Un institut d'investigació de la UAB desenvolupa una via per fer bateries més ecològiques
Aquestes bateries estan enfocades al reciclatge de l'electrònica és una problemàtica creixent de la societat digital
Un equip de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona del CSIC (IMB-CNM-CSIC), situat al Campus Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i del Centre Basc de Materials, Aplicacions i Nanoestructures (BCMaterials) ha desenvolupat una metodologia per a l'ecodisseny de bateries adaptades als productes que alimenten. Consisteix a fabricar fonts d'energia tenint en compte el cicle de vida de l'element, des de la selecció dels materials fins al seu reciclatge i reutilització final, garantint així la seva circularitat.
Bateries ecodissenyades per a un futur sostenible
"Tenim en compte per a què s'utilitzarà i on acabarà per a decidir quins materials i tècniques de fabricació emprarem. L'ecodisseny de la bateria es fa per a un propòsit específic i segueix el cicle de vida de l'aplicació que alimenta", explica Juan Pablo Esquivel, investigador IKERBASQUE al BCMaterials, anteriorment a l'IMB-CNM-CSIC.
La metodologia presentada ofereix una primera guia per a començar a ecodissenyar les fonts d'alimentació, amb l'objectiu que sigui una tecnologia escalable en el futur i reduir els residus electrònics del sector.
Una societat pendent de la paqueteria intel·ligent
El reciclatge de l'electrònica és una problemàtica creixent en la societat digital i els esforços per a reduir els residus comencen en el seu disseny. Les piles de botó solen ser la font d'alimentació dels sensors que acompanyen els paquets que s'envien per missatgeria. Normalment, ni la cinta adhesiva ni el sensor de seguiment es poden reciclar juntament amb l'embalatge, la qual cosa genera un conflicte per al seu processament. I és que el paper i el cartó tenen la taxa més alta de reciclabilitat entre tots els materials, sent al voltant del 74% a la Unió Europea (2020) i permetent una alta circularitat de les fibres, les quals poden ser reciclades fins a 25 vegades.
Per això, s'ha triat la paqueteria intel·ligent com a escenari de gran impacte per a l'aplicació d'aquesta metodologia. D'altra banda, les dades de la UE indiquen que, de les 229 mil tones de bateries portàtils venudes en 2020, només un 47% van ser recollides per a reciclar. L'objectiu del nou reglament europeu és augmentar aquesta xifra fins al 73% durant la dècada vinent.
La bateria de la publicació és una tecnologia planar amb un format final similar a una etiqueta adhesiva que s'adhereix a l'embalatge. A més, "s'ha demostrat en assajos estandarditzats que pot ser reciclada en el contenidor blau de paper i cartó sense necessitat de separació de l'envàs", apunta Marina Navarro, investigadora postdoctoral al BCMaterials, anteriorment a l'IMB-CNM-CSIC.
"La bateria és versàtil i es pot fabricar amb diferents grandàries i voltatges segons l'ús concret que se li vagi a donar, pot funcionar per a alimentar dispositius típicament utilitzats en aquest sector, com a pantalles electrocròmiques o localitzadors de seguiment del paquet integrat a la Internet de les Coses i capaces de controlar paràmetres del contingut, com la humitat i la temperatura", agrega la científica.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris