Exposició 'Vides inesperades' al Museu d'Art de Cerdanyola (MAC): FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

Cultura

Els museus de Cerdanyola proposen un interessant programa cultural

El Museu d'Història i el Museu d'Art han preparat una programació perquè tothom gaudeixi de les seves col·leccions, les activitats i exposicions temporals que organitzen

Els museus de Cerdanyola del Vallès proposen una programació d'allò més interessant de cara la nova temporada cultural. Tant el Museu d'Història com el Museu d'Art preserven i estudien el patrimoni de la ciutat, alhora que ofereixen les eines i els materials necessaris per a conèixer el municipi del present sense oblidar les petges de les cultures diverses que l'han poblat. Els museus continuen amb les seves activitats habituals oferint-nos programes on destaquen les propostes estables i les temporals.

 

Museu d'Història

El Museu d'Història presenta un ampli ventall d'activitats per al quadrimestre setembre – desembre. En l'apartat de la memòria històrica democràtica destaca la IX Trobada d'Ajuntaments de la Xarxa Mai Més, que es farà el 23 de novembre, en horari de matí, amb la presentació de ponències i exposició d'experiències.

L'Ajuntament de Cerdanyola, a través del Museu d'Història, exposarà el projecte de 'Memòria històrica democràtica de l'Església Vella de Sant Martí i del cementiri municipal'. Un projecte que inclou, per una banda, una senyalització exterior de l'església i cementiri als espais de memòria del Memorial Democràtic de la Generalitat i, per altra, la museïtzació de l'interior de l'Església Vella. 

'Històries, festes i sants' és un aplec d'activitats que es farà del 5 al 19 de novembre pensat perquè la ciutadania conegui diversos aspectes de la Cerdanyola medieval. Contes i llegendes, passeig per un poblat medieval, llum i color a l'època, visites al patrimoni històric del moment, són algunes d'aquestes activitats que es faran al voltant de la festa de Sant Martí i de l'Aplec de Sant Iscle.

El Museu d'Història participarà en esdeveniments tan destacats com el XXIII Cap de Setmana Ibèric. Es farà els dies 7 i 8 d'octubre i tindrà com a idea central 'Qui és qui a la societat ibèrica?' El Museu d'Història de Cerdanyola i el CRAC us proposen per als dies 7 i 8 d'octubre tot un seguit d'activitats que han estat pensades i dissenyades perquè tothom gaudeixi lúdicament d'un dels poblats ibers més destacats de Catalunya, centre d'investigació de cultura ibèrica. Totes les propostes són gratuïtes i no cal inscripció prèvia per participar.

Més info: El lema 'Qui és qui a la societat ibèrica' inspira el XXIII Cap de Setmana Ibèric

 

En l'apartat d'exposicions destaca l'exposició 'Arquitectures de paper', que romandrà al Museu de Ca n'Oliver del 25 de novembre al 14 de gener de 2024. La conformen els retallables de paper d'edificis o construccions de valor històric, però també vehicles de tota mena. La mostra es complementarà amb activitats paral·leles, entre aquestes el 17 de desembre es farà l'activitat 'Arquitectures de tots els temps'.

Per divulgar el patrimoni local es faran jornades de portes obertes al Museu de Ca n'Oliver i visites guiades al poblat ibèric, el 5 de novembre, 3 i 10 de desembre. El 17 de desembre es podran visitar l'església de Sant Iscle i l'ermita de Santa Maria de les Feixes.

Jaciment de Ca n'Oliver. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

 

Museu d'Art

El Museu d'Art de Cerdanyola ofereix propostes expositives d'art patrimonial i contemporani, i sovint presenta mostres que es mouen entre les dues temàtiques a partir d'una visió crítica del passat i amb la necessària mediació dels artistes contemporanis.

D'una banda, el MAC manté dues propostes contemporànies de dues artistes ben diferents, el videoart 'Selfportrait' d'Eugènia Balcells i la instal·lació 'Mortaja' de Carmen Espinosa. Aquesta darrera obra permet connectar amb un dels programes socials del museu que es desenvolupa a l'agenda d'activitats, Diàlegs Compartits i Tots els Mons al MAC.

La revisió del patrimoni cerdanyolenc ve de la mà de l'obra de Ramon Garriga, ermità de Samalús, escriptor, escultor i també pessebrista. El MAC reuneix el seu fons i alguns préstecs per oferir una petita aproximació a l'artista.

Però serà Ismael Smith, un cop més, el protagonista del cicle expositiu amb la mostra 'Ismael Smith i els monuments fantasma' que aplega obra de l'autor sota la mirada còmplice i crítica de l'artista emergent Anna Llimós. Tot coincidint amb els cinquanta anys de la mort d'Ismael Smith i Marí, el museu proposa a una creadora vinculada a Cerdanyola una revisió de la seva obra pública mai realitzada, una aproximació contemporània a uns monuments fantasma que mai van existir.

Interior del MAC. FOTO: Museu d'Art

 

 


Tot aprofitant l'efemèride i amb la col·laboració del Museu Nacional d'Art de Catalunya, la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona i la productora cultural Amargura Cultura, el museu celebra les III Jornades Smith, el 4 i 5 de novembre, que pretenen centrar-se en la vigència de la seva obra des d'una perspectiva contemporània i actual. Es vol valorar aquells aspectes que precisament el converteixen en un "outsider" de la seva generació, però que actualment esdevenen mirall i referent de la mirada social de l'art. 

Dels programes comunitaris, destaca el Cap de Setmana de l'Accessibilitat, tot coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat (3 de desembre). Es proposen visites destinades a persones amb ceguesa, persones amb sordesa, i persones amb discapacitat intel·lectual al llarg de dissabte i diumenge, però també obertes a tothom.

Des de la regidoria de Cooperació torna al museu el programa Tots els Mons al MAC, amb la XII Tardor Solidària. Cal destacar el Festival de Cinema Indígena (Indifest) i No hay negros en el Tíbet, el podcast d'èxit d'Assaari Bibang, Frank T i Lamin Thior, que visitarà Cerdanyola el 29 d'octubre.

Segueixen les activitats habituals dels diumenges: portes obertes cada primer diumenge de mes, els tallers familiars del segon diumenge, la visita 'La colònia d'artistes de Cerdanyola' el tercer, i la visita als jardins històrics 'Patrimoni, natura, benestar' cada quart diumenge.

Pel que fa als tallers familiars, un cop al mes hi haurà l'oportunitat d'aprendre tècniques i conceptes artístics de la mà d'especialistes en la matèria: aquest quadrimestre aniran a càrrec d'Olga Molina i María José Escuder.

Del 13 al 15 d'octubre els dos museus de la ciutat, el d'Història i el d'Art, participaran en les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) proposant activitats a la ciutadania.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris