Homenatge d'Afocer a Gabriel Escursell amb motiu de la seva jubilació l'any 2003. FOTO: Arxiu Afocer

Actualitat

Gabriel Escursell, l'empremta fotogràfica que va marcar a tota una ciutat

Gabriel Escursell va fotografiar Cerdanyola durant mig segle, sent una figura clau per a la documentació gràfica de la ciutat

Tots els veïns de Cerdanyola que tinguin més de 30 anys recordaran haver anat a alguna de les botigues de l'Escursell a comprar algun rodet o a revelar les fotografies de les vacances. Al llarg de cinc dècades, Gabriel Escursell va ser una de les figures de referència a diversos àmbits de la vida cerdanyolenca. Evidentment, com a fotògraf i responsable de diversos establiments de fotografia a la ciutat.

Durant uns anys, va realitzar aquesta tasca conjuntament amb el seu germà Francesc. Posteriorment, i degut al gran èxit i elevat volum de negoci que van assolir les diverses botigues que la família gestionava, Francesc es va dedicar a gestionar el mercat de Ripollet i Gabriel es va quedar a Cerdanyola.

 

Fill de Ripollet

Tot va començar als anys 40 a Ripollet, poble natal dels germans Escursell, quan tots dos es van començar a interessar per la fotografia i es van incorporar a l'estudi fotogràfic Monistrol de Sabadell. Tot i això, l'interès no els venia de família. De fet, tal com explicava el mateix Gabriel en un article de Juan Antonio Hidalgo, publicat l'any 2000 al Diari de Cerdanyola, el pas dels Escursell pel món de la fotografia va ser dur "perquè era una família molt recta i ens exigien molt. Tant era així, que alguna vegada, fins i tot, el meu germà i jo vam acabar plorant". 

Els Monistrol regalarien la primera càmera als Escursell, amb la qual van fer els seus primers treballs fotogràfics. Amb els beneficis que van obtenir, van obrir la primera botiga a Ripollet i es van poder comprar millors equips com, per exemple, dues càmeres Kodak, les primeres amb flaix. Aquestes càmeres, els va permetre cobrir per primera vegada els balls i les Festes Majors a l'interior i consolidar-se com a fotògrafs de referència a la comarca.

Nevada del 1962 a Cerdanyola. FOTO: Arxiu Escursell

 

Agafant el relleu de Cabanas

La seva consolidació, juntament amb la malaurada desaparició del fotògraf de Sant Cugat, Joan Cabanas, qui "monopolitzava" el mercat de Cerdanyola, va ajudar a l'expansió dels germans Escursell a la ciutat.

La seva irrupció va anar acompanyada amb l'obertura de dues botigues a Cerdanyola, una a l'avinguda Catalunya i l'altra al passeig Cordelles, a més de les tres de Ripollet i una temporal a Tossa de Mar. Així, Gabriel s'encarregava de les botigues de Cerdanyola i Francesc de les de Ripollet. El tràfic de gent i de materials químics per als revelatges de l'època a les seves botigues, van fer que alguns veïns pensessin fins i tot, que eren contrabandistes. 

Equip de futbol de Cerdanyola, als anys 50, al camp d'Adan i Eva. FOTO: Arxiu Escursell

 

Empremta històrica de la ciutat

En el seu millor moment, a més de Cerdanyola i Ripollet, els germans Escursell cobrien els esdeveniments socials i culturals de Montcada i La Llagosta. També casaments, comunions i fotografies de carnet. Tant era l'activitat, que podien arribar a disparar fins a mil fotografies al dia. Per això, es diu que Gabriel Escursell cremava periòdicament cremava tots els seus negatius, perquè li ocupava massa lloc. Quan ho feia ho sabia tot el poble , perquè des de l'hort en sortia el fum que ho delatava.

Anys després se'n penediria i va ser, així, una de les primeres persones del poble que, en un moment el qual gairebé ningú s’ocupava d’aquest tema, va començar a recuperar i recopilar les fotografies històriques de la ciutat que eren disperses en mans de particulars i entitats. Moltes d’aquestes fotografies es publicarien, als anys 80 del segle passat, a les portades del TOT Cerdanyola

Una família sobre un carretó, davant d'un camp de vinyes. FOTO: Arxiu Escursell

 

Una figura empresarial

Escursell va ser també una figura en el camp empresarial. Va impulsar algunes de les primeres associacions d’empresaris i comerciants de Cerdanyola, com el Rovell de l'Ou, l'associació que agrupava als comerciants del centre de la ciutat i una de les embrionàries de l'actual Cerdanyola Comerç i Serveis. 

"De seguida vam voler comptar amb ell com a president, perquè era tot un referent a la ciutat", comenta Cristina Bustamante, qui va compartir amb ell molts anys a l'associació. Així Gabriel Escursell, en totes les seves facetes, "era una persona que et donava confiança, consells i que era humil", sentència Bustamante.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris