L'endometriosi, una malaltia que afecta cada vegada a més dones
L'any passat, es van doblar el nombre de visites per endometriosi a l'hospital Parc Taulí, i el Departament de Salut ja treballa en un Pla operatiu per reduir el temps de diagnòstic de la malaltia
Aquest dijous 14 de març és el dia de l'endometriosi. Aquesta malaltia ginecològica, inflamatòria, benigna i crònica, que només a Catalunya la pateixen 50.939 dones, es caracteritza per la implantació i el creixement de teixit endometrial fora de l’úter.
El nombre de visites i consultes en relació a aquesta malaltia ha anat augmentant en els darrers anys als hospìtals catalans, fins a doblar-se. Concretament, al Parc Taulí de Sabadell,“el 2023 vam fer més de 500, entre primeres visites i de control i seguiment”, explica la Dra. Montserrat Mestre, ginecòloga de la Unitat d’Endometriosi de l'hospital.
Aquest increment és la resposta a les campanyes informatives i de conscienciació que s’han fet des del Departament de Salut. “També pels nous circuits establerts, fem reunions periòdiques amb les professionals de l’atenció primària. Tot això, ha ajudat a fer visible aquesta malaltia. Ara, les noies i les dones consulten més“, assegura la Dra. Laura Costa ginecòloga de la Unitat d’Endometriosi del Parc Taulí.
L’endometriosi és una malaltia difícil de diagnosticar perquè es desconeix l’origen exacte, però les investigacions que s’han fet han revelat que hi ha diferents factors que poden contribuir com: la predisposició genètica, fins a un 10% de les pacients tenen familiars que han patit endometriosi; tenir un major estímul estrogènic; haver tingut la regla en una edat precoç, abans dels 11 anys o no haver tingut fills.
La clínica principal de l’endometriosi és tenir menstruacions doloroses (dismenorrea), dolor amb les relacions sexuals, dolor periovulatori, dolor pelvià crònic, dolor amb les miccions, dolor amb les deposicions i també poden donar-se casos que s’acompanyi d’esterilitat. “Tot i que hi ha un alt percentatge de dones, un 30%, que no presenten cap símptoma”, apunta la Dra. Laura Costa.
Un pla per diagnosticar l'endometriosi més ràpid
Davant d'aquest augment, el Departament de Salut està treballant en un document estratègic que pretén ajudar a reduir la variabilitat territorial i el temps per fer diagnòstics d'endometriosi. Aquest està en l'última fase d'elaboració i la previsió és que es publiqui en el segon semestre de l'any.
El Pla té com a objectiu ajudar a donar visibilitat a les dones amb aquesta malaltia, millorar l'accés a un diagnòstic més ràpid que evitarà que es generin situacions de major complexitat en la salut de les dones i ordenar l'atenció de forma integral al llarg dels diferents nivells assistencials per adequar-la a les necessitats específiques de cada situació.
Per assolir els objectius recollits en el Pla, Salut ha posat en marxa una sèrie d'intervencions que abasten des de l'elaboració de continguts formatius a la provisió de les tecnologies necessàries per atendre millor les dones afectes d'endometriosi. La formació de professionals ginecòlegs referents als ASSIR ajudarà a aprofundir en tècniques ecogràfiques que ajudin al diagnòstic precoç de l'endometriosi. A més, permetrà l'inici del tractament de forma més precoç i disminuir els efectes de la malaltia i la utilització de recursos sanitaris.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris