Inauguració de la Mostra Internacional de Dansa Popular de 2022. FOTO: Nora Muñoz Otero

Cultura

Tret de sortida de la Mostra Internacional amb dansa popular catalana, colombiana i andalusa

L'Esbart de Sant Marçal, la Companyia Artística Danzar i la Casa de Andalucía han inaugurat la Mostra Internacional de Dansa Popular

La 39a edició de la Mostra Internacional de Dansa Popular de Cerdanyola ha arrencat aquest divendres 1 de juliol al vespre amb la representació de tres cultures diferents: la cerdanyolenca, l'andalusa i la colombiana. Així, hi han actuat l'Esbart de Sant Marçal, organitzador de la mostra, la Companyia Artística Danzar de Colòmbia i la Casa de Andalucía local. 

Més info: FOTOS: Inauguració de la 39a Mostra Internacional de Dansa Popular

Inauguració oficial

"L'objectiu principal de la mostra és la música i la dansa, a més de gaudir de l'experiència de conèixer altres maneres de viure i mantenir les tradicions", s'ha dit a l'inici de l'exhibició. La mostra s'ha inaugurat amb les paraules d'agraïment de l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón: "Després d'uns quants d'anys tornem amb la mostra sense restriccions. Agraïm les entitats d'arreu del món que aquests dies a Cerdanyola us faran gaudir amb danses tradicionals i populars".

Les agrupacions participants reben obsequis en la Mostra Internacional de Dansa. FOTO: Nora Muñoz Otero


Tot seguit, ell i el regidor de cultura, Òscar Pons, han fet entrega dels seus obsequis als tres participants, i entre agrupacions també s'han atorgat detalls que recullen l'essència de la seva cultura.

Tradició cerdanyolenca

El primer a actuar ha estat l'Esbart de Sant Marçal que carrega 40 anys d'història a l'esquena, temps en què han continuat cercant danses inèdites i mantenint l'esperit del folklore a casa nostra. 

L'Esbart de Sant Marçal en la 39a Mostra Internacional de Dansa Popular. FOTO: Nora Muñoz Otero


La primera mostra ha estat el Ball del pla del rossinyol, una dansa de festeig que antigament s'interpretava al so del rossinyol, una terrissa de fusta que imita el cant de l'ocell. Tot seguit han fet el Ball del mocador, una peça de roba que regalaven les fadrines al seu promès i que variava en qualitat i riquesa segons els mitjans de la parella. Per acabar, s'ha fet el tradicional Ball de bastons de Cerdanyola, amb música de Jordi Morral i coreografia d'Àlvaro Borrell, l'última incorporació al programa l'Esbart. 

Bruixes assassines en la mostra colombiana

La següent a actuar ha estat la Companyia Artística Danzar, procedent de Cali, Colombia. L'agrupació es va fundar el 2005 amb la intenció d'afermar la identitat cultural i rescatar tradicions del seu país. La idea era desenvolupar una activitat educativa amb infants, adolescents i joves fent l'educació artística a partir de la dansa folklòrica. Hi ha diverses danses en les diferents regions de Colòmbia, fet que denota una immensa diversitat cultural. 

La companyia ha presentat danses de la Costa Atlàntica i Pacífica com el Fandango, la Manteca de Iguana, Brujas, Guacherna o La Caderona. La mostra colombiana ha estat tota una festa de color i energia amb vestimentes molt acolorides que dansaven a un ritme frenètic. Es tracta de danses mixtes en què es diferencien bé els rols masculins i femenins amb balls de parella que formen un conjunt. Al seu darrere, una vocal i diversos percussionistes han acompanyat la mostra amb música en directe.

La Comanyia Artística Danzar en la 39a Mostra Internacional de Dansa Popular. FOTO: Nora Muñoz Otero


Tot plegat ha estat un vertader espectacle visual amb ballarins i ballarines molt coordinades que s'han canviat de roba en segons entre un ball i un altre. La coordinació amb la música és especialment important en algunes de les mostres, ja que moltes són teatralitzades. N'és un exemple la dansa de les bruixes, en què els dones han interpretat el paper amb branques a la mà i puros a la boca. La sorpresa ha estat quan un dels homes ha fet el paper de víctima d'aquestes bruixes i una persona disfressada de Mort ha aparegut en escena.

Danses surenyes

Per acabar, la Casa de Andalucía de Cerdanyola, que enguany celebra el seu 50è aniversari, ha fet una demostració de l'aprenentatge de flamenc i les classes de sevillanes que imparteix María Dávila. Els grups Soniquete i Rosas Flamencas han interpretat Tangos de las migas, Paso doble i Panaderas. 

La Casa de Andalucía en la 39a Mostra Internacional de Dansa Popular. FOTO: Nora Muñoz Otero

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris