Els arquitectes Roger Llimós i Joan Carles Sallas a la taula rodona sobre la Uralita. FOTO: Marc Mata

Actualitat

‘La Uralita’ segueix present en molts veïns de Cerdanyola

La Taula de Patrimoni i diversos experts demanes la implicació de l'ajuntament

La Taula del Patrimoni, coordinadora d'entitats culturals de Cerdanyola del Vallès, va celebrar una taula rodona sobre 'La Uralita'. Aquesta trobada buscava abordar diferents aspectes relacionats amb aquest espai emblemàtic: la seva memòria industrial amb l’historiador Josep Lluís Negreira, l’impacte en la salut amb el neumòleg Josep Tarrés, el patrimoni arquitectònic amb l’arquitecte Roger Llimós i la part final va tractar de la situació urbanística actual a Cerdanyola i Ripollet amb l’arquitecte Joan Carles Sallas. Aquest és un espai de reflexió imprescindible per entendre el passat, el present i el futur d’un lloc que ha marcat la història de les dues ciutats.

L'acte va ser moderat per la periodista Montse Frisach. L'obertura va anar a càrrec d'Encarna Linares, que va reivindicar que "les naus de la Uralita són un símbol del nostre passat industrial que ha marcat la vida de molts cerdanyolencs" i va fer una crida a que "Cerdanyola hauria de liderar la lluita contra la diostosi". A més, va remarcar que "no hi ha prou amb la construcció d'un monòlit de record". 

Pel que fa a la situació de la zona de la Uralita, Joan Carles Sallas va explicar com van ser amb les negociacions amb els diferents governs. L’arquitecte va destacar que en els darrers 50 anys hi ha “amnèsia política” amb la Uralita i, de la mateixa manera que el doctor Josep Tarrés, va destacar que tot i que sembli que ja no és tan greu, si ho continua sent. “Estem envoltats d’uns edificis en què totes les seves cobertes són d’Uralita”, afegia Sallas.

L’arquitecte va comentar també que els ajuntaments, en concret el de Cerdanyola, tenen “un deute històric per posar diners als barris de la carretera” i va afegir que “si es poden fer coses”. A més, va proposar que es pot fer.

Els afectats se senten abandonats

L’acte va comptar amb afectats de la Uralita entre els assistents. Els presents, van explicar que se senten abandonats, pels ajuntaments, especialment pel de Cerdanyola: “Ens sentim abandonats”, deien. Tot i això, els assistents van demanar la implicació en aquest cas dels ajuntaments dels dos municipis. "L'administració hauria de fer coses i no les ha fet mai, comentava Sallas. 

L'arquitecte va afegir que "la millora del sector de la Uralita comporta una millora dels barris vinculats a la fàbrica". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris