Mercè Conesa: "Cerdanyola ha d'apostar per l’especialització intel·ligent"
La CEO de Barcelona Global veu com una gran oportunitat l'aliança Cerdanyola-Sant Cugat, per tal de generar un ecosistema vinculat als centres de coneixement
És una evidència que la indústria del Vallès Occidental juga un paper clau en el desenvolupament de l'economia catalana. Una indústria que ha vist com el seu ecosistema canviava en les darreres dècades i que s'ha hagut d'adaptar. És en aquest canvi de paradigma on Cerdanyola hi té molt a dir: la Universitat Autònoma de Barcelona, el Sincrotró ALBA o la proximitat amb Barcelona són factors clau per posicionar la ciutat al mapa.
Precisament, la Gran Barcelona és el tema el qual va girar l'última sessió dels Diàlegs de Cerdanyola Empresarial, el passat 17 d'abril. La Gran Barcelona pretén ser un ens supramunicipal més enllà dels límits de l’Àrea Metropolitana: compta amb 140 municipis, 5’7 milions d’habitants i que genera un 70% del PIB català. "És una entitat que existeix econòmicament, però no políticament", assenyalava el president de la immobiliària Colonial, Juan José Bruguera. Seria l'equivalent a la l'Ille de France (París) o la Gran Londres, entitats que van més enllà de la seva capital i que són el motor econòmic del seu país.
A Barcelona, actualment, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) és l'única entitat supramunicipal que aglutina als municipis més propers a la capital catalana, però, segons la CEO de Barcelona Global, Mercè Conesa, "s'ha quedat petita", tot i està formalitzada des del 2010. "Abans era una mancomunitat", ressalta.
Especialització intel·ligent
La CEO de Barcelona Global -una associació sense ànim de lucre, formada per 256 de les empreses, centres de recerca, emprenedors, escoles de negocis, universitats i institucions culturals líders de la capital, i més de 960 professionals- va incidir en què cal apostar per la creació, manteniment, atracció i retorn de talent personal. Però, sobretot, la santcugatenca va subratllar que "s’han d’impulsar àrees d’especialització intel·ligent".
Des de Barcelona Global plantegen que hi ha cinc àrees d'especialització intel·ligent: Biotecnològia i Ciències de la Salut; Clima i Smartmobility; Indústries creatives i Gaming; Dades de Intel·ligència Artificial; i Manufactura Avançada, que comporta l'ús de tecnologies digitals i connectivitat en la producció. És en aquesta última àrea on Conesa creu que Cerdanyola hi ha de tenir un paper rellevant.
Precisament, des de fa uns mesos ja se sap que Cerdanyola serà la localització de sala blanca de prototipatge de xips, pel qual s’ha aconseguit una inversió europea de 350 milions d’euros. Actualment, aquests elements es fabriquen sobretot a Taiwan i Estats Units, però la santcugatenca creu que Europa ha d’apostar fort per aquesta indústria.
Habitatge, aeroport i la pressió fiscal, com a mancances
Tant Conesa com Bruguera van coincidir en les mancances d’aquesta Gran Barcelona. Tots dos ponents van assenyalar que per impulsar aquestes activitats "és necessari acabar amb el dèficit d’habitatges, dur a terme l'ampliació de l’aeroport del Prat i rebaixar pressió fiscal".
En aquest sentit, las CEO de Barcelona Global creu que el Centre Direccional de Cerdanyola és una gran oportunitat per impulsar l’activitat econòmica amb especialització intel·ligent, de manera equilibrada amb la creació d’habitatge. La santcugatenca també considera de vital importància la creació d’infraestructures de comunicació, com la construcció del túnel d’Horta, ja que "tenen un alt retorn econòmic al territori on s’implanten i generen una millor qualitat de vida".
Cerdanyola, terra d'start-ups
Ja en el torn de paraules, en clau cerdanyolenca, la regidora de Promoció Econòmica, Cristina Padilla, va destacar que "Cerdanyola és un pol de coneixement, gràcies a la presència de la UAB o el Sincrotró Alba en el nostre territori". Actualment, Cerdanyola és la sisena ciutat de Catalunya amb més start-ups i "nosaltres volem seguir treballant en aquest àmbit per ajudar a l’especialització del territori i que la ciutat continuï tenint aquest paper fonamental en el desenvolupament del coneixement”, va afegir la regidora. Conesa va aprofitar la intervenció per deixar caure la idea d'una “aliança Cerdanyola-Sant Cugat, per tal de generar un ecosistema vinculat als centres de coneixement”.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.