Mazinger Z i El Capitán Trueno reviuen a Cerdanyola: arrenca l'exposició de l'estudi Beaumont
La família Beaumont ha donat material de l'estudi d'Àngel Beaumont, que adaptava al còmic sèries com Marco, Lucky Luke o Érase una vez... el hombre
Personatges històrics com Mazinger Z, El Capitán Trueno, l'abella Maya o Els Tres Mosqueperros reviuen al Museu d'Art de Cerdanyola amb la primera entrega de la mostra de l'Estudi Beaumont. Aquest dijous 13 d'octubre s'ha inaugurat una exposició que recull material donat per la família Beaumont.
Cerdanyola, epicentre de la il·lustració als 80
L'exposició Beaumont. Història d'una caixa recull material que formava part de l'Estudi Beaumont, un estudi d'il·lustració fundat per Ángel Beaumont que passava de les cintes al paper sèries de dibuixos dels anys 70 i 80 com Heidi o Marco, entre moltes altres. Així, a Cerdanyola s'adaptaven les històries que després formarien els còmics, publicacions i jocs que es repartien per tot l'Estat. "Feien els còmics a partir de les pel·lícules que ja s'emetien a la televisió", ha explicat el comissari de l'exposició, Quim Módenes.
El procés era molt artesanal. Durant la inauguració de l'exposició, l'artista i filla d'Ángel Beaumont, Marutxi Beaumont, ha explicat com el producte final s'aconseguia gràcies a guionistes, dibuixants a llapis i pinzell, rotulistes i finalment, l'editor. Sobre el moment d'aconseguir els fotogrames per fer el còmic, Beaumont ha recordat que "havia de posar una màquina de retratar amb un trípode davant la televisió, posar el vídeo, parar-lo quan sortia la imatge que ens deien els guionistes i fer la foto de la imatge".
Marutxi Beaumont i Quim Módenes expliquen detalls de l'exposició. FOTO: Mónica GM
A la mostra que acull el MAC fins al 30 de gener inclou cintes, fotogrames, il·lustracions, fragments de jocs i pàgines de còmic de sèries que diferents generacions poden reconeixer. Moltes d'elles shan pogut veure a la televisió durant diversos anys i, com assenyalava el regidor de Cultura, Óscar Pons, formen part de la infància de molta gent. Aquesta primera exposició treu a la llum el material d'una de les 50 caixes plenes de peces que la família Beaumont ha entregat al museu.
"Exposició emotiva"
El director del Museu d'Art de Cerdanyola, Txema Romero, ha assegura que es tracta d'una exposició emotiva, ja que trasllada el públic a moment de la infantessa. També resulta emotiva per a la família del fundador de l'estudi. Marutxi Beaumont, qui també va reballar a l'estudi, ha explicat que volen que la ciutadania gaudeixi d'aquest material i per això van tenir clar que havien de donar-lo al MAC. "Ara és vostre, l'heu de cuidar molt bé", ha demanat Beaumont.
Ángel Gómez de Segura Beaumont, nascut a Calahorra l'any 1922, va ser un dels principals il·lustradors de les dècades dels anys 70 i 80 a Catalunya. Va treballar com a il·lustrador de la sèrie El Capitán Trueno i per a diverses editorials. Després va fundar l'Estudio Beaumont a Cerdanyola, que es va mantenir actiu fins als anys 90. El reconeixement de l'àmbit artístic sobre Beaumont es veu reflectit en el fet que va ser un dels cinc artistes escollits per dissenyar una mascota per als Jocs Olímpics de Barcelona'92.
L'art del còmic
L'any 2019, la Generalitat va crear la Comissió del Còmic i la Il·lustració per treballar en les col·leccions i el relat del còmic i la il·lustració a Catalunya. El MAC en forma part, així com també ho fa el MNAC. El membre de la comissió i conservador del MNAC, Àlex Mitrani ha destacat la importància de "posar en valor i donar dignitat a aquestes obres d'art". Per la seva banda, el periodista i crític d'art Jaume Vidal ha recordat que l'arribada d'aquestes sèries de dibuixos i els nous horaris -passant de la tarda al migdia- va portar un nou fenòmen: als adults ja no els feia vergonya veure dibuixos. Vidal també ha valorat la feina d'incloure la cultura contemporània als museus, tal com el MAC fa cada temporada.
La Sala Orlando Barrial del MAC s'ha omplert per viure la inauguració de l'exposició 'Beaumont. Història d'una caixa'. FOTO: Mónica GM
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris