Roda de premsa de balanç dels 15 anys del MAC. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

Cultura

EL MAC fa balanç dels seus 15 anys amb mirada de futur

El MAC ha celebrat els seus 15 anys "superant les expectatives" i reafirmant-se com un museu social "referent per a tots"

El Museu d’Art de Cerdanyola ha celebrat 15 anys i ho fa amb la satisfacció d’haver superat les expectatives inicials, quan naixia el museu, en un edifici modernista, per esdevenir un petit centre d’art contemporani i conservar i fer recerca i difusió del patrimoni històric-artístic de Cerdanyola. Durant aquests 15 anys, el MAC ha passat de tenir una col·lecció de 200 peces a les actuals 3.500, gràcies a les donacions de particulars, les aportacions i dipòsits d’institucions com la Generalitat, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Diputació o la col·lecció del Banc Sabadell. A més, durant aquests anys el museu ha prestat obres al MNAC, Museu Picasso o el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia.

La mitjana anual de visitants a la col·lecció permanent del MAC ha estat de 4.000 persones. A aquestes, cal sumar les visites a les diverses exposicions temporals i les persones que participen d’activitats i espais comunitaris fent que el museu rebi a unes 30.000 persones l’any. La regidora de Museus i Memòria Històrica, Pilar Adell, destaca que “el Museu ha esdevingut un referent d’accessibilitat, treball intergeneracional, igualtat, LGTBI i salut”. A més, Adell explica que el MAC forma part de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, de la Xarxa de Museus Locals i de les Rutes Europees del Modernisme “sent un aparador de l’art i la cultura de Cerdanyola a l’exterior”.

Sonia Blasco, cap del Servei de Museus i Béns Mobles de la Generalitat, parla del Museu d’Art de Cerdanyola com “un referent i una inspiració en l’àmbit museístic català”. Blasco també destaca la col·laboració del MAC en el treball que es fa des del servei per confeccionar la col·lecció nacional d’art formant part d’una de les tres comissions d’adquisicions existents, la del còmic i il·lustració”.

Sonia Blasco, cap del Servei de Museus i Béns Mobles de la Generalitat, a la roda de premsa dels 15 anys del MAC. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

 

Un dels moments àlgids de la història del MAC va ser el 25 de juny de 2018, quan la Generalitat declarava Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) els vitralls ‘Tríptic de les Dames’ de Cerdanyola. Però més enllà d’aquest reconeixement, el MAC ha aconseguit crear un teixit col·laboratiu al seu voltant treballant conjuntament amb entitats com  els Amics del Museu o els Artistes Plàstics, entre d’altres, i amb altres serveis municipals com Joventut, Patrimoni, Cooperació, Gent Gran, Igualtat, Serveis Socials, Salut o Educació. L’alcalde, Carlos Cordón, defineix el MAC com “un petit gran museu” i destaca la gran implicació del MAC amb la ciutat i en la recuperació del patrimoni de la ciutat.

 

Projectes de futur

Pròximament el Museu presentarà novetats. D’una banda, està previst que comencin les obres de reparació de les teulades. Alhora, també es treballa en l’actualització de l’exposició permanent perquè aquesta no només parli del modernisme sinó que també ho faci del que és avui en dia un dels museus d’art més socials de Catalunya.

En l’àmbit escolar, el Museu d’Art, entre altres projectes, treballa conjuntament amb les escoles de la ciutat i l’Associació d’Artistes Plàstics per recuperar la figura d’artistes locals com ara Elisa Arimany i Salvador Mañosa. Es treballa en l’organització de visites escolars a l’obra pública d’aquests escultors.

L'alcalde Carlos Cordón a la roda de premsa dels 15 anys del MAC. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

 

Paral·lelament, des del MAC es vol continuar formant part del projecte pioner d’Arts i Salut liderat per la Generalitat i el CAP Canaletes. Aquest projecte es basa en informe de l’OMS que diu que la cultura pot millorar la salut de les persones i a partir del qual s’ha posat en marxa un programa pilot a dos museus catalans (un d’ells el MAC). La directora del CAP Canaletes, Cristina Cabistañ, assenyala que “des del 2021 treballem per extreure evidències científiques de com les arts milloren el benestar emocional de les persones i poder realitzar intervencions sanitàries davant necessitats concretes dels pacients”. Properament, es donaran a conèixer els resultats d’aquest programa.

A més a més, mantenir l’estreta col·laboració amb la UAB “que ens permet continuar obrint camí, creant innovació i coneixement” afirma Romero, qui afegeix que “hem de ser crítics i generar coneixement i en aquest àmbit el nostre principal aliat és la UAB”. Pel Museu han passat un important nombre d’estudiants per realitzar les seves pràctiques i actualment el museu és objecte de 5 treballs de Màsters.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris