Les pastisseries, amb peus de plom davant la Pasqua d'enguany
Parlem amb algunes de les pastisseries de la ciutat perquè ens expliquin com estan vivint la temporada de mones
La Pasqua del 2020 és una època que les pastisseries de la ciutat prefereixen no recordar. Algunes es van haver de reinventar i oferir mones a domicili, algunes altres ni tan sols van obrir. Enguany la incertesa segueix present però, encara que de manera prudent, les pastisseries de Cerdanyola del Vallès recuperen la il·lusió d'aquestes dates.
"Estem contents perquè la gent pot sortir i ve a comprar mones", explica Jenny, mestressa de la Pastisseria Santa Mònica. "Però notem que no hi ha tanta alegria; la gent està estalviant tot el que pot". Per això, a la Pastisseria Santa Mònica estan fent unes mones més petites i més econòmiques.
Com que continuen prohibides les trobades entre bombolles i com que ja està permesa la mobilitat per tota Catalunya, s'espera que hi hagi molta gent que passi la Setmana Santa fora de la ciutat. Així ho pensa Miriam Bonet, encarregada de la Pastisseria Bonet: "Nosaltres hem fet mones de xocolata, d'ous i mones de pa de pessic, com sempre, però com que les coses no són previsibles anem fent dia a dia".
No obstant això, Laura Lladó, de la Pastisseria Xarop, afirma que el que més nota és la il·lusió dels nens: "El que més els agrada és amorrar-se a l'aparador i veure totes les mones de xocolata... Això és el que més vam trobar a faltar l'any passat".
Per una altra banda, des del Bimba's Coffe, que viu la seva primera Pasqua de normalitat d'ençà que va obrir, expliquen que a principis de setmana pensaven que la cosa aniria molt fluixa, però "sembla que estem dintre de la normalitat; la gent segueix comprant mones".
La facturació baixarà a causa de les restriccions
La Pasqua de l'any passat es va celebrar en plena crisi sanitària i amb confinament domiciliari. La facturació va caure estrepitosament i, encara que enguany esperen una pujada de facturació, les pastisseries de la ciutat no confien a recuperar les xifres d'abans de la pandèmia.
"L'any passat va ser un desastre monumental i el que s'està fent ara és un rajolí de no res" expliquen a la pastisseria Santa Mònica, que no espera recuperar la seva facturació fins a l'any 2023.
A més, Laura Lladó de la Pastisseria Xarop pensa que "la mona és una tradició que cada any va a menys, ve de molts anys enrera" i a la qual la pandèmia no li ha fet cap favor.
El Gremi de Pastissers confia vendre prop de 700.000 mones de Pasqua enguany, però calculen que la facturació baixarà entre un 15 i un 20% a causa d'algunes de les restriccions per la Covid-19 que continuen vigents.
Detall d'una mona del Forn Valero de l'avinguda Catalunya. FOTO: Forn Valero
La mona de Pasqua
La mona de Pasqua és el dolç amb què se simbolitza que la Quaresma, i les seves abstinències, han acabat. En els seus inicis, era una massa de coca elaborada amb sucre i altres llaminadures, i amb ous durs a sobre. Tradicionalment, amb tants ous com anys tenia l'infant, encara que la mona mai no superava els dotze ous, ja que només es regalava fins que els nens feien la primera comunió.
La mona tradicional, a Catalunya i la Franja de Ponent, té generalment forma de tortell. Hi ha varietats més senzilles fetes de pa de pessic, amb gemma, de xocolata, etc., en forma de tortell només amb ous i, si convé, pintades.
Segons la tradició, és el padrí o l'avi qui regala la mona als seus fillols o néts el Diumenge de Pasqua o per Pasqua Florida, el dilluns, i es menja el dolç en família o en grup d'amics.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris