Un gest val més que mil paraules? L'exposicó 'Història de les Mans' ho defensa al MAC
L'exposició itinerant 'Història de les mans' reflexiona sobre el poder del gest i es podrà visitar al Museu d'Art de Cerdanyola fins al 10 de març
L'exposició itinerant 'Història de les mans' està viatjant per ciutats d'arreu de Catalunya entre el 2022 i el 2024, i actualment, es troba al Museu d'Art de Cerdanyola. L'educadora d'Àgora Serveis Culturals, Mariona Romaguera, oferirà una visita guiada el pròxim 18 de febrer per explicar, a partir de l'art, com d'important ha estat i és el món tàctil. Un diàleg entre passat i present amb obres gòtiques, barroques i renaixentistes del Museu Nacional d'Art de Catalunya i obres contemporànies.
Exposició itinerant 'Història de les mans' al MAC. FOTO: Nora MO
"L'exposició pretén destacar la importància de les mans com a un sentit que pot aportar molta informació". Ho destaca Romaguera, qui afirma que pels infants el sentit més intuïtiu és el tacte, i per això, l'exposició pot ser molt ben aprofitada pel públic infantil.
El poder a través de la comunicació gestual
Un dels àmbits que toca l'exposició més adient per aquest públic és el del poder: el Frontal de l’altar de Sant Climent de Taüll mostra com, des de l'antiguitat, el llenguatge de signes era part fonamental de la comunicació i així quedava gravat a les obres d'art que ens han arribat. A escola, els més petits poden trobar exemples de tota mena, des del dit a la boca per dir de callar, els dits formant un cor per a dir estimar o fer girar les mans per a aplaudir en silenci.
Aquesta obra del MNAC apareix correlacionada amb l'obra contemporània Gestes, realitzada per d'Antoni Muntades. Es tracta d'un collage de plans detall de mans de polítics extrets de diaris, la qual dona molt de joc amb els infants, ja que se'ls pot introduir la perspectiva de gènere fent-los veure que el món de la política està ocupat majoritàriament per homes.
Obra de Maria Sánchez a l'exposició 'Història de les mans' del MAC. FOTO: Nora MO
En aquest sentit, l'obra de Levi Orta, Voyeur, mostra clips de gravacions al parlament nord-americà on es veu com els diputats es distreuen jugant al pòquer o mirant pornografia, en comptes d'atendre el debat, mitjançant una tauleta o un telèfon mòbil. Aquesta obra ajuda a pensar en tot allò que abans es feia manualment i ara només amb un dit, a la pantalla: dibuixar, escriure, fer una fotografia, etc.
Reivindicació del treball de les dones
Un altre àmbit interessant de l'exposició és el de les mans, el treball i les cures, amb obres com la de Colita, amb tot d'imatges de dones treballant a la llar, una feina tradicionalment invisibilitzada i no remunerada. En diàleg, l'obra del 2015 de Raquel Friera va treballar en fotografies que mostren a dones fitxant abans i després de fer la feina de casa tal com es fa a les feines habitualment, per tal de demostrar les hores que les dones dediquen a una feina no premiada.
Obra de Raquel Friera a l'exposició itinerant 'Història de les mans' al MAC. FOTO: Nora MO
Entre les últimes obres del recorregut destaca la de Maria Sánchez, qui exposa tot d'objectes quotidians com ara gots, salers, tovalloles o plats, els quals entre 2014 i 2020 van estar al descobert a llocs públics amb la intenció que les persones hi poguessin interactuar. "És una manera de crear intercanvis a partir d'objectes, a més d'autorepresentar-nos en ells", explica l'educadora Mariona Romaguera.
Pròximes visities guiades
L'exposició es podrà visitar per lliure fins al 10 de març al Museu d'Art de Cerdanyola. A part, Àgora Serveis Culturals ofereix als visitants una sèrie de recursos per contextualitzar i aprofundir amb els plantejaments de l’exposició. Per a públic adult, (a partir de 16 anys) la visita comentada i dialogada "Mirades tàctils", ofereix una aproximació al passat i al present a través de les mans, diumenge 18 de febrer, a les 12 h.
A més, també hi haurà un "Taller de frottage", a càrrec de l'artista Marc Larré, per a públic familiar, que tindrà lloc diumenge 10 de març, a les 12 h. Tant les visites del servei educatiu com les activitats vinculades són gratuïtes. Per a més informació i realització de reserves cal tricar al telèfon 935 914 130 o bé enviar un correu electrònic a mac@cerdanyola.cat.
Accessibilitat per a diversitats funcionals
L’exposició estarà totalment adaptada a tot tipus de persones amb alguna diversitat funcional, a més d'oferir un catàleg i espai de documentació de lliure consulta pel visitant. S'hi podran trobar textos en Braille, macrocaràcters i lectura fàcil, un vídeo guia amb llengua de signes o guies d’anticipació de la visita per a persones amb TEA (Transton de l’Espectre Autista). També, serveis educatius i activitats vinculades amb intèrpret de llengua de signes, serveis educatius adaptats per a grups concertats de persones amb Alzheimer, per a grups de persones amb discapacitat cognitiva i per a grups de persones amb TEA.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.