Javier Lafuente pren possessió com a rector en el sey segon mandat. FOTO: UAB

Actualitat

Javier Lafuente pren possessió com a rector de la UAB en el seu segon mandat

Lafuente va fer una crida a seguir treballant intensament per fer de la UAB “una institució inclusiva, diversa, cooperativa, transformadora, oberta, global i de referència per a la nostra ciutadania”

Lafuente, que és catedràtic d'Enginyeria Química, va prendre possessió del seu càrrec com a rector de la UAB aquest passat dijous 21 de novembre en un acte institucional que va tenir lloc a la sala d'actes del Rectorat. Un acte que va comptar amb la participació de la consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Núria Montserrat, i de la presidenta del Consell Social de la UAB, Tània Nadal i de nombrosos membres de la comunitat universitària.

En el seu discurs d'investidura, Javier Lafuente va fer una crida a seguir treballant intensament per fer de la UAB “una institució inclusiva, diversa, cooperativa, transformadora, oberta, global i de referència per a la nostra ciutadania”, una universitat en què totes les persones “s’hi trobin bé, on se sentin segures i tranquil·les”.

El rector va tenir un sentit record pels damnificats per la dana que ha colpejat el País Valencià i va anunciar que “la UAB s’ha posat a disposició de les universitats valencianes per a la reconstrucció amb iniciatives que gestionarà la FAS”.

Lafuente també va voler agraïr la confiança dipositada per la comunitat universitària en el projecte del seu equip per seguir liderant i dirigint la Universitat Autònoma de Barcelona. Va tenir també un record per a totes les persones que l’han acompanyat en el seu trajecte vital: família, amics, companys de docència i de recerca i companys dels equips de govern que, primer com a vicerector i ja des del 2020 com a rector, l'han acompanyat: ”amb un record especial per al nostre company Pep Vendrell; Pep no t’oblidarem mai”.

Dirigint-se a la consellera, Lafuente ha recordat que han passat quatre anys des de l’anterior discurs d’investidura. “Diferents governs al país, ja tenim la LOSU, la Llei de la Ciència, però en els aspectes referents al nou model de finançament universitari, continuem allà on érem fa quatre anys” tot assegurant que per abordar “amb garanties els reptes que tenim al davant ens cal construir un nou model de gestió universitària”, va dir. 

També es va voler adreçar a la comunitat universitària present a la sala, a qui va animar a participar del futur de la Universitat. “Les vostres idees, preocupacions i propostes són fonamentals per ajudar-nos a seguir construint una universitat encara més forta i capdavantera, sempre amb un diàleg obert i constructiu”, els va dir.

El rector de la UAB es va mostrar preocupat per la situació geopolítica “que no convida a l’optimisme, però és precisament en aquests temps d’infoxicació, de fakesnews, quan des de la universitat hem d’aixecar la mà i oferir la llum que podem aportar des del coneixement i la ciència”.

Tampoc es va voler oblidar dels conflictes com el d’Ucraïna o el Pròxim Orient. Lafuente va afirmar que “no ens hem de cansar de defensar solucions pacífiques, negociades i justes dels conflictes. No podem mirar cap a un altre costat. Ens va, literalment, el futur del planeta”.

En el seu torn, la presidenta del Consell Social de la UAB, Tània Nadal, va afirmar que “si no es vol perdre el tren del desenvolupament econòmic i social del país cal que la societat i els governs apostin per la universitat”.

Per la seva banda, la consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Núria Montserrat, va lloar el perfil del rector Lafuente, un “líder autèntic i proper que uneix el coneixement local amb la perspectiva internacional ” i que duu “la vocació per l’educació de qualitat a tots els àmbits de manera coherent tant professionalment com personalment”.

Qui és Javier Lafuente? 

Javier Lafuente Sancho, que va guanyar les eleccions a rector de la UAB el 7 de novembre passat en segona volta, és catedràtic d'Enginyeria Química del Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona, on es va incorporar com a professor ajudant el 1984. Va començar fent classes a la Facultat de Ciències i, posteriorment, ha impartit docència a l'Escola d'Enginyeria. Té sis trams de recerca estatals i un tram de transferència estatal, set trams docents autonòmics i quatre trams de gestió. L'any 2020, a les anteriors eleccions, va ser elegit rector de la UAB.

Més info: Javier Lafuente revalida com a rector de la UAB fins al 2030  

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris