Repertori exitós i butaques plenes en la 35a Noche del Cante Jondo de Cerdanyola
La Casa de Andalucía va convidar quatre artistes de ball i cant flamenc que han estat acompanyats per la guitarra espanyola
Cerdanyola va viure una rodona exhibició d'art flamenc en la 35a edició de la Noche del Cante Jondo, la joia d'entre els espectacles que organitza la Casa de Andalucía local. Totes les butaques excepte una cinquantenaes van ocupar la nit de dissabte 14 de maig al Teatre Ateneu, amb públic cerdanyolenc i de voltants atret pel repertori d'enguany: "La valoració no pot ser més positiva. Les tres actuacions van agradar molt i van deixar bona boca", segons el president de l'entitat, Antonio González.
35a Noche del Cante Jondo. FOTO: Nora Muñoz Otero
El 35è festival coincideix amb la celebració dels 50 anys de l'entitat, que va fer el pregó de la Festa Major del Roser de Maig. El president destaca que l'entitat fa mig segle que impulsa "la cultura i el flamenc", i que la Noche del Cante Jondo és un festival amb "un bon arrelament" que "si va per la 35a edició és perquè alguna cosa s'està fent bé".
Quatre actuacions
El cartell de l'edició d'enguany ha destacat per la barreja de talent consolidat i emergent, i per l'aposta per artistes de renom en el cant flamenc com Julián Estrada, Rancapino Chico i María Terremoto. Durant la presentació de l'espectacle, es va fer referència als dos anys "devastadors" que ha deixat la pandèmia, a més de recordar a l'antic president de l'entitat Miguel Ramos, que va morir el setembre de 2021.
El ball, el cant i la guitarra cerdanyolencs van donar tret de sortida a les quatre exhibicions de la nit. La consolidada bailaora cerdanyolenca María Dávila va estar en el centre dels focus durant aquesta primera part, envoltada del seu quadre flamenc. La passió pel ball de Dávila era palpable amb les expressions facials que feia alhora que taconejava al ritme de la música. Cada acabament marcat de la bailaora va ser retornat amb una gran ovació del públic.
La novetat de la nit va ser el cantaor Julián Estrada, que debutava al festival. Considerat un dels principals representants del cant flamenc cordovès, Estrada va omplir l'Ateneu de tota la seva potència vocal que va captivar els espectadors. També hi havia molta expectació per l'actuació del següent artista, Alonso Núñez més conegut com Rancapino Chico. "Era el segon cop que venia i té molts seguidors aquí", segons Antonio González. No van decebre els seus característics quejíos, que el fan despuntar com una promesa del flamenc pur.
María Dávila en la 35a Noche del Cante Jondo. FOTO: Nora Muñoz Otero
La cirereta final de la nit de cante jondo la va posar la jove gaditana María Terremoto. Amb 23 anys, s'ha convertit en una figura habitual dels festivals flamencs i ja ha participat anteriorment en la Noche del Cante Jondo. Terremoto va impactar amb els seus cantes propis de la seva zona de Cadis.
Gran expectació després de la Covid
Aquesta 35a Noche del Cante Jondo era molt esperada després dels dos anys de pandèmia: "Teníem moltes ganes. Era tot un repte perquè no sabíem com respondria la gent, però la respsota ha estat meravellosa", explica González, que afegeix que en acabar el festival va rebre comentaris de gent a que s'havia quedat amb ganes de més.
35a Noche del Cante Jondo. FOTO: Nora Muñoz Otero
50 anys a Cerdanyola
En el marc de la celebració del seu 50è aniversari, la Casa de Andalucía té previst organitzar nous actes i espectacles durant els pròxims mesos. "Tenim les mateixes ganes i la mateixa il·lusió que abans", va explicar Antonio González durant la roda de premsa de presentació del certamen.
35a Noche del Cante Jondo. FOTO: Nora Muñoz Otero
Com també passa en altres entitats locals, el relleu generacional és un problema per la continuïtat de la Casa de Andalucía. "Cada vegada costa més captar la gent jove", han assegurat des de l'entitat. Sobre el futur, asseguren que el seu objectiu és continuar en la línia actual i "millorar tot el que es pugui".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris