façanes en edificis d’ús residencial i propietat horitzontal i a dotar de recursos suficients a l’Oficina Municipal d’Habitatge per assessorar les persones i les comunitats de propietaris en relació amb el manteniment, reforma i millora dels edificis d’habitatges de Cerdanyola. 

Tot i la bona predisposició de què es dugui a terme la rehabilitació d'habitatges, la regidora d'Habitatge, Sonia Rodríguez, va descartar obrir una línia d'ajuts municipals, explicant que "treballem amb els ajuts que ofereix l’AMB i la Generalitat". El Partit Socialista de Catalunya (PSC) es va abstenir en la votació de la moció.

 

Els ajuts per a la rehabilitació

Cerdanyola, com a municipi de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, actualment es beneficia dels ajuts a la rehabilitació d'habitatges que convoca el Consorci Metropolità de l’Habitatge (CMH). Actualment, les subvencions actives provenen dels Fons Next Generation i estan destinades a l’eficiència energètica d'habitatges i edificis.

Des de l'Oficina Local d'Habitatge es tramiten totes aquelles subvencions destinades a particulars que volen millorar l'eficiència energètica de les seves llars, "una convocatòria de la qual ja s'estan beneficiant moltes famílies i que estem treballant estretament amb el CMH per tal que més ciutadans i ciutadanes puguin adherir-se a aquestes subvencions", explica Sonia Rodríguez

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris