La cultura de la violació sota anàlisi a la presentació de ‘Perséfone se encuentra con la manada’
Dimecres 25 de setembre la Llibreria Éfora organitza una xerrada-col·loqui amb Natalia Fernández, autora del llibre ‘Perséfone se encuentra con la manada. El transluz de la violación’
La Llibreria Éfora reflexionarà sobre la violència sexual dimecres 25 de setembre de la mà de Natalia Fernández Díaz-Cabal, doctora en Lingüística i Filosofia de la Ciència i col·laboradora en diferents mitjans de comunicació, que presenta Perséfone se encuentra con la manada. El transluz de la violación (Ed. Akal), el seu darrer llibre. El col·loqui a la llibreria del passeig Cordelles, número 18 començarà a les 20 h, i serà d’accés lliure.
En el seu llibre, la doctora Fernández parteix del mite de Persèfone, que explica com la filla de Zeus i Demèter va ser raptada i violada per Hades i d’aquesta manera el senyor de l’inframón consumava el seu matrimoni per la força amb ella, per analitzar com “la violació sexual forma part de la cultura d’Occident des de temps immemorials”.
Cartell de la xerrada-col·loqui organitzada per la Llibreria Éfora dimecres 25 de setembre | Cedida
Al llarg del seu anàlisi, Fernández repassa els discursos mediàtics i històrics entorn la violència sexual, com poden ser el judicial, el bèl·lic o el mitològic, per arribar a l’actualitat. En aquest punt, la professora de la UAB i de la CEA-University of New Haven destaca com recentment “nombrosos casos ens han obligat a treure el cap a la violència sexual més com a part d’un consum mediàtic que d’un anàlisi rigorós i ponderat”.
Segons Fernández, “no hem analitzat la violació com hauríem, amb dades i perspectiva històrica i cultural”. Per això, aquest llibre “pretén trencar el marc d’anàlisi del fenomen de la violació i oferir una proposta que superi els climes d’opinió”.
La doctora, escriptora i professora Natàlia Fernández Díaz-Cabal | Cedida
La professora Fernández porta dècades reflexionant sobre la violència sexual, la seva representació i l’impacte d’aquesta en la cultura occidental. Ja a l’any 2003 publicava La violencia sexual contra las mujeres y su representación en la prensa (Anthropos), i fa sis anys s’endinsava en un altre dels camps d’estudi del feminisme, amb Cuando el feminismo dijo sí al poder (Ediciones de la Universidad de Chile, 2013).