El MAC celebra el seu 12è aniversari reforçant la mirada social dels museus
El MAC oferirà una jornada de portes obertes l'11 de setembre
Aquest divendres 10 de setembre, el Museu d’Art de Cerdanyola celebra el seu 12è aniversari. Tot i que no hi haurà una gran festa, el MAC commemorarà la fita amb una jornada de portes obertes el dissabte 11 de setembre, coincidint també amb la celebració de la Diada.
Reforçant la voluntat social del museu
En el seu aniversari, el MAC vol posar l’accent la seva vessant més social. "Un museu es defineix per ser una institució que conserva, estudia i difon el patrimoni, però des dels seus orígens això s’ha fet amb una voluntat social", destaquen des del museu cerdanyolenc, afegint que aquesta mirada social s'ha començat a fer cada vegada més transversal en tota l'activitat del museu.
Davant les restriccions i els tancaments provocats per la pandèmia, la cultura va ser declarada com a bé essencial. "Per primer cop, es reconeixia de manera general i pública el benefici que qualsevol activitat cultural té per a totes les persones -des de l’estimulació intel·lectual a l’entreteniment i el gaudi, passant per la socialització i l’aprenentatge, o la salut i el benestar, el contacte amb la cultura permet configurar identitats, tant individuals com col·lectives", assenyala l'equip del MAC.
Explotant aquesta vocació social des dels seus inicis, el Museu d’Art de Cerdanyola ha impulsat tallers, activitats i exposicions que s'obren a col·lectius que requereixen una accessibilitat concreta, a l'àmbit de la salut, el feminisme, l'educació i la diversitat sexual i de gènere.
El MAC acull el vitrall de les Dames. FOTO: MAC
Accessibilitat
Anualment, el MAc programa activitats per a diversos col·lectius que habitualment tenen dificultats d’accés als museus: persones amb discapacitats visuals o auditives, o amb discapacitats intel·lectuals, per les quals es dissenyen activitats adaptades. "I és que el contacte amb la peça patrimonial permet que aquestes persones puguin sentir-se relligades a una cultura, un entorn i una societat que sovint els margina", diuen al MAC.
En el mateix sentit, al MAC també es realitzen tallers i visites de reminiscència a partir de la col·lecció amb persones d’edat avançada, afectades per Alzheimer o demència, una pràctica que té un benefici directe relacionat amb l’objecte patrimonial com a activador de records.
Taller reminiscència amb gent gran al MAC. FOTO: Cedida
Salut
L'any 2019 es va constituir la Comissió de Museus i Salut, que, amb l’ajuda de l'Institut Català de la Salut i de la Sub-direcció general de Promoció de la Salut, va posar en marxa un projecte pilot a tres museus de Catalunya, d’entre ells el MAC. Des del museu destaquen el treball conjunt que es fa amb els CAP: "Aquest projecte pretén treballar de manera conjunta amb els Centres d’Atenció Primària per tal de dissenyar conjuntament una acció que contribueixi a millorar la sensació de salut i benestar d'un grup seleccionat de persones del municipi amb un problema de salut concret, considerant-se aquesta acció part del seu tractament sanitari".
Aquesta prova pilot pretén posar la base de l’anomenada prescripció social: que activitats culturals o esportives puguin prescriure’s mèdicament com a part d’un tractament. Amb la pandèmia, aquesta Comissió també ha creat el programa Recuperart, enfocat a la salut mental i emocional del personal sanitari que ha treballat en la primera línia de la pandèmia.
Taller de Mindfulness al MAC. FOTO: Cedida
Vinculats a les escoles
Una altra branca social del museu cerdanyolenc és la seva relació amb l'educació. Durant la pandèmia, centres de Cerdanyola com el CEIP Xarau, el Serraparera o el Turó de Guiera han treballat en projectes vinculats al museu però des de l’aula: era ara el museu qui els visitava a ells.
Gèneres i identitats
A partir de la col·laboració amb la Diputació de Barcelona i amb el grup de Gèneres i Identitats, el museu ha esdevingut referent en una nova mirada als museus que integri la perspectiva de les diverses identitats sexuals i afectives. Les exposicions itinerants de L’Home Nu i De l’Oblit a la Revolta. Deesses Invisibles són exemples clars d'aquesta voluntat de donar veu a la diversitat i el feminisme.
Fragment de l'exposició L'home nu. FOTO: Cedida
Innovació i recerca
Durant els seus 12 anys de vida, el MAC també ha explotat la seva vessant innovadora. De fet, participa de la taula de Museus i Universitats de la Xarxa de Museus d’Art i s’involucra en diverses recerques, especialment de l’alumnat de la UAB que també té un referent per realitzar les seves pràctiques d’Art. Durant aquests anys s’han recolzat tesis doctorals sobre Memòria Democràtica i patrimoni artístic, modernisme, o bé d’altres pioneres en la mirada a l’art a partir de la ciència com la que va analitzar els vitralls a partir de la tecnologia del Sincrotró. El museu també ha esdevingut pioner en innovacions com programes pilot en conservació preventiva de les col·leccions o l’escaneig de les peces en 3D.
"En aquests 12 anys el MAC ha apostat profundament per la seva funció social, entenent que el museu ha de tenir en compte les necessitats de la societat, que és qui li dona sentit. I en els propers anys només ens queda continuar funcionant com un camp de proves de projectes, d’errors i encerts, però sempre treballant per ser un museu de i per les persones: transformant una cita de Pepe Serra, director del Museu Nacional, 'el museu serà social o no serà'", asseguren des del MAC.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.